Sunt conștientă că să vă ofer acum o rețetă de turtă dulce este ca și cum aș vinde pește pescarului. Turta dulce este acum prezentă în orice gospodărie și fiecare își alege rețeta preferată.
Așa că voi prezenta totul cât mai scurt. Am creat o pădure, pentru că am fost inspirată de un set de forme steluțe de diferite mărimi. În total, sunt 5 de mărimi vizibil diferite și nu este nimic mai simplu decât să puneți una peste alta steluțele proaspăt scoase din cuptor. Nu aveți nevoie neapărat de set, dacă sunteți ca mine, sigur aveți acasă mai multe seturi de forme, iar fiecare conține o steluță de o mărime diferită.
Turta dulce adevărată, cu miere, începe de obicei suita prăjiturilor tradiționale de Crăciun, mai ales pentru că trebuie lăsată să stea o vreme și, în plus, trebuie decorată. De aceasta, începutul lunii decembrie este ideal pentru această activitate. Dacă așteptați cu nerăbdare momentul în care vă apucați de turtă dulce, la fel ca și mine, vă puteți apuca de treabă relativ devreme. Iar persoanelor care coc turtă dulce pentru prima dată le ofer o rețetă verificată de familie, care va fi bună de consumat destul de repede după coacere. Datorită procentului mai mare de unt și unui ingredient super secret – puțină untură, pe care bunicile noastre o puneau des în prăjituri și în aluaturile crescute, prăjitura va fi moale și bună de mâncat imediat. Eu am folosit gem pentru a lipi steluțele, dar este suficient să le pudrați cu puțin zahăr.
În galeria de sub articol puteți găsi mai multe modele de forme și dacă vă aventurați să faceți scena nașterii decorată cu glazură din zahăr, atunci primiți și o iesle din hârtie care va completa scena.
Pregătire: 20 de minute + timp de răcire
· 300 g făină de prăjituri din grâu spelta
· 70 g zahăr pudră
· ½ linguriță sare de masă
· 1 ½ lingurițe mirodenii pentru turtă dulce
· puțină scorțișoară măcinată
· 1 lingură cacao de calitate
· 125 g unt moale
· 20 g untură
· 2 ouă M
· 2 linguri pline de miere lichidă
· forme steluțe de 4 mărimi
Pentru finisare
· gem de coacăze
· zahăr pudră cu vanilie
· perluțe argintii din zahăr
1. Puneți toate ingredientele în castronul robotului. Mai întâi, puneți ingredientele uscate, pe care le amestecați cu o spatulă, apoi adăugați ingredientele grase, ouăle și mierea și amestecați-le scurt. Imediat ce se leagă, mutați aluatul pe planșetă.
2. Presărați făină peste bila de aluat lipicios și frământați bine aluatul. Adăugați făină cu atenție, aveți grijă ca aluatul să rămână moale și elastic. Și așa, aluatul se lipește puțin, dar lăsați-l peste noapte în frigider și dimineața va fi elastic ca o plastelină.
3. A doua zi formați cu sucitorul o foaie de 3 mm grosime și tăiați din ea câte 6 steluțe pentru fiecare brăduleț: 4 steluțe de mărimi diferite – de la cea mai mare până la cea mai mică și pentru lipit încă 2 din steluțele cele mai mici de pus între etaje. Puneți toate formele pe tava tapetată cu hârtie de copt și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 170 °C pentru 8-10 minute.
4. Scoateți turta dulce din tavă cu atenție, pentru că este moale și se poate rupe, apoi lăsați-o să se răcească. Lipiți steluțele cu gem gros, iar între etajele de jos introduceți steluțele mici. Lipiți ultima steluță mică în vârful brăduțului, presărați puțin zahăr deasupra doar cât să fie prăfuiți și decorați vârful cu o perluță pe care o lipiți cu ajutorul unei picături de glazură din zahăr, unt sau orice altceva vă pică bine.
Cu aluatul răcit se lucrează ușor. Este elastic și se comportă ca plastelina. Este totuși un aluat gras, așa că tăiați-vă de fiecare dată doar cât aveți nevoie și păstrați restul la frigider. În cuptor, turta dulce va crește, așa că lăsați suficient spațiu între forme. Nu obișnuiesc să decorez acest tip de turtă dulce fragedă (procedez altfel în cazul turtei dulci clasice). Nu folosesc nici glazură de zahăr, nici ouă.
Pentru ca brăduleții să fie mai aerisiți și mai înalți, pun câte o steluță mică între etajele inferioare și lipesc totul cu gem. La aluatul cu cacao se potrivește foarte bine și dulceața de dovleac, combinația nu vă va dezamăgi. Nu vă veți murdări prea tare cu această activitate, după ce vă prindeți cum merge, totul va merge ca pe roate. Veți vedea că brăduții vă dau mult mai puțină treabă decât decorarea cu glazură din zahăr.
Încă puțină zăpadă din zahăr pudră și deja puteți savura brăduții. Aceștia sunt moi și nu se întăresc. Dimpotrivă, gemul va mai înmuia aluatul pe parcurs, așa că, cel mai probabil, îi veți mânca înainte de Crăciun. Vă doresc distracție plăcută la coacere :o)