Această variantă nordică a vinului fiert vă încălzește considerabil. Imediat ce am văzut că se anunță temperaturi în scădere în perioada următoare, gândurile mi s-au îndreptat spre această rețetă. Deși a mea este ceva mai „păcătoasă” decât varianta originară din Suedia.
Pe lângă vin roșu, această băutură tradițională conține și apă. Câteodată chiar și în proporție de 1:1. Nu am încercat niciodată această variantă, dar o porție mai mică de apă este suficientă. Glögg-ul suedez se deosebește de vinul fiert binecunoscut prin faptul că „pișcă mai mult la limbă” și pentru că se adaugă în el și fructe mici uscate sau migdale. Așa că, dacă semănați cu mine, vă veți bucura cu lingurița și de micile bunărăți de pe fundul cănii. Mai trebuie să precizez și că, chiar dacă este mai slab, tot are potențialul de a vă da amețeli.
Băutura se servește ideal în căni din sticlă groasă. Așa vă puteți bucura și de culoarea ei superbă. Sosirea acasă din frigul și peisajul nins în bucătăria parfumată de vin și mirodenii va deveni o amintire de neuitat, care vă va însoți în tot restul anului.
Nu am fost niciodată în Suedia, dar aceasta nu mă împiedică să vă prezint propria mea variantă a băuturii pe care am îmbunătățit-o cu felii subțiri de măr dulce. Nu joacă niciun rol în afara celui decorativ, care transformă servirea într-o experiență nouă. Las la atitudinea voastră proporția de alcool și de zahăr. Combinați-le astfel încât să fie pe gustul vostru.
GLÖGG ÎNSTELAT
Pregătire: 10 + 20 minute
2. După aprox. 20 de ore, strecurați apa printr-o sită într-o cratiță din inox, turnați vinul roșu, adăugați zahărul și amestecați ca să se topească. Adăugați migdalele, fructele uscate și feliuțe de măr și aduceți la fierbere. Încălziți totul la foc mic, astfel zahărul se va topi perfect și gusturile au destul timp să se întrepătrundă. Amestecați cu atenție, ca să nu rupeți feliuțele de măr. Imediat ce glögg-ul se umflă, este gata de servit în căni.
Feliuțele de măr se obțin ușor: mai întâi, tăiați mărul în feliuțe de 2-3 mm grosime și apoi scoateți cotorul cu ajutorul formei. Dar las și steluțele să plutească prin băutură. Ca să nu se oxideze până pregătesc totul, pun puțină zeamă de lămâie într-un bol și scufund fiecare feliuță de măr în ea.
Băutura este destinată exclusiv adulților și cred că nu mai trebuie să menționez că este destul de calorică. Dar în concediu la munte cred că vă puteți permite un mic păcat. Oricum, veți consuma caloriile în ziua următoare!