Grădinăritul urban este un trend nou, care a luat amploare în ultimii ani. Alăturați-vă acestuia prin cultivarea plantelor aromatice preferate.
Nu fiecare dintre noi are norocul să se bucure de activitatea binefăcătoare a grădinăritului în propria grădină. În special locuitorii orașelor simt o mare nevoie să se întoarcă la natură, să lucreze la ceva obișnuit și, în același timp, demn de laudă și liniștitor, deoarece rezultatul poate fi unul foarte satisfăcător – în forma fructelor, legumelor, a plantelor aromatice proaspete sau plantelor bogate în flori.
Grădinăritul urban (urban gardening) a devenit pe parcursul ultimei decade unul dintre hobby-urile preferate, practicate de mulți locuitori ai metropolelor vestice. Sub influența dezvoltării acestor mari orașe, spațiile verzi au devenit tot mai puține. Nevoia de a ne întoarce la natură s-a cristalizat în dorința de a grădinări oriunde avem ocazia. Nu din motive economice, ci din sentimentul binefăcător pe care îl simțim atunci când urmărim creșterea plantelor și din nevoia de a avea grijă de ceva. Și astfel, o mulțime de persoane entuziaste se alătură trendului de înverzire a străzilor, de multe ori, prin simpla încorporare a propriului balcon în peisajul verde din jur prin agățarea unei prelate. Însă cine dorește să facă chiar mai mult de atât, se poate dedica înființării unei grădini comunale, unde se cultivă legume și totodată se leagă relații bune cu vecinii (chiar în spatele locuinței am o astfel de grădină, unde persoanele care locuiesc la bloc și simt lipsa activităților din grădină își pot închiria o parcelă și pot cultiva ce doresc).
Am făcut o introducere mai generală, dar observ balcoanele verzi, pe alocuri cu aspect ciufulit, unde vecinii se ajută unii pe alții cu udatul plantelor atunci când e nevoie și asociațiile de grădinărit ce reînvie și prosperă datorită producției de fructe. Tot ce fac oamenii unii pentru alții are un efect pozitiv și asupra mediului înconjurător. Minim prin faptul că sunt un răsfăț pentru ochii noștri, ai celorlalți.
Încep sezonul verde din fiecare an prin cultivarea plantelor aromatice în casă. Însă anul acesta le-am pregătit ceva special. Am creat mai întâi o grădină, apoi încă altele două cu ajutorul unor miniaturi pline de farmec, care se găsesc de cumpărat în secțiunile Minigarden ale magazinelor de specialitate. M-au vrăjit la o expoziție specializată în decorațiuni și sunt destinate decorării ghivecelor, oalelor vechi, găleților din lemn, sertarelor și a oricăror altor lucruri la care vă mai puteți gândi. Nu le-am putut rezista, însă am avut nevoie de un vas destul de mare. Am luat un castron emailat de amestecat aluatul și acesta a fost exact ce am avut nevoie…
MATERIALE NECESARE PENTRU O MINI GRĂDINĂ
Miniaturile pentru minigarden pot fi găsite în seturi tematice sau separat în diverse magazine tip DIY sau pe site-uri specializate tip hobby. Există o mare varietate de forme: figurine cu animale, băncuțe și mese, gărdulețe și ziduri miniaturale, flori sau fructe artificiale. Creați fiecare grădină după gusturile și imaginația dumneavoastră. Puteți avea o grădină plină de elfi și zâne, să creați o grădină ca la țară sau o plajă cu nisip și pietricele – absolut orice idee poate fi pusă în practică. Pe lângă acestea, pregătiți-vă și următoarele:
· un vas pentru plantare cu câteva găuri de scurgere făcute în avans
· plante mici, suculente, plante de munte și altele de dimensiuni mici
· pământ potrivit pentru tipurile de plante alese
· foarfecă de grădină și o lopățică
Alegeți plante care au nevoie de aproximativ aceleași condiții de întreținere. Nu combinați plantele de interior cu cele de exterior sau plantele care au nevoi diferite de lumină, apă și aport de substanțe nutritive. Lăsați restul în seama fanteziei dumneavoastră!
GRĂDINĂ RUSTICĂ
Atunci când cultivăm plante în vase de diverse mărimi, acestea vor fi dependente cu totul de grija noastră. Trebuie să evaluăm corect dacă le va conveni acel spațiu limitat. Multe plante cresc repede și au nevoie de o adâncime mai mare a vasului pentru a-și fixa rădăcinile. Însă veți fi răsplătiți din plin! Pentru mini grădina mea am folosit miniaturi robuste din rășină, pe care nu o deranjează apa. Pentru un contrast frumos am folosit roiniță cu frunze delicate și țânțărică, pentru frunzele ei suculente. Câteva crenguțe de cimbru și o bucățică de plantă de munte cu frunze mărunte au întruchipat micile „tufișuri”. Presupun că forma plantelor va fi ușor de menținut, pentru că le folosesc destul de des la mâncare.
PĂHĂREL CU PLANTE SUCULENTE
Pentru zâna visătoare am ales o cărare din rășină, câteva pietre mai mari și o boltă delicată din sârmă. Îndrăznesc să spun că partea cea mai grea a fost să-mi țin sub control impulsul de a cumpăra cât mai multe miniaturi. Sunt foarte multe; dar grădina este în primul rând pentru plante, așa că este foarte important să le acordați majoritatea spațiului. Vor începe să se dezvolte destul de repede și din acest motiv este bine să le cunoașteți puțin, ca să vă asigurați că mica grădină va rezista un timp înainte să fie nevoie să îi aduceți modificări. Plantele care nu necesită multă apă sau întreținere pot fi plantate și în vase mai puțin adânci decât cel pe care l-am ales eu.
GRĂDINĂ CU PLANTE AROMATICE
Castronul emalilat de frământat aluatul a înghițit o cantitate mare de plante care cresc împreună chiar dacă fac ravagii printre ele cu foarfeca în mod regulat. În stânga a înflorit cimbrul, în față pătrunjelul o duce foarte bine, în dreapta arpagicul a crescut considerabil, iar în spate se ascunde leușteanul. Acestuia nu-i merge prea bine momentan, așa că mă gândesc să-l înlocuiesc cu mentă. Am fixat partea din față a grădinii cu un gărduleț din sârmă, care se asortează minunat cu vasul. Căsuța pentru păsări suportă cam greu udatul des, dar îmi place mai mult cu patina pe care a căpătat-o astfel. Nu mi-aș fi închipuit că, să mă joc cu plantele în acest fel îmi va aduce atâta bucurie!
Mai amintesc o dată că în castron va trebui să dați găuri înainte să-l folosiți în acest mod. Totuși, udați plantele în mod corespunzător. Plantele aromatice își întind rădăcinile mai în adâncime, așa că un vas mai înalt mi se pare acceptabil pentru cultivarea acestora. Așezați-o pe un pervaz mai lat și începeți să căutați idei pentru următoarea grădină…