Cu o întreținere corectă, vasele emailate rezistă generații întregi și o mulțime de familii nu ar renunța la ele nici pentru cele mai moderne vase de gătit. Care sunt avantajele și dezavantajele acestora?
Tehnica tratamentului de suprafață denumită emailare își are originile încă din vechiul Egipt – deci nu reprezintă o noutate. Egiptenii (și, mai târziu, grecii) nu au folosit totuși această tehnică în producția vaselor, ci în cea a podoabelor. Emailarea s-a păstrat și în acest domeniu până în ziua de astăzi.
Dar știți cum se produce emailul? Materialul de bază (cel mai frecvent fontă, inox sau aluminiu) se prăfuiește cu un amestec special cu particule de sticlă. Atunci când vasul este încălzit la temperaturi mari, amestecul se topește și se lipește perfect pe bază. În acest mod, poate fi decorat frumos, dar, în primul rând, este perfect neted, lucios și foarte rezistent.
În Europa, această tehnică s-a răspândit pe la începutul secolului al 19-lea, cu emailarea fontei, iar vasele emailate se regăsesc și în ziua de astăzi în aproape fiecare bucătărie. Vasele emailate pot fi spălate fără probleme în mașina de spălat vasele, atât timp cât nu au modele care ar putea fi deteriorate prin acest mod de spălare. Însă este nevoie să le manipulați cu grijă și să nu le scăpați – astfel, emailul se poate crăpa sau sparge, ceea ce va cauza ruginirea bazei în locul respectiv (bineînțeles, acest lucru depinde și de baza folosită pentru email). Dar o spărtură mică poate fi reparată ușor.
Și dacă gătiți pe o plită cu inducție, dar nu doriți să renunțați la vasele emailate? Majoritatea oalelor și cratițelor emailate disponibile în oferta noastră sunt potrivite și pentru plitele cu inducție (au baza concepută într-un mod special), însă dacă aveți cratițe mai vechi la care nu vreți să renunțați sau v-ați îndrăgostit de vreuna incompatibilă, comandați-vă un disc adaptor din inox, care vă permite să folosiți orice cratiță și pe plitele cu inducție.
Piese clasice în bucătărie
Oalele emailate sunt piese nemuritoare, fie că le găsiți în dulapurile bunicilor, fie în cele proprii. Și în magazinul nostru, deDoma, le găsiți într-o mulțime de variante: atât la bucată, cât și în seturi de cratițe cu volum mai mic, perfecte pentru gătirea garniturilor și a unui număr mai mic de porții.
Dacă aveți de gătit pentru familii mai mari sau obișnuiți să gătiți cantități generoase, alegeți o oală clasică mai mare, disponibilă de asemenea la bucată sau în set. Majoritatea vaselor de gătit din oferta noastră sunt potrivite și pentru plitele cu inducție.
Sau căutați o oală mare? De 14 sau chiar 17 litri? Avem și de acest fel – vor fi un ajutor indispensabil atunci când pregătiți conservele pentru iarnă!
Poate că, în ce privește cratițele, vă puteți întreba dacă emailul nu este depășit, la toate posibilitățile care există în ziua de astăzi. Mie îmi este foarte clar un lucru: dacă este un domeniu în care emailul nu este depășit, acela este prepararea în cuptor. Tăvi clasice, cu sau fără model, pentru cozonaci sau fripturi, care mențin căldura pentru mult timp sau, pur și simplu, tăvi „normale“, adânci. Dacă ați găsit ceva mai bun decât emailul din această categorie, vă rog să-mi dați de veste!
Piuitul ceainicelor clasice a început să reapară în gospodării, în ciuda terenului câștigat de fierbătoarele electrice. Motivul? Pe o plită cu inducție, apa fierbe la fel de repede, cu un consum redus de energie. În plus, ceainicele sunt mult mai frumoase!