Inimă din iederă pe suport din sârmă

Lămpiţe din pahare pentru vin
27.3.2019
Sursă: Reînnoirea fotoliului
4.4.2019

 

În natură puteţi întâlni iedera aproape în fiecare colț umbrit. Chiar şi după sute de ani, aceasta este considerată o plantă magică şi reprezintă simbolul prieteniei şi al nemuririi. Cu puţin efort, puteţi crea din aceasta o decoraţiune frumoasă.

Iedera poate fi cultivată şi ca plantă de interior. Aceasta mai ales datorită faptului că este o plantă care nu necesită multă îngrijire. Are nevoie să fie udată frecvent, dar pentru că trebuie păstrată într-un loc umbros, rezistă bine și dacă este udată mai rar. Ajunge să umpleţi ghiveciul cu un pământ bun de flori şi să îi puneţi un suport rezistent pe care să se poată sprijini, iar planta vă va răsplăti cu puterea sa revigorantă şi liniştitoare totodată. Iar dacă alegeţi şi un ambalaj frumos pentru ghiveci, priveliştea de la fereastră vă va bucura de fiecare dată.

Dar unde să o păstraţi? În mod normal, se aplică regula următoare: cu cât este mai închis verdele iederei, cu atât mai umbros ar trebui să fie locul unde ar trebui aşezată. Plantei îi convine temperatura normală a camerei, dar cu cât o apropiaţi de fereastră, unde este de obicei mai răcoare, cu atât mai bine îi va merge. Fixaţi ramurile de iederă în jurul suportului imediat ce încep să crească, iar rădăcinile sunt deja bine fixate în pământ. Iar pentru că vorbim despre o plantă care poată fi înmulţită pe tot parcursul anului, puteţi să o plantaţi chiar acum.

MATERIALE NECESARE

Procuraţi-vă câteva mlădiţe de aprox. 10 cm şi puneţi-le într-un vas cu apă la temperatura de 20 de grade, ca să facă rădăcini. Mlădiţele vor încolţi fericite, iar imediat ce se dezvoltă rădăcinile, puneţi-le în pământ, adăugând şi puţină turbă. Imediat ce iedera începe să crească – veţi cunoaşte acest lucru după mlădiţele noi, de un verde deschis – puteţi începe să o direcţionaţi pe suport. Pregătiţi-vă următoarele:

  • iederă cu mlădiţe lungi de cel puţin 15–20 cm
  • pământ amestecat cu turbă
  • îngrăşământ lichid
  • sârmă mai groasă de culoare verde
  • cleşte de tăiat
  • foarfecă şi ustensile de grădinărit

Formaţi o inimă din sârmă. M-am ajutat cu o machetă de aprox. 18 × 18 cm, pe care mi-am făcut-o din carton. Suciţi unul dintre capetele sârmei şi formaţi vârful inimii, lăsând cel de-al doilea capăt mai lung, pentru a-l scurta mai târziu după adâncimea ghiveciului. Transplantaţi iedera cel mai bine într-un ghiveci de ceramică, acestea fiind mai stabile decât cele din plastic. Înfigeţi inima în mijlocul mlădiţelor, împărţindu-le pe acestea în ambele direcţii. La final, întoarceți-le în jurul sârmei. O ramură din față, alta din spate. La început va trebui să corectați direcția ramurilor cam de două ori pe săptămână, deoarece au tendința să se disperseze, însă se vor adapta direcției impuse după o perioadă.

Mai divulg o informație – inima din ultima fotografie are în jur de 4 luni vechime. În acest stadiu, aceasta este deja transplantată într-un ghiveci mai mare. Când vi se va părea că suportul din sârmă este prea plin (cam după 2 ani, dar pe această perioadă am tăiat unele ramuri rebele), nu vă rămâne decât să tăiați ramurile de pe margini, să despletiți iedera de pe suportul vechi și să o mutați pe unul mai mare.

 

Cultiv iedera de câțiva ani buni la fereastra din bucătărie, care este orientată spre est. De multe ori, lumina puternică a soarelui dimineții nu-i convine, dar se ține bine. Planta inițială împodobește deja o inimă cu lățimea mai mare de 40 cm și a dat viață la o mulțime de alte lăstare, pe care le-am dat cunoștințelor. Din când în când, întorc ghiveciul și o laud că este încă alături de mine. Cred că mă înțelege…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *