Tiramisu cu căpşuni

Husele glamour
19.3.2019
Lămpiţe din pahare pentru vin
27.3.2019

Istoria acestei delicatese de lux datează din perioada Renașterii. Este vorba despre un desert italian delicios, care este preparat în toată lumea după rețete adaptate. În orice caz, cele mai importante ingrediente pentru acest desert sunt lichiorul de migdale - Amaretto și o brânză proaspătă și gustoasă mascarpone. Dacă unul dintre aceste două ingrediente lipsește, nu veți obține gustul inconfundabil atât de apreciat…

În rețeta originală se mai adaugă ouă crude, însă dacă preparați desertul într-o zi foarte călduroasă, este bine să excludeți ouăle sau să folosiţi varianta pasteurizată. Mă refer acum bineînţeles la cazul în care doriţi să luați desertul la dvs. sau îl preparaţi în altă parte decât acasă. În condiţiile de acasă nu mi-e teamă de salmonella.

Desertul se asamblează într-un castron transparent, astfel încât să se vadă straturile – baza va fi formată din pişcoturi înmuiate în espresso tare, amestecat cu lichior. Am folosit pentru desertul meu un castron din sticlă cu decor cu căpşuni, parte dintr-un set practic cu capace de plastic. Desertul va fi astfel uşor de transportat oriunde veţi dori.

Timp de preparare: 40 minute + răcire

Cantitate: o formă de tort cu diametrul de 21 cm; pentru un castron de capacitatea 950 ml (în fotografii), reduceţi cantităţile ingredientelor la jumătate

 

  • 450 g mascarpone
  • 60 g zahăr pudră
  • 125 ml lichior Amaretto
  • 100 g ciocolată rasă cu conţinut de cacao 70%
  • 300 ml smântână de bătut
  • o cană de espresso tare
  • 3 linguriţe zahăr tos
  • 2 pachete de pişcoturi
  • 500 g căpşuni

 

  1. Preparaţi o cană mai mare cu espresso tare şi lăsaţi cafeaua să se răcească.
  2. Într-un castron mai mare bateţi brânza mascarpone, zahărul pudră, 3 linguri de lichior şi 2/3 din cantitatea de ciocolată rasă.
  3. Bateţi smântâna într-un castron mai mic şi încorporaţi-o treptat în crema pregătită în avans.
  4. Amestecaţi cafeaua răcită cu restul de lichior într-o farfurie adâncă, adăugaţi 3 linguriţe de zahăr tos şi amestecaţi bine.
  5. Tăiaţi căpşunile spălate în felii mai groase. Înmuiaţi treptat pişcoturile în amestecul de cafea şi lichior, apoi aşezaţi-le strâns lipite între ele pe baza castronului (va trebui să le rupeţi pentru a îndrepta fundul castronului). Peste pişcoturi adăugaţi un strat de cremă apoi un strat de felii de căpşuni, apoi reluaţi tot procesul până la umplerea castronului. Încheiaţi cu un strat de cremă, peste care presăraţi restul ciocolatei rase. Lăsaţi desertul la răcit până a doua zi.

Setul de castroane din sticlă vă va ajuta în toate etapele preparării unui tiramisu perfect – câte unul pentru ciocolata rasă, pentru baterea smântânii, pentru căpşunile tăiate şi pentru cafeaua amestecată cu lichior. Păstraţi cel mai mare castron pentru desert. Dacă aveţi de gând să luaţi desertul într-o deplasare, umpleţi castronul mai puţin, ca să puteţi pune şi capacul.

Tăiaţi pişcoturile de pe fundul castronului în aşa fel încât să acopere toată baza. Înmuiaţi-le în amestecul de espresso cu lichior. Apoi acoperiţi cu cremă stratul de pişcoturi. Îndreptaţi suprafaţa şi adăugaţi un strat de felii de căpşuni. Repetaţi cu încă trei straturi aşezate în aceeaşi ordine. Bineînţeles, depinde de mărimea castronului ales câte straturi vor încăpea în acesta. Cu cât este mai înalt, cu atât mai bine, deoarece vă veţi putea bucura de mai multe straturi delicioase.

Cantităţile de ingrediente pentru reţetă sunt mai mari, aşadar din acestea am pregătit două castroane de tiramisu – unul mai mare (950 ml) şi unul mai mic. Dacă păstraţi desertul pentru acasă, atunci îl puteţi aranja în aşa fel încât pişcoturile şi căpşunile să depăşească marginea de sus a castronului. În mod sigur veţi găsi multe aranjamente posibile.

Desertul care s-a răcit suficient în frigider poate fi uşor tăiat şi scos din castron pe farfuriuţe cu ajutorul unei linguri. Puteţi fi sigură că acest desert delicios îi va face pe toţi să se lingă pe degete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *