În locurile în care nu avem nevoie de umbră, acoperim ferestrele cu perdeluțe ușoare, care au un efect mai degrabă decorativ decât practic.
Le percepem ca pe un element cu un puternic efect decorativ, care de multe ori imită dantela tradițională, dar poate avea și motive moderne sau geometrice. Dacă perdelele cu aspect dantelat sunt prea delicate, le puteți încreți mai mult, materialele mai groase cu modele optice mai mari arată mai bine cât mai desfășurate în fața ferestrei, pentru ca modelul să iasă mai bine în evidență pe suprafața deschisă. În ce privește elementele care ies în evidență, perdeluțele tip vitraliu li se potrivesc cel mai bine – vorbim aici de fâșiile subțiri de perdele, care atrag privirile în partea de jos a ferestrei. De multe ori, acestea au modele dantelate, împodobind frumos fereastra. Acest tip de perdele se potrivește mai ales geamurilor de la cabane și caselor cu arhitectură rustică.
În ultimii ani, ne-am îndepărtat de perdelele clasice, însă absența lor este, de multe ori, neplăcută și simțim că geamul are nevoie de ceva – pentru a face spațiul mai primitor, eventual pentru ușoara umbrire pe care o oferă. Un compromis de efect reprezintă folosirea materialelor destinate draperiilor ușoare drept perdele. De multe ori, acestea sunt lipsite de modele, pe care le înlocuiesc culorile vii. Aceste draperii preiau transparența perdelelor și elementele decorative ale draperiilor, care se observă cel mai ușor, de exemplu, în modul de prindere de bara de lemn destinată agățării perdelelor. În acest caz, găsiți moduri de prindere ca panglici care se leagă, bucle, iar în cazul materialelor mai groase, cercuri încorporate. Materialele sintetice moderne oferă delicatețea și, în același timp, robustețea fibrelor, care sunt mai rezistente. Printre caracteristicile multora se numără și faptul că, la prima privire, nici nu se observă că nu este vorba de un material natural, mai ales dacă alegeți nuanțe naturale.