Mini Pavlova sau ce facem cu albușele?

Sfaturi verificate ca să vă bucurați de pregătirea prăjiturilor de Crăciun
10.12.2020
Pădure din turtă dulce fragedă
17.12.2020

Dacă tocmai ați scos din cuptor ultimul lot de prăjituri, sigur aveți în frigider albușe rămase de la ele. Și acestea vor fi perfecte pentru un desert ca de zăpadă. Coaceți niște bezele frumoase și păstrați-le într-o cutie închisă ermetic. Acestea vor desăvârși cina din seara de Ajun!

 

Imediat după introducere mai țin să precizez ceva important – bateți albușele rapid cu un mixer și pregătirea va dura numai 20 de minute, așa că se merită să le faceți. Cel puțin în cazul meu, acesta este un fel de ritual de final, înainte să curăț bucătăria de ultimele urme de făină și zahăr și să închid carnețelul în care păstrez rețetele familiei noastre. Prăjiturile cu bezea necesită o abordare puțin mai specială, dar nu vă speriați, pentru că nu e mare filosofie. Am trecut câteva sfaturi utile la finalul articolului.

Singurul accesoriu ieșit din comun de care veți avea nevoie va fi un săculeț de patiserie cu un orificiu mai mare cu dinți. De această dată, am folosit săculeții din plastic de unică folosință și trebuie să spun că și-au făcut bine datoria. Sunt subțirei și nu incomodează folosirea. Și cea mai bună parte este că nu mai trebuie spălați la final! Treaba a mers ca unsă, ceea ce m-a bucurat, deoarece pentru scopul fotografierii am repetat procesul de 3 ori pentru fiecare pas :o)

 

 

MINI PAVLOVA

Pregătire: 20 de minute + timp de uscare și decorare * Cantitate: 3 deserturi mari sau 6 mai mici – porțiile mari sunt pentru câte 2 persoane

Aluat

·        2 albușe

·        un praf de sare

·        110 g zahăr tos fin

·        2 linguri rase amidon de porumb

·        1 linguriță oțet alb din vin

Cremă

·        1 păhărel de smântână cu 33% grăsime

·        4 linguri mascarpone

·        3 linguri zahăr pudră

Pentru decorare

·        ciocolată neagră topită + puțin unt sau smântână

·        bobițe de rodie coaptă

 

1. Vom folosi albușele lăsate pentru scurt timp la temperatura camerei. Puneți-le într-un castron, adăugați un praf de sare și începeți să bateți la intesitate mai mică, pentru ca albușele să prindă cât mai mult aer. Când încep să se umfle, urcați la o treaptă mai mare și bateți până când obțineți o spumă care face vârfuri moi.

2. Acum este momentul să începeți să adăugați zahăr. Acesta trebuie să fie cât mai fin. Adăugați câte o linguriță și omogenizați bine. Albușele vor începe să se întărească. Nu grăbiți această parte a procesului, pentru că este cea mai importantă. Zahărul trebuie să se topească perfect. Zahărul este perfect încorporat atunci când albușele încep să lucească. Albușele își cresc volumul de multe ori, lucesc și formează vârfuri tari.

3. Acum presărați peste suprafața albușelor amidonul cernut, adăugați oțetul și bateți totul cu ultima linguriță de zahăr. Ați terminat! Încălziți cuptorul la 150 °C.

4. Mutați albușele bătute în săculeț cu ajutorul unei spatule – va intra toată – și formați șase cerculețe cu diametrul de 9 cm pe hârtia de copt pregătită. Lucrați dinspre interior spre exterior. Mai întâi coaceți timp de 10 min la temperatura de 150 °C, apoi scădeți temperatura la 120 °C și lăsați albușele la copt pentru alte 45 de minute. Lăsați tava pe grilajul din mijloc și verificați ca bezelele să nu se rumenească prea tare. Acestea ar trebui să fie de un bej deschis datorită zahărului caramelizat. Bezelele vor crește în volum, țineți cont de acest lucru. După ce sunt gata, lăsați bezelele să se răcească în cuptorul puțin deschis, cel mai bine peste noapte.

Decorare – Bateți smântâna rece până când se întărește. Adăugați în ea mascarpone la temperatura camerei și 3 linguri de zahăr, apoi amestecați manual cu un tel. Puneți cremă pe trei dintre bezele – din nou, folosiți săculeții de patiserie și o duză cu dinți mai rari. Adăugați părțile superioare. Topiți ciocolata in bain marie și înmuiați-i consistența cu unt sau smântână astfel încât să fie puțin mai lichidă și adăugați-o cu lingura peste deserturi. La final, decorați cu bobițe de rodie din belșug.

Într-un săculeț încape un lot întreg de albușe. Din acesta vor ieși cele 6 bezele menționate. Dacă vă temeți că nu le faceți egale, desenați-le cu ajutorul unei căni pe dosul hârtiei de copt. Puneți albușele în tavă dinspre mijloc spre margine și păstrați un spațiu generos între forme. În următoarea poză se vede cât au crescut bezelele și cum s-au apropiat unele de altele.

Zahărul se caramelizează ușor și astfel bezeaua bătută bine va crea o suprafață frumoasă, crem. Dacă folosiți o temperatură mai mare la uscare, vor căpăta o culoare prea închisă. Dacă scoateți bezelele prea repede din cuptor și le răciți repede, acestea se vor crăpa, cum mi s-a întâmplat mie la cele folosite pentru ședința foto. Corpurile din bezea trebuie lăsate să se răcească încet în cuptor, ideal peste noapte. Acum, tot ce ne mai rămâne de făcut este să decorăm prăjitura. Am ales ciocolată și bobițe dulci de rodie. Împreună cu crema, care va înmuia ușor bezelele, ați obținut un desert demn de un rege!

DE ȚINUT CONT ATUNCI CÂND COACEȚI BEZELE

 

·        Bateți albușele într-un castron din inox. Castroanele din plastic, chiar dacă sunt bine spălate, au o suprafață poroasă, care poate ascunde resturi mici de grăsime. Acestea le dăunează albușelor. De asemenea, telurile trebuie să fie foarte curate.

 

·        Pentru prăjiturile cu bezele sunt mai potrivite albușele care au stat separate în frigider pentru o zi sau două. Acordați însă o mare atenție la separarea albușelor de gălbenușe, albușele nu trebuie să conțină niciun strop de gălbenuș. Grăsimea din acesta va împiedica baterea perfectă a albușelor.

·        La început, bateți albușele la o treaptă mai joasă și ridicați ușor spuma, ca să intre cât mai mult aer în ea. Abia apoi bateți-le folosind o treaptă mai mare.

·        Dacă din bezele se scuge sirop, înseamnă că nu ați folosit un zahăr suficient de fin. Cristalele mari de zahăr nu s-au topit complet.

·        Introduceți bezelele în cuptor imediat ce le-ați pus în tavă.

·        Dacă bezelele nu s-au umflat și după ce s-au uscat sunt tari în partea de jos, înseamnă că albușele nu s-au bătut suficient de bine, amidonul nu a fost cernut și s-a lăsat la fund.

·        Lăsați bezelele să se răcească în cuptor și nu le expuneți la diferențe mari de temperatură.

·        Puteți păstra bezelele într-o cutie de tablă bine închisă până la 5 zile, își vor păstra bine frăgezimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *