Nuci cu trei umpluturi

Coroniţă de Advent reinventată
27.11.2018
Huse bielastice alunei
6.12.2018

Trebuie să ai multă răbdare să coci o grămadă mare de prăjiturele de Crăciun, fără să nu mai pomenim de timpul şi energia investite în acestea. Dar dacă aveţi la îndemână un ajutor bun, nu mai staţi pe gânduri.

Nucile intră în categoria prăjiturilor care dau mai mult de lucru. Însă încercaţi forma de silicon, cu ajutorul căreia veţi obţine nişte nuci.. dar vă spunem mai multe în filmuleţ!

Formele de silicon nu arată la fel ca formele mici ale bunicii. Însă dacă veţi încerca forma de silicon o singură dată, sigur ne veţi da dreptate când spunem că este timpul pentru accesorii noi. Forma va uşura considerabil munca, deoarece în aceasta încap 40 de jumătăţi. O tură de jumătăţi se coace cam în 15 minute, aşa că puteţi termina de copt tot aluatul într-o oră. Siliconul se spală uşor în maşina de vase, iar apoi îl rulaţi şi îl depozitaţi într-un sertar.

005

NUCI UMPLUTE FĂCUTE ÎN CASĂ

Pregătire: aluat - 15 minute, total 1 oră * Obţineţi: 80 jumătăţi = 40 nuci

Aluat:

  • 100 g nuci măcinate (sau mix cu alune de pădure)
  • 150 g făină alba de grâu
  • 70 g zahăr pudră
  • 140 g unt moale
  • 1 ou
  • 1/2 plic de zahăr vanilat
  • 1 lingură cacao de calitate
  1. Prelucraţi ingredientele pentru aluat pe o planşă de lemn (sau prin câteva pulsuri în robotul de bucătărie), înveliţi aluatul în folie de aluminiu şi lăsaţi-l să se răcească în frigider pentru o oră.
  2. Porniţi cuptorul la 160 °C. Nu este nevoie să ungeţi forma de silicon. Rupeţi din aluat bucăţele egale, formaţi biluţe din ele şi aşezaţi-le în adânciturile formei. Apoi presaţi-le până umpleţi adânciturile. Lăsaţi o cavitate în fiecare jumătate, pe care o veţi umple apoi cu cremă.
  3. Aşezaţi forma plină pe o tablă dreaptă şi daţi-o la cuptor pe grilajul din mijloc. Coaceţi între 12 şi 15 minute. Jumătăţile coapte ies uşor din formă, le veţi putea vărsa direct pe placaj pentru a se răci mai uşor.

Cremă pentru nuci

1

  • 1 gălbenuş de ou
  • 60 g zahăr
  • 130 g unt moale
  • 1-2 linguri rom
  • 50 g pişcoturi măcinate
  • 70 g nuci măcinate     

Amestecaţi într-un vas gălbenuşul de ou şi 60 g de zahăr tos şi fierbeţi amestecul pe abur, amestecând cu un tel până obţineţi o cremă groasă. Adăugaţi unt şi rom, amestecaţi bine şi lăsaţi deoparte. Între timp, măcinaţi pişcoturile şi amestecaţi-le cu nucile măcinate într-un castron mai mare. Adăugaţi baza din gălbenuş şi amestecaţi bine până obţineţi o umplutură groasă.

Umpleţi bine şi lipiţi câte două jumătăţi de nucă şi aşezaţi-le într-o cutie metalică. Păstraţi-le în cutie minim o zi înainte de a le servi.

 

Crema pariziană

2

  • 250 ml 33% smântână
  • 100 g ciocolată cu conţinut de cacao 70%
  • 100 g zahăr tos
  • 200 g unt

Pregătiţi această cremă cu o zi înainte de a umple nucile. Încălziţi încet smântâna şi topiţi bine ciocolata în ea, amestecând încontinuu. Fierbeţi crema şi păstraţi-o la rece până a doua zi. Bateţi untul cu zahărul până obţineţi o spumă groasă, apoi încorporaţi treptat ciocolata în aceasta.Veţi obţine o cremă uşoară cu care puteţi umple nucile, folosind o punguţă cu dui. Lăsaţi nucile să se întărească în frigider.

 

Crema de vanilie

3

 

  • 240 ml lapte
  • 1/2 pliculeţ budincă de vanilie
  • 130 g unt
  • 130 g zahăr tos 

Crema de budincă trebuie consumată relativ repede. Fierbeţi budinca şi lăsaţi-o la răcit. Între timp bateţi untul cu zahărul şi apoi încorporaţi amestecul în budincă.Veţi obţine o cremă fină, cu care puteţi umple nucile folosind o punguţă cu dui. Păstraţi nucile la rece cel puţin o zi înainte de a le servi.

Aici puteţi vedea ingredientele de bază, sunt convinsă ca nu trebuie să vi le prezint. Atrag atenţia doar asupra castronelului pentru bain marie, indispensabil pentru prăjiturile de sărbători.

Dacă vă plac nucile mai închise la culoare, atunci aveţi grijă la coacere să nu se ardă. La aluatul mai deschis la culoare vedeţi mai uşor când se coc. Crema de nuci este gustoasă şi se lucrează perfect cu ea la umplere. Am auzit că nucile umplute cu acest tip de cremă rezistă mai mult timp, dar la noi se mănâncă atât de repede, că nu ştim cât ar putea rezista :o)

Aluatul este suficient pentru a umple forma de două ori. Nu trebuie să umpleţi adânciturile prea mult, pentru că aluatul se umflă la coacere. Formaţi adâncituri în aluat, ca să încapă cât mai multă cremă delicioasă la umplere.

…şi aici vă prezint formele promise. Anul trecut am testat-o pe cea de cornuleţe  şi m-am bucurat de succes. Am să vă mai prezint în timp şi formele de ciocolată sau  de madlene cu lavandă, care se coc în formă dublă. Bucuraţi-vă de mirosul de vanilie din bucătărie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *