Lămpiţe din pahare pentru vin

Tiramisu cu căpşuni
20.3.2019
Inimă din iederă pe suport din sârmă
29.3.2019

 Ideile rapide sunt nepreţuite. De exemplu această idee, pentru când vă pregătiţi de o seară foarte romantică şi aveţi pe masă pahare pentru vin.  Adăugaţi încă două, iar în câteva momente acestea pot deveni nişte lămpi luminoase deosebite…

Pentru acestea veţi avea nevoie doar de hârtii transparente cu model – le veţi găsi în magazinele de bricolaj, apoi încă o foarfecă şi puţin lipici. Cornetul se formează uşor şi de aici mai aveţi doar un pas mic până la crearea unui abajur simplu pentru paharul cu picior. Introduceţi o lumânare pastilă în pahar şi seara voastră specială poate începe.

MATERIALE NECESARE PENTRU ABAJUR

Privită de la depărtare, hârtia transparentă arată la fel ca și pergamentul, permițând trecerea luminii prin ea. Cel mai des o veți găsi de cumpărat la bucată (o găsiți la magazinele de bricolaj și în cele de papetărie) de dimensiuni A4 sau mai mari (care pot diferi) în diferite seturi de creație cu teme de sărbători, petreceri ș.a. În funcție de mărimea paharelor folosite, veți putea decide ce mărime de hârtie aveți nevoie. Mai întâi, faceți-vă o machetă din hârtie normală. Pregătiți-vă următoarele:

  • 2 coli de hârtie A3 pentru machetă – merge și o foaie de ziar
  • 2 coli de hârtie transparentă cu diverse modele
  • 2 lumânări pastilă
  • 2 pahare pentru vin, cât mai voluminoase
  • foarfecă, creion și linie
  • lipici tip Kores, UHU ș.a.

Faceți-vă o machetă exactă pentru abajur. Nu vă pot ajuta cu dimensiuni exacte, pentru că acestea depind de mărimea paharelor pe care le veți folosi. Dar sunt convinsă că vă veți descurca. Luați hârtia obișnuită și rulați-o într-un cornet. Puneți cornetul pe pahar. Deocamdată nu va sta pe acesta, dar vă ajută să vedeți forma. Aplatizați puțin cornetul și tăiați partea superioară și cea inferioară. Țineți-l în mână în continuare, pentru că trebuie să îndreptați laturile verticale, pe care le veți lipi ulterior. După ce le-ați îndreptat, desfaceți hârtia. Veți obține un trapez puțin neregulat, însă acum rotunjiți marginea de jos, măsurați înălțimea dorită și rotunjiți marginea de sus conform celei inferioare. Tăiați lateralele drept. Nu are nimic dacă vă lipsește vreun colț de hârtie. Acum așezați macheta inițială pe cea de-a doua coală de hârtie normală – sau de ziar și tăiați o machetă exactă. Rulați-o și verificați dacă stă bine pe pahar și tăiați forma exactă și din hârtia transparentă. Laturile verticale trebuie să se suprapună cu 1 până la 1,5 cm, pentru a le putea lipi.

UMBRELUȚĂ SIMPLĂ

Lipiți abajurul cu lipici. Lipitura nu ar trebui să fie mai lată de 1 cm; aceasta va fi vizibilă pe lămpiță, pentru că va fi luminată mai puțin. Atenție la lipici – nu folosiți unul foarte umed, pentru că hârtia transparentă se încrețește imediat. Aplicați puțin lipici pe o parte și uniți imediat marginile. Presați cu degetul încontinuu, pentru ca hârtia să nu se încrețească. Eu am folosit mereu lipici marca Tenyl, care este bun, dar nu trebuie aplicat un strat prea gros.

IAR ACUM SĂ LE APRINDEM…

Introduceți o lumânare pastilă (cele cu înveliș din aluminiu) și așezați abajurul. Deschiderea abajurului trebuie să fie largă, pentru ca flacăra să nu o ardă. Atenție la acest lucru. În mod sigur nu trebuie să vă amintesc să fiți atenți în cazul focului deschis. Niciodată nu lăsați lămpițele aprinse fără supraveghere, mai ales într-un loc cu curent. Abajururile stau bine pe pahare, însă fiind ușoare, se pot mișca ușor pe acestea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *