Cartofii reprezintă o componentă importantă a meniului nostru. Se potrivesc în multe dintre rețetele noastre naționale și pot fi adăugați inclusiv în aluatul de pâine.
Un adaos de cartofi fierți are ca rezultat un aluat pufos, care își păstrează moliciunea pentru mai mult timp. Îmi place aluatul cu făină de secară, nucșoară, usturoi și rozmarin. Îl puteți modela după cum vă place. Cea mai frumoasă formă mi se pare cea rotundă, care poate fi lăsat la dospit într-un coșuleț din răchită sau chiar într-o formă de chec tip spate de căprioară.
Însă printre ultimele mele descoperiri se numără micile pâinici sau chifle, la care m-am inspirat tocmai din rețeta aceasta de aluat moale și elastic. Nu este vorba despre nimic deosebit, dar pâinea este bună la gust și ca atare, iar pentru că în interior este pufoasă, poate că veți aprecia mai multe laturi de coajă crocantă. Chiflele știu cum să ofere acest lucru. Apoi fiecare membru își va lua bucata care îi place mai mult. Dacă alegeți să coaceți pâinea în acest mod, veți obține și porții practice de luat la drum. Astfel nu va trebui să căutați soluții de tăiat pâinea. Nu mai trebuie să luați la dumneavoastră decât puțin unt cu ierburi aromatice și niște legume spălate. Puteți apela la o sacoșă termo pentru protecția alimentelor și vă puteți bucura de un picnic plăcut în natură.
Pregătire: 35 minute + timp dospire * Cantitate: 12 porții mari
Aluat
Pentru finisare
Pentru aluat, folosiți cartofi pentru fiert de tip C, care au un conținut mare de amidon și sunt potriviți pentru aluaturi și piure. Nu-i rumeniți prea mult, ca să nu aibă coajă crocantă, este suficient să-i încălziți în puțin ulei de măsline de calitate și să-i parfumați cu rozmarin și usturoi. Îmi place să adaug mai multă nucșoară, iar o singură linguriță de sare poate fi puțin, din cauza cartofilor, care o absorb. Pentru început, adăugați în aluat o linguriță și jumătate de sare și, la nevoie, mai adăugați sare după gust. Nu aveți ce să greșiți la acest aluat, așa că mergeți fără grijă pe gusturile preferate.
Eu frământ aluatul în bolul robotului. Este moale și se leagă ușor și bine. La început, frământ cu ajutorul cârligelor de aluat timp de 4 minute la un număr de rotații mai redus, apoi încă 5 minute la o treaptă mai mare. Atenție la câtă apă adăugați în aluat – cartofii au tendința să înmoaie aluatul. Opriți aparatul de câte ori este nevoie și verificați consistența. Aici puteți vedea deja pâinicile dospite în tavă. Aluatul crește frumos și, înainte de a da pâinicile la cuptor, mai puteți adăuga câteva ace de rozmarin, pe care le puteți scoate după coacere. Pâinea va fi mai parfumată.
Pâinicile s-au copt și au coaja crocantă, iar acum nu mai aveți altceva de făcut decât să vă așezați în jurul unei mese frumos aranjate. Fiecare își poate alege porția direct din tavă. Serviți cu o supă caldă și, eventual cu unt tartinabil aromat cu plante parfumate. Iar cina arată delicios!