Ciocolată cremă fierbinte cu mirodenii de turtă dulce

Buzunare pentru tacâmuri
14.1.2019
Casă în stil hygge, cu linişte şi căldură
21.1.2019

O cană cu o băutură groasă de ciocolată poate înlocui o felie de tort. Preparaţi-o pentru întâlnirea cu o nouă zi sau pentru o după-amiază târzie de iarnă, cu vreme capricioasă. Vă poate bucura în orice moment.

Ah – această exclamaţie este singura care-mi vine în minte. Devin visătoare de fiecare dată când vine vorba de ciocolată caldă. Am fost crescută cu ea, dar la maturitate parcă am uitat complet de existenţa ei. După zeci de ani am gustat la restaurant prima porţie de ciocolată după mult timp. În mijlocul ei, linguriţa stătea dreaptă. Şi nu am reuşit să o termin de mâncat - băut!?! Mi-am spus că aşa ceva nu se poate şi am început să încerc acasă reţete de ciocolată caldă de tot felul. Şi chiar sunt multe. La prima vedere, reţetele nu sunt atât de diferite, însă există diferenţe între ele – de gust şi de consistenţă. Având în vedere faptul că fiecare dintre noi are alte preferinţe, nu vă fie teamă să experimentaţi. Nu aveţi ce să greşiţi. Suntem abia la începutul iernii, aşa că aveţi timp să încercaţi multe variante.

Puteţi adăuga aproape orice într-o cană cu ciocolată. În orice caz, excludeţi variantele la plic, care sunt pline de aditivi şi acordaţi câteva minute preparării unei ciocolate calde de care vă veţi îndrăgosti. Şi aceasta mai ales pentru că puteţi adăuga ceea ce vă place în orice variantă de reţetă – frişcă bătută, caramel, alune, scorţişoară sau un strop de alcool. În orice caz, pregătiţi nişte căni frumoase de desticlă , care să evidenţieze băutura. Şi nu uitaţi să invitaţi pe cineva drag la o vorbă. Sigur vor veni bucuroşi.

002

CIOCOLATĂ CALDĂ CU MIRODENII

Pregătire: 15 minute * Obţineţi: 1 cană de 215 ml

Băutură

  • 150 ml smântână 12%
  • 1 lingură cacao de calitate
  • 60 g ciocolată amăruie
  • un baton de scorţişoară
  • 1/3 linguriţă condimente pentru turtă dulce
  • zahăr brun pentru îndulcit – nu e obligatoriu

Pentru decorare

  • o cupă de frişcă proaspătă, 30%
  • perluţe de ciocolată albă şi neagră

Reteţa este pentru o cană de sticlă, aşadar cantităţile trebuie dublate pentru două porţii.

  1. Turnaţi smântâna într-o cratiţă şi rupeţi ciocolata în bucăţi mici. Amestecaţi până se omogenizează şi începe să se îngroaşe.
  2. Imediat apoi adăugaţi lingura de cacao, scorţişoara şi condimentele pentru turtă dulce. Apoi încălziţi amestecul pe foc mic şi imediat ce observaţi că iese abur la suprafaţă luaţi de pe foc şi turnaţi ciocolata caldă în cănile încălzite în prealabil. Decoraţi cu o lingură de frişcă şi cu perluţele de ciocolată.

În timpul preparării, puteţi adăuga în compoziţie şi un ardei chilli tocat sau doar scorţişoară, iar pentru cei îndrăzneţi, se poate adăuga şi un shot de whiskey. Ingredientele de bază, potrivite pentru toată familia, sunt smântâna, cacao, ciocolata amăruie, scorţişoara şi condimentele de turtă dulce. Completarea cu zahăr se face după gust.

Cănile din sticlă groasă pe care le-am folosit în imagini sunt fumurii, însă veţi găsi şi varianta de sticlă transparentă. În orice caz, folosiţi frişcă şi perluţe de ciocolată pentru decorare. Unii gurmanzi adaugă şi bucăţele mici de marshmalows, dar acelea nu au fost pe gustul meu. Puteţi încerca şi vedeţi cum vă place. 

Alte ponturi

  • Unii bărbaţi preferă gustul picant. Acestora le puteţi adăuga fulgi de chilli în ciocolată.
  • Dacă vreţi să vă încălziţi imediat, adăugaţi o gură de whiskey de calitate.
  • Dacă vă permiteţi o bombă calorică, înlocuiţi smântâna de 12% grăsime cu cea de 30% grăsime. Ciocolata va fi mult mai groasă.
  • Dacă, dimpotrivă, doriţi mai puţine calorii, folosiţi lapte de cocos.
  • Găsiţi pudră de cacao calitativă în magazinele cu alimente bio, sub denumirea de „cacao naturală”. Aceasta conţine antioxidanţi şi o serie de substanţe benefice pentru sistemul imunitar. Cu cât este mai mare conţinutul de unt de cacao, cu atât este considerată mai calitativă. Cacaoa ar trebui să aibă un conţinut minim de 20 % unt de cacao, iar cu cât este mai mare conţinutul, cu atât mai scump va fi tipul de cacao.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *