Piersici cu vanilie și Amaretto

Pilote și lenjerii de vară
13.8.2020
Perdele și draperii ușoare de vară
19.8.2020

Preparatul de astăzi este unul foarte simplu. Avem o mulțime de ingrediente de calitate, dar partea cea mai importantă o face natura – ne dă fructe dulci.

 

Nicidecum nu primim toate acestea fără muncă și griji. Clima este în schimbare și în țara noastră, iar numărul porțiunilor de teren pe care apa insuficientă limitează natura și cultivatorii crește. Cu atât mai mult ar trebui apreciem fructele și legumele cultivate pe teritoriul țării noastre.

 

De curând, m-a pus pe gânduri un coș cu piersici superbe și pufoase – ar trebui să le mâncăm sau să le conservăm? Posesoarea grădinii a învelit fiecare piesică într-un șervețel curat, ca să nu se deterioreze coaja și eu am avut sentimentul că am ajuns în posesia unei comori. Cu multă smerenie, am fiert o parte din ele în adaptarea mea preferată cu Amaretto de migdale și o doză de vanilie. Pe timpul iernii, borcanele cu această minunată delicatesă ne vor aduce înapoi în atmosfera verii.

Pregătire: 1 oră * Cantitate: 5-6 borcane mici

 

·        1000 g piersici curățate, tăiate în felii

·        500 g zahăr gelifiant 2:1

·        semințele dintr-o păstaie de vanilie, eventual 2 plicuri de zahăr vanilat (cu vanilie naturală)

·        50 ml lichior de migdale Amaretto

 

1. Decojiți piersicile, scoateți sâmburii și tăiați-le în felii mari. Puneți fructele într-o oală mai mare, adăugați zahărul gelifiant, vanilia și amestecați bine totul. Lăsați la loc răcoros pentru 30 de minute. În acest timp, fierbeți borcanele și capacele.

2. Fructele coapte lasă multă zeamă, deci nu mai au nevoie de alte completări. Amestecați în oală și încălziți-o încet pe foc mic. Când fructele sunt pe jumătate fierte, mixați amestecul cu blenderul, apoi aduceți la fierbere. Fierbeți timp de 7-10 minute, colectând în acest timp spuma de deasupra.

3. Imediat ce gemul începe să se lege (puteți face testul de gelifiere), luați-l de pe foc și amestecați lichiorul în el. Umpleți borcanele până la margine, ștergeți-le bine gâtul și înșurubați capacele uscate. Apoi întoarceți-le cu capacul în jos pentru 5 minute.

Piersicile coapte pot fi curățate fără probleme. Vă veți murdări pe mâini în timpul acestui proces, pentru că lasă multă zeamă, dar veți trece ușor peste acest aspect dacă vă gândiți la rezultat. Pun bucățile de piersici curățate într-un castron și le cântăresc, ca să știu când am suficiente fructe pregătite. Când gemul este fiert, îi adaug niște lichior tradițional venețian de fructe Amaretto. Nu este foarte tare, iar gustul său dulce-amărui de migdale este perfect în combinație cu vanilia.

Prima parte este deja în borcănașe, iar de-a doua este pusă deoparte ca să lase zeama. Cred că nu mai trebuie să pomenesc de mirosul îmbietor de piersici din bucătărie. Fierberea gemurilor îmi aduce o mare plăcere; vă puteți ocupa de ele și afară dacă puneți o plită pe o masă improzivată. Aveți totuși grijă ca prin preajmă să nu se învârtă animăluțele sau copiii :o) Și țineți cont că persoanele apropiate vor încerca să obțină această delicatesă de la dumneavoastră. Așa că e mai bine să pregătiți de la început câteva borcane mici, potrivite de făcut cadou. Găsiți câteva ponturi și în galeria de sub articol.

... la urmă nu vă mai rămâne decât să vă bucurați de micul dejun. Eventual cu puțină pâine cu migdale pregătită în casă unsă cu unt. Dar, despre aceasta, data viitoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *