Colacul celor trei magi

Coroniță festivă de Revelion
30.12.2022
Oalele emailate sunt potrivite și pe inducție
12.1.2023

Colacul cu istoric fermecător s-a rostogolit până la noi tocmai din Franța, dar multe țări catolice îl pregătesc în mod tradițional de sărbătoarea celor trei magi, care coincide cu cea a Bobotezei. Colacul are un gust delicios de migdale și portocale.

Când eram mică, eu și sora mea nu ne prea înțelegeam cu mâncarea, iar tata a găsit o metodă ingenioasă ca să ne îndemne să mâncăm mai bine: a făcut o coroană din hârtie, care era dedicată aceleia dintre noi care își termina prima porția de mâncare. Însă coroana împodobită dedicată colacului celor trei magi în Franța, Spania, Portugalia și Elveția are o poveste mult mai frumoasă!

Este vorba în mod concret de o galetă crocantă, deseori coaptă din aluat de foietaj (pregătit în casă), umplut cu o cantitate generoasă de migdale aromate cu portocală. Colacul își are originile în Franța (la galette des rois = colacul regilor) și, până în ziua de astăzi, se pregătește la fiecare recepție anuală găzduită de președintele Franței. Însă în acest caz este vorba de un colac uriaș, care să fie de ajuns pentru toți invitații, care sunt de obicei în număr de aproximativ 150!

Colacul este fin și delicios, deloc asemănător felurilor consumate în mod tradițional de sărbători. Vine mai degrabă ca o mângâiere după toate acestea. Totuși, să nu vă așteptați să primiți o porție prea mare. În tradiția creștină catolică, colacul este legat de sosirea celor trei magi la ieslea lui Isus, sărbătorită în data de 6 ianuarie. Conform legendei, în această zi, magii i-au dăruit lui Isus darurile lor prețioase – aur, smirnă și tămâie. Aceasta este și ultima zi din perioada Crăciunului. Bradul de Crăciun este despodobit și toate lucrurile revin la normal.

atracția din interiorul colacului

  • Peste tot în lume, tăierea colacului își are tradiția sa. Acesta ar trebui împărțit în atâtea felii, câte persoane sunt la masă. În trecut erau incluși și servitorii, ba chiar se păstra o felie și pentru prima persoană nevoiașă care ieșea în cale.
  • În colac se ascundea o surpriză, inițial în forma unui bob de fasole, care mai târziu a fost înlocuit de o figurină mică de porțelan a pruncului Isus sau o altă figurină care să aibă legătură cu ieslea. Cine găsește în porția sa obiectul menționat, va avea parte de noroc tot anul.
  • Acum se așază peste colac o coroană care revine persoanei care găsește figurina din colac. Și pentru ca împărțirea să fie corectă, unul dintre copii se așază sub masă și spune cui îi revine fiecare felie.

Pregătire: 40 minute * Cantitate: un colac cu diametrul de 23 - 24 cm

Aluat

  • 2 foi de aluat foietaj, întins cu sucitorul
  • o bucățică de unt
  • 1 gălbenuș + 1 linguriță lapte, bine bătute

Umplutură

  • 120 g zahăr pudră
  • 2 ouă M
  • 120 g unt moale
  • un praf de sare
  • 120 g migdale măcinate mărunt, blanșate
  • 1 lingură amidon din porumb
  • 1 lingură coajă de portocală rasă
  • 1 linguriță vanilie bourbon
  • 1 lingură brandy / rom bun 

Finisare

  • forme pentru decupat prăjiturele în formă de stea
  • un bob mare de fasole sau o figurină mică 
  • coroniță din hârtie decorată cu diametrul de 13 - 14 cm
  1. Lăsați aluatul la temperatura camerei și apoi despachetați-l. Întindeți prima foaie pe suprafața de lucru și tăiați din ea un cerc de mărimea formei în care coaceți colacul. Așezați cercul de aluat în forma tapetată cu hârtie de copt. Ungeți marginile formei cu unt și tapetați-le cu o bandă de hârtie pergament.
  2. Din restul de aluat tăiați forme de steluțe de diferite mărimi și puneți-le la rece.
  3. Umplutură– Cerneți zahărul în castronul robotului, adăugați oul și bateți bine. Adăugați untul moale și sarea și bateți până obțineți o spumă bogată de culoare deschisă. Încorporați treptat migdalele, amidonul, coaja de portocală, vanilia și alcoolul și bateți din nou. Întindeți umplutura pe stratul de aluat pregătit în formă astfel încât să păstrați o distanță liberă pe margini de aproximativ 2,5 cm. Formați un dom din umplutură și introduceți în ea bobul de fasole sau figurina.
  4. Porniți cuptorul la 180 °C. Din cea de-a doua foaie de aluat decupați un cerc puțin mai mare decât baza. Umeziți cu puțină apă marginile libere ale foii din partea de jos, apoi acoperiți umplutura cu cel de-al doilea cerc de aluat. Presați bine pe margini cu degetele, pentru ca umplutura să fe bine sigilată înăuntru. Faceți orificii cu o furculiță în partea din mijloc, apoi decorați suprafața după gust cu steluțele decupate din aluat. Ungeți suprafața colacului cu gălbenuș bătut și coaceți-l până capătă o nuanță aurie. Durează cam 35 de minute.

Păstrați la rece aluatul pe care îl veți folosi. Eu păstrez la rece și steluțele până înainte de introducerea colacului în cuptor. Suprafața colacului poate fi ornată în diferite feluri, puteți, de exemplu, să trasați un model cu linii folosind un cuțit ascuțit. Eu prefer formele decupate din aluat, astfel mai folosesc o parte din resturi și minimizez risipa. Cred că nu mai trebuie să vă reamintesc de baza din silicon atât de utilă pe care am folosit-o din nou pentru întinderea aluatului. Este un ajutor minunat, care ocupă foarte puțin loc în bucătărie.

PONT – Portocalele bio, cu coaja netratată, nu sunt întotdeauna la dispoziție. Eu prefer coajă măcinată fin, pe care o cumpăr de la magazinele cu produse bio. O folosesc des în bucătărie, așa că o păstrez mereu la îndemână.

Aplicați umplutura din migdale pe formă astfel încât să aibă o formă de dom. Nu uitați să includeți o mică surpriză înăuntru – un bob mare de fasole, o prună sau o smochină uscată sau o figurină mică de porțelan, atât timp cât nu aveți la masă copii mici care o pot înghiți.

O CURIOZITATE –  în Franța, figurinele mici care se introduceau în colac își au propriul lor loc în muzee! Au început să fie introduse în colaci începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al 18-lea, iar în prezent reprezintă obiecte neobișnuite de colecționat.

La final, decorați colacul cel rotunjor cu steluțe decupate și nu uitați să străpungeți suprafața, pentru ca aburul să poată ieși din stratul gros de umplutură. Mai ungeți suprafața cu gălbenuș bătut cu o linguriță de lapte pentru culoare și luciu, apoi colacul poate merge la cuptor...

Acum nu-mi mai rămâne decât să vă urez o petrecere frumoasă de Bobotează și Sf. Ion! Copiii vor fi bucuroși să vă ajute cu decuparea și decorarea coroanei. Vă dorim un An Nou cu sănătate, fericire și tot ce e mai bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *