Granola cu nuci și fructe

Confort în dormitor
15.5.2020
Plante aromatice în cartoane de ouă / Reciclare
20.5.2020

Granola este, de principiu, un fel de musli, dar copt la cuptor. Așadar, mai crocant și mai gustos, un fel pe care vi-l puteți prepara în funcție de sezon și de preferințe.

 

Garantez fără să exagerez că vă veți prepara granola mereu după ce o veți încerca. Istoria acestui aliment sănătos începe undeva prin 1863, iar de la sfârșitul secolului al XIX-lea, denumirea se află sub indicația geografică protejată a Australiei și a Noii Zeelande, ca produs cu cereale integrale, deosebindu-se de müsli prin coacerea la cuptor. Granola apare des sub formă de baton de cereale, care se bucură de o popularitate deosebită.

Vă puteți pregăti și acasă această gustare nutritivă din fulgi de cereale, alune, cocos, semințe de in și de floarea soarelui, în care puteți adăuga fructe proaspete sau uscate, care vor adăuga savoare și dulceață granolei. Aceasta poate fi îndulcită cu miere sau cu siropuri de calitate. Nici nu vă veți putea închipui ceva mai gustos și mai sănătos pentru micul dejun sau pentru pachetele copiilor. Prepararea granolei durează cam o jumătate de oră, dar amestecul obținut va fi suficient pentru mai multe porții. Cu rețeta mea veți umple această doză cu închidere ermetică de 1,25 l. La baza granolei stau fulgii de cereale, iar ingredientele adăugate pot varia în funcție de preferințe. Adăugați scorțișoară, vanilie, ciocolată, fructe uscate, pe scurt, orice vă place să ronțăiți. În combinație cu un iaurt bun și cu fructe proaspete, o veți savura cu plăcere.

Păstrați granola preparată într-un loc uscat, într-o doză cu capac bine etanșat.

 

GRANOLA CU FRUCTE ȘI SEMINȚE CHIA

Pregătire: 30 minute + 15 minute pentru coacere * Obțineți: un recipient de 1,25 l

amestecați

·        3 căni fulgi de ovăz (sau fulgi de hrișcă)

·        1 cană nuci măcinate

·        1/2 cană migdale tocate

·        1 cană cocos ras

·        2 linguri semințe chia

încălziți

·        1/2 cană miere de orice fel (sau sirop de arțar, de agave s.a.)

·        3 linguri pline ulei de cocos

după răcire adăugați

·        un pumn caise (pere) uscate

·        un pumn de merișoare uscate

pentru servire

·        iaurt grecesc gros

·        kiwi, coacăze (fructe de sezon) 

 

1. Puneți toate ingredientele uscate într-un castron mare (am folosit un castron cu diametrul de 26 cm) și amestecați-le bine cu mâinile. Puteți lăsa câteva migdale și nuci întregi în amestec.

 

2. Într-o cratiță puneți uleiul de cocos și mierea și topiți-le la foc mic. Luați de pe foc și amestecați-le bine. Turnați amestecul lichid în castronul cu ingrediente uscate și amestecați bine, folosindu-vă de două linguri. Străduiți-vă să acoperiți cât mai bine toate ingredientele uscate.

3. Mutați granola pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, distribuiți-o în mod egal pe toată suprafața tăvii și dați la cuptorul preîncălzit la 170 °C, pe grilajul din mijloc. Coaceți pentru 15 minute, dar în timpul acesta amestecați de minim 2 ori. Granola ar trebui să capete o culoare aurie.

4. Lăsați granola la răcit și abia apoi amestecați în ea fructele uscate. Lăsați merișoarele întregi și tăiați caisele în bucățele mărunte. Turnați granola răcită și uscată în borcane pe care le închideți bine, pentru a împiedica pătrunderea aerului.

Fulgii de ovăz se încadrează în categoria alimentelor dietetice, fiind o sursă importantă de energie. Dacă urmați o dietă fără gluten, înlocuiți-i cu fulgi de hrișcă. Puteți ajusta cantitățile de ingrediente, nu aveți cum să greșiți. Mie, de exemplu, îmi place foarte mult cocosul, așa că pun mai mult, pentru că se pierde ușor printre celelalte ingrediente. Cumpăr ulei de cocos de la raionul de alimente sănătoase din drogherii.

În stânga acestei fotografii se vede granola de bază, fără fructe uscate, pentru că era proaspăt scoasă din cuptor. Cea de-a doua tranșă (cea din dreapta) este pregătită să intre în cuptor. De obicei coc tot amestecul deodată, dar am vrut să vă arăt diferența dintre granola crudă și cea coaptă. Dacă alegeți să tocați grosier nucile și migdalele, veți obține o granola mai rustică. Atenție la marginile tăvii – dacă aveți un strat mai subțire în apropierea lor, acesta se va coace mai rapid și va căpăta o culoare mai închisă. Amestecați de mai multe ori în timpul coacerii.

CÂTEVA NOTE DE FINAL:

 

·        amestecați fructele uscate doar după răcirea granolei, altfel va deveni lipicioasă

·        pentru ca fructele uscate să poată fi tăiate cât mai ușor, le las să se răcească bine în frigider

·        fulgii de hrișcă sunt ușor de digerat, fiind perfecți pentru persoanele diagnosticate cu boala celiacă

·        atunci când am mai puțină nucă, adaug o cantitate mai mare de semințe de floarea soarelui, prăjite au un gust foarte bun

·        dacă o serviți cu iaurt cu 10% grăsime (care este la fel de gros ca smântâna), senzația de sațietate va persista mai mult timp; chiar dacă veți fi toată ziua pe afară, prin natură, veți face față provocărilor cu brio

·        îmi place combinația picantă de kiwi și coacăze, care reglează dulceața granolei îndulcită cu miere; o recomand

·        și nu uitați să o luați la drum – dacă aveți caserole care se închid bine, luați-vă o porție la pachet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *