Fructe cu rom în bol din pepene

Limonadă de fructe cu grepfruit și ghimbir
30.6.2022
Cadouri în funcție de zodie – Rac
13.7.2022

Minunata vară se întinde înaintea noastră în toată splendoarea ei și am început deja să ne bucurăm de dulceața fructelor pe care aceasta ni le pune la dispoziție. Deja avem parte de căpșuni, cireșe, caise, cărora nu le putem rezista și pe care le conservăm cu plăcere.

Personal, ador căpșunile și cred că multe persoane nu le pot rezista. Pentru că sunt frumoase, miros atât de bine și au un gust atât de bun. În familia noastră, sezonul de vară începe cu un tort de ciocolată și căpșuni, cu prăjitura de căpșuni poleită cu gelatină și, bineînțeles, cu deliciosul gem de căpșuni! Dar nu uit niciodată să pun câteva într-un borcan cu rom destinat sărbătorilor de iarnă, în care se vor aduna încă multe fructe pe parcursul verii. Întreaga idee a fructelor îmbătate începe chiar cu acest fruct. Farmecul constă în adăugarea fructelor în borcan pe măsură ce apar. Este un fel de paradă a fructelor de vară, pe care le ascundeți sub un capac de borcan pentru Crăciun sau Revelion. Așadar, pregătiți-vă o delicatesă pe care nu o puteți cumpăra din niciun magazin…

Înainte de toate, achiziționați-vă un borcan încăpător, în care fructele să arate cât mai bine. Îl veți avea în frigider câteva luni bune, așa că este important ca imaginea acestuia să vă bucure. Un borcan de 2 litri este ideal, dar dacă încercați rețeta pentru prima oară, puteți începe cu o cantitate mai mică. Borcanul trebuie să fie bine sigilat, cu un capac rezistent, dar pe care să-l puteți deschide ușor la nevoie. Va trebui să-l deschideți de mai multe ori pe parcursul verii. Eu am comandat un borcan din sticlă cu închidere clip, disponibil în 4 mărimi diferite. Este perfect!

FRUCTE CU ROM

Pregătire: treptată – din iunie până în septembrie * Cantitate: după preferințe

  • la 1,5 kg fructe de sezon aveți nevoie de aprox. ¾ kg zahăr tos și 1 litru de rom alb sau negru
  • plante aromatice, ideal mentă și, după gust, scorțișoară, anason, coajă de lămâie (nu sunt obligatorii)

În acest borcan mic încape doar cam o treime din ingrediente. Le voi adăuga treptat, așa că instrucțiunile următoare sunt pur orientative. În general, este valabil că peste fiecare strat de fructe proaspete curate, spălate și scurse de apă trebuie să presărați câteva linguri de zahăr și să turnați rom astfel încât fructele să fie scufundate cel puțin 1 cm sub suprafață.

Nu folosiți fructe prea coapte, piersicile și perele ar trebui curățate de coajă în avans și fructele mari trebuie tăiate în feliuțe. De asemenea, asigurați-vă că ați îndepărtat toți sâmburii.

Adăugați mai mult zahăr peste primul strat de fructe, peste următoarele puteți presăra mai puțin. De obicei, ultimele fructe adugate ar trebui să fie prunele. Acestea și cireșele vor fi cele mai gustoase din amestec. Sigilați bine capacul după fiecare strat adăugat și păstrați borcanul într-un loc răcoros și întunecos.

Dacă rezistați până la Crăciun...
Modurile de servire ale fructelor îmbătate diferă. Le puteți savura încă din vară, peste înghețată. Sau faceți niște clătite groase și adăugați la fiecare porție câteva fructe cu lichior din rom și o cupă de frișcă.

Dacă ați pus mai mult rom, îl puteți strecura și savura ca atare. Veți vedea că a meritat așteptarea!

Lista fructelor este ușor de ținut minte – aveți nevoie de fructe care să nu fie foarte coapte * zahăr * un rom de calitate * plante aromatice, ideal mentă * și, după gust, scorțișoară, anason, coajă de lămâie (nu sunt obligatorii). Nu dau cantități, pentru că depind de gusturile fiecărei persoane și familii. Fructele se aleg în funcție de preferințe. Nu puteți greși cu nimic – recolta delicioasă se va ocupa de tot!

Iar aici avem ceva pentru pofticioși. Imediat după căpșuni, veți adăuga în borcan cireșe și piersici – și va crește mult interesul de a testa gustul amestecului de fructe. Probabil că va dura cam o lună și nu veți mai putea rezista tentației. Acest lucru are un singur dezavantaj și anume că amestecul nu va beneficia de gustul zmeurei, al afinelor și coacăzelor, de struguri și prune, pentru că garantat veți mânca toate fructele astfel conservate :o) Dacă tot vă bucurați de ele, vă recomand un mod de servire mai puțin tradițional. Serviți niște fructe și puțin lichior din fructe într-o jumătate de pepene galben tip Galia:

Tăiați pepenele în jumătate, îndepărtați semințele din ambele jumătăți și formați biluțe de pulpă dintr-o jumătate cu ajutorul unei forme speciale. Delimitați cam 1,5 cm de la marginea celeilalte jumătăți și mai formați câteva biluțe de pulpă și din aceasta. Pe aceasta o veți folosi pentru servirea fructelor, așadar asigurați-vă că aveți un strat destul de gros de pulpă de fruct în ea. Întoarceți jumătatea și tăiați o bucățică de coajă din partea de jos, ca să vă asigurați că bolul astfel format are stabilitate pe o suprafață dreaptă.

Umpleți cu fructe bolul obținut din pepene și lichiorul de fructe obținut din ele. Adăugați biluțele răcite din pulpă de pepene și niște fâșii din coajă de lămâie și serviți. Combinația de fructe proaspete și conservate este una foarte bună. La final, savurați și restul bolului din pepene.

Primele referiri la căpșuni datează încă din Roma antică. Încă de atunci, acestea se numărau printre delicatese. Însă noi cunoaștem și cât sunt de sănătoase. Cu doar 100 g de căpșuni asigurați necesarul zilnic de vitamina C. Dacă le serviți împreună cu un produs lactat, atunci se va neutraliza acidul oxalic. Ultimele cercetări au demonstrat contribuția căpșunilor în ameliorarea bolilor de inimă. De asemenea, se spune că sunt afrodisiace. Așa că profitați și bucurați-vă de ele în cantități cât mai mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *