Franciscan alcoolizat de la frigider

Punch de vacanță cu ananas
19.7.2023
Colțișorul femeii cochete
16.8.2023

Dacă în drumurile voastre din vacanța prin Cehia dați peste o cofetărie cu dulciuri locale, poate că veți descoperi acolo niște felii delicioase de prăjitură cu caise, destinată exclusiv consumului de către adulți. Acestea sunt „botezate” cu rom și se servesc bine răcite.

Amintirea prăjiturii cu fructe ușor alcoolizate, al cărei gust se potrivește bine cu cel al ciocolatei negre datează din copilăria mea. În anii `70 era destul de cunoscută, însă gospodinele împărtășeau rețeta doar cu cele mai bune prietene :o). Mama mea a făcut rost de rețetă de la o brutăriță dintr-un mic orășel din Estul Cehiei și pregătea această prăjitură exclusiv la ocazii speciale.

Există mai multe versiuni care circulă sub numele de Franciscan alcoolizat, dar deseori caisele nu sunt incluse în rețeta care este, în schimb, bogată în nuci, rom și ciocolată. Însă în familia noastră preferăm versiunea cu caise. Astfel poate fi savurată și în căldura toropitoare a verii. Se coace rapid și tot procesul de preparare este unul simplu.

Pregătire: 1 oră + coacere * Cantitate: 40 felii

Pentru blat într-o tavă de 22 × 34 cm

  • 2 borcane compot de caise, în total 40 jumătăți
  • rom brun de calitate
  • 5 ouă cu albușurile și gălbenușurile separate
  • 250 g unt
  • 120 g zahăr pudră
  • 120 g făină
  • 2 lingurițe praf de copt bio
  • 2 linguri cacao de calitate
  • 4 linguri pline de gem de caise cu bucăți de fructe

Crumble cu nucă

  • 200 - 250 g nucă măcinată fin
  • 2 linguri pline cu zahăr pudră cernut
  • 3 linguri rom

Glazură de ciocolată

  • 140 g ciocolată neagră
  • 140 g unt
  1. Strecurați caisele, puneți-le într-un castron și picurați deasupra rom după gust.
  2. Bateți albușurile cu un praf de sare, până se întăresc.
  3. Bateți untul cu zahărul până obțineți o spumă ușoară, apoi încorporați în ea treptat cele 5 gălbenușuri.
  4. Apoi amestecați făina cernută amestecată cu praful de copt și cacaoa.
  5. La final, încorporați cu atenție albușurile bătute. Întindeți aluatul cremos pe tava tapetată cu hârtie de copt.
  6. Coaceți blatul în cuptor la 170 °C, timp de 30 de minute.

Completare – după ce blatul s-a răcit, picurați rom pe el, apoi aplicați un strat de gem de caise. Apoi distribuiți pe toată suprafața crumble-ul de nucă obținut prin amestecarea nucii cu zahărul și romul. Deasupra așezați una lângă alta jumătățile de caise din compot cu partea rotundă în sus, apoi dați prăjitura la frigider. Până când se răcește prăjitura, topiți ciocolata pe baie de abur, amestecați-o cu untul și apoi puteți turna glazura peste caise. Lăsați ciocolata să se scurgă încet, apoi dați prăjitura la frigider până a doua zi. Serviți-o rece, tăiată în pătrate.

Dacă vă pot da un sfat util, acela este să coaceți blatul cu o zi în avans înainte de asamblarea prăjiturii. Nu vă ia mult timp și a doua zi nu vă mai rămâne decât să completați blatul cu restul ingredientelor. De obicei nu fac rabat la cantitatea de rom și nu am o recomandare pentru înlocuirea acestuia. Aceasta este o specialitate destinată exclusiv adulților.

Rețetele care mai circulă pe internet sunt pline de zahăr, dar eu pun doar atât cât consider că este nevoie – atât în aluat, cât și în crumble-ul de nuci. Astfel, gustul fructelor și al ciocolatei iese mai bine în evidență. Însă poate că o cantitate mai mare de zahăr are rolul de a atenua gustul acrișor al caiselor proaspete, care apar și ele în anumite variante ale rețetei.

În zona noastră nu se făceau caisele și nu prea apăreau nici în oferta magazinelor. Din acest motiv am folosit mereu caise din compot și am rămas cu această preferință, mai ales pentru că astfel pot pregăti prăjitura în orice perioadă a anului. Așezați jumătățile de caise fără spațiu între ele în stratul de nucă de pe blat. Ciocolata le va acoperi perfect. Pe o tavă de dimensiunile 22 × 34 cm încap exact 40 de bucăți. Veți avea destule felii.

PONT: Dacă nu aveți deja unul, cumpărați-vă un castronel pentru baie marină. Are un mâner lung, așa că nu vă veți arde degetele cu ciocolată fierbinte și, datorită adânciturii, turnarea glazurii va fi mult mai ușoară.

Încă un pont pentru ciocolată: ciocolata de calitate amestecată cu o cantitate egală de unt va crea o glazură groasă. Dacă obțineți o consistență mai lichidă, adăugați mai multă ciocolată, până când se îngroașă bine. Altfel se va scurge de pe suprafața alunecoasă a caiselor. Eu aplic glazura groasă cu lingura pe vârful fiecărei caise și o las să se scurgă încet, ca să le acopere în întregime, dar, după cum puteți vedea, deasupra rămâne un strat destul de gros de ciocolată. Lăsați prăjitura să se răcească bine și, dacă vă place, pudrați suprafața cu cacao înainte de servire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *