Ierburi aromatice pentru iarnă I / uscare şi sărare

Covorase pentru trepte
30.7.2019
Cosmetice de casă pentru păr
7.8.2019

Recoltarea, procesarea şi păstrarea ierburilor aromatice îşi au propria vrajă neobişnuită. Fie că le cultivaţi în grădină sau le adunaţi din natură, nu lăsaţi să se irosească nici cea mai mică frunzuliţă.

Rândurile de borcănaşe cu ierburi din frigider sau de pe pe policioară nu doar că vă vor umple de bucurie, dar mai mult, toată activitatea pentru preparare va fi una uşoară şi plăcută. 

Dacă doriţi mâncare bună, atunci uscaţi şi depozitaţi toate ierburile care îi dau gustul. Veţi aprecia acest lucru pe timp de iarnă. Acest capitol ar trebui să fie, de fapt, o carte, şi din acest motiv, astăzi vom vorbi despre uscarea corectă a ierburilor (tulpini şi frunze) şi practica aproape uitată a conservării cu sare. Poate că practicaţi şi metoda congelării în ulei sau apă. Chiar se merită să păstraţi până şi cantităţile mici de ierburi aromatice care vă rămân la gătirea de zi cu zi. 

 

USCAREA IERBURILOR

Luaţi o foarfecă ascuţită pentru plantele din grădină şi tăiaţi-le cel mai bine într-o dimineaţă însorită, după ce roua s-a uscat. Imediat ce soarele urcă mai sus pe cer, aromele plantelor vor fi deja mai slabe. Dacă intenţionaţi să uscaţi mănunchiuri de plante, îndepărtaţi frunzele mai deteriorate şi lăstarele din partea de jos, apoi legaţi tulpinile şi atârnaţi-le cu susul în jos într-un loc cu o bună circulaţie a aerului. Locul ar trebui să fie ferit de razele directe ale soarelui, însă trebuie să fie bine aerisit. Evitaţi bucătăria pentru uscare, aerul poate fi umed sau gras. Pentru a păstra aroma cât mai intensă a plantelor aromatice, puneţi-le la uscat imediat după recoltare.

 

Conservarea prin sărare se încadrează între modurile uitate de conservare a plantelor aromatice. De exemplu, pentru arpagicul zemos (dar şi pentru pătrunjel, mărar, leuştean ş.a.) nu veţi găsi mod mai bun de păstrare. Sarea reuşeşte să scoată aroma din plante, iar prin păstrarea într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, le va păstra şi culoarea proaspătă. Trebuie să ţineţi cont însă de faptul că adăugaţi şi o porţie de sare în mâncare odată cu plantele aromatice, aşa că limitaţi dozajul din rețeta originală.

PLANTE AROMATICE CONSERVATE CU SARE

Pregătire: după uscarea plantelor, cca 20 minute

• alegeţi orice tip de ierburi aromatice

• sare de mare grunjoasă 

• borcane mici

 

1. Clătiţi plantele, împrăştiaţi-le pe o suprafaţă plană şi lăsaţi-le puţin la uscat.

2. Tocaţi-le mărunt şi transferaţi-le într-un castron cu ajutorul unei linguri. Adăugaţi o parte sare în proporţie de 1 : 5 şi amestecaţi, astfel încât plantele să fie acoperite cu sare. Umpleţi borcănaşul cu ajutorul unei linguriţe, apăsând uşor, pentru a nu rămâne goluri. Umpleţi borcănaşul până sus şi închideţi-l bine. Nu uitaţi să aplicaţi o etichetă cu denumirea produsului şi data. Puteţi păstra preparatul pentru mult timp în frigider – minim până la următoarea recoltă, însă rezistă până la 2 ani.

 

Utilizare – Folosiţi de fiecare dată o linguriţă curată pentru a scoate cantitatea necesară şi închideţi bine borcănaşul imediat ce ați terminat.

Fleur de Sel

Este vorba despre o sare cu cristale mari, care poartă denumirea de Fleur de Sel (floarea mării). Aceasta este bogată în minerale şi oligoelemente, fiind extrem de apreciată de experţi. Se recoltează manual doar sub anumite constelaţii, sub acţiunea soarelui, a vântului şi a apei – pe suprafeţele de sare se formează straturi subţiri de cristale, de pe care se răzuieşte doar stratul superior, care este uscată apoi la soare. Această sare de lux este ideală pentru completarea gustului mâncării. Am menţionat-o doar ca şi curiozitate, pentru că am folosit-o pentru fotografie şi se observă imediat că este o sare specială.

 

Alt aspect important: Este bine să aplicaţi etichete pe borcănaşe. Nu subestimaţi importanţa acestora! Poate vi se pare că nu le puteţi încurca, dar credeţi-ne pe cuvânt. Puteţi lipi direct pe borcan mici dreptunghiuri din carton negru, folosind apoi un pix argintiu pentru denumiri. Este o soluţie simplă şi elegantă.

Borcănașele pot fi şi cadouri deosebite atunci când mergeţi într-o casă unde se găteşte des. Garantat, prietenii vor aprecia cadoul Dvs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *