Imediat ce apelați la oala sub presiune, este clar că prepararea felului de mâncare dorit va fi rapidă și ușoară.
Aceasta vă ajută să preparați ca prin minune feluri sățioase de iarnă, perfecte pentru prânz și cină. Un mare avantaj al oalelor sub presiune îl reprezintă scurtarea timpului de preparare al mâncărurilor, dar și gustul mai intens al felurilor preparate. Acest gulaș simplificat din carne de porc, ardei verde și boabe de fasole roșie oferă toate aceste calități. Poate fi servit în trei sferturi de oră de la momentul de început al gătirii și este bun și parfumat. Unul dintre ingrediente este ardeiul chilli, iar în familia mea preferăm să-l servim cu gnocchi din cartofi sau cu pâine de casă.
În cazul acestei rețete este valabilă zicala – mai multă muzică pentru mai puțini bani, deoarece baza o reprezintă o jumătate de kilogram de carne, din care obțineți peste 1,5 l de mâncare bună. Tipurile tradiționale de gulaș nu se numără printre cele mai ieftine feluri de mâncare, așadar în această perioadă, când căutăm cu toții să facem economii în bugetul de familie, această variantă poate fi una practică și pentru dumneavoastră.
Oala sub presiune este o oală cu pereții groși, care are capacitatea de a fierbe conținutul la o presiune mare, atingând temperaturi mai înalte. Astfel, timpul de preparare al mâncării se scurtează considerabil. Oala sub presiune a fost descoperită de matematicianul și fizicianul francez Denise Papina. Primele vase de acest fel sunt menționate deja în anul 1678, dar se consideră că există și variante mult mai vechi ale acesteia.
În această perioadă, oalele sunt prevăzute cu mai multe siguranțe menite să limiteze riscurile folosirii unei presiuni mari. Totuși, este bine să fim precauți de fiecare dată când o folosim și să respectăm toate regulile de utilizare. Timpul de gătire începe să se scurgă din momentul în care oala atinge presiunea necesară gătirii, ceea ce, la oalele moderne este indicat prin aprinderea unui beculeț colorat. După scurgerea timpului de fierbere, oala se lasă pe plita oprită pentru încă aprox. 10 minute, fără aport de căldură și abia după evacuarea aburului puteți deschide capacul în siguranță.
Pregătire: 45 de minute + fierbere * Cantitate: 1,5 l gulaș
În oala sub presiune
În cratiță
ÎN OALA SUB PRESIUNE:
Pentru că toate aceste ingrediente se vor găti în oala sub presiune, câștigați timpul necesar pentru a pregăti baza gulașului într-o altă cratiță. Prin combinarea celor două porții rezultă o mâncare foarte gustoasă și rapidă.
PREPARARE ÎN CRATIȚĂ:
Prăjiți rapid bacon-ul, apoi adăugați rondelele de ardei verde și conserva de fasole roșie. Nu vă mai rămâne decât să reduceți sosul din carnea gătită și apoi să combinați totul. La final nu mai trebuie decât să încălziți puțin gulașul. Dacă respectați proporțiile de condimente din rețetă, veți obține un sos foarte gustos, pe care nu mai trebuie să-l potriviți de gust.
Rămâne la latitudinea dumneavoastră să vă hotărâți ce garnitură doriți la acest gulaș. Din proprie experiență vă spun că gnocchi de cartofi, cartofii fierți și pâinea prăjită merg de minune la el. Iar dacă îl serviți prietenilor cu ocazia unei seri petrecute împreună, pregătiți-vă să primiți multe laude!