Vâscul a devenit simbolul perioadei Crăciunului. În mod normal, acesta se agață deasupra ușii, iar un sărut sub el aduce dragoste și noroc...
Perioada de pregătire a Crăciunului a trecut și am încercat să fim cât se poate de harnici și de buni posibil, să pregătim totul pentru Crăciun, inclusiv cadourile și prăjiturile. Tot ce a lipsit anul acesta, majoritatea dintre noi au înlocuit cu bucuria de a fi acasă cu cei dragi, cu momente de creație împreună cu copiii și cu activități pentru care poate nu am avut timp în alți ani. Cea mai frumoasă parte a pregătirii Crăciunului este decorarea casei, dominată de acum de bradul de Crăciun cu luminițele sale festive. Însă nu uitați să completați decorul cu câteva crenguțe de vâsc. Sigur se va potrivi perfect.
Vâscul alb, întâlnit des pe la noi, este considerat de sute de ani o plantă care aduce noroc persoanei care o primește în dar, mai ales atunci când este dăruit din suflet. Pe parcursul timpului, vâscul se agăța la ușă pentru a alunga duhurile rele și era considerat sfânt datorită culorii sale verzi neschimbate chiar și pe timp de iarnă. Planta este delicată și după ce se usucă se rupe ușor. Din acest motiv, dacă doriți să o folosiți la un aranjament mic pentru masa de Crăciun, faceți-l cât mai repede după ce aduceți vâscul acasă, ca să fie cât mai proaspăt.
MATERIALE NECESARE PENTRU ARANJAMENTUL CU VÂSC
Dacă aveți un buchețel de vâsc (eu l-am preferat pe cel auriu, dar poate fi de orice fel), aranjamentul nu va fi unul mare. Pregătiți-vă pentru el un ghiveci frumos sau o vază mică și lată. Mai aveți nevoie și de următoarele:
· o coroniță din mlădițe de viță de vie sau din alte mlădițe flexibile, cu diametrul de aprox. 20 cm
· un buchețel de vâsc
· 2 rămurele de eucalipt proaspăt sau uscat
· un ghiveci cu patină
· sârmă mai tare
· clește, foarfecă
· 20 de bobițe roșii fixate pe sârmă
· 12 decorațiuni mici din sticlă pentru brad
CORONIȚA DIN VIȚĂ DE VIE VA SUSȚINE ARANJAMENTUL
Tot aranjamentul este ușor și fragil. Din acest motiv, recomand să puneți o greutate mică în ghiveci și să fixați coronița de marginile ghiveciului prin lipirea pe interior. Eu am folosit bandă dublu adezivă, care poate fi dezlipită ușor. Coronița va susține buchețelul din vâsc, care, după uscare, se va lăsa puțin. Apoi desfaceți vâscul în secțiuni mici pe care le aranjați cât mai dese, astfel încât să formeze o jumătate de sferă deasupra coroniței. Printre rămurelele aurii de vâsc integrați și rămurele de eucalipt, care vor avea rolul de a fixa aranjamentul. Pe circumferința coroniței fixați bobițele roșii, apoi rotunjiți sârmele astfel încât să formeze mici arcuri.
INCLUDEȚI ÎN ARANJAMENT DECORAȚIUNILE PREFERATE DE CRĂCIUN
În fiecare familie există decorațiuni mai vechi, care trezesc multe amintiri. Le aveți moștenite de la bunici sau sunt de când erați copii, deci au o valoare mai mare. Dacă aveți astfel de decorațiuni, fixați-o pe fiecare cu o bucată de sârmă tare și mai lungă (la fel ca în fotografia precedentă) și, la final, introduceți-o în aranjament. Folosiți decorațiunile ca să umpleți fiecare spațiu rămas liber, până când buchetul strălucitor va deveni mai mare.
Vă urăm un Crăciun fericit și un An Nou 2021 cât mai bun!
Vă mulțumim că ne-ați fost alături în acest an și îl așteptăm cu nerăbdare pe următorul împreună cu voi!