Baghete făcute în casă și farfurii cu lavandă

Cum integrăm ceasurile în decorul casei
27.5.2021
Limitarea și înlocuirea sării în alimentație
3.6.2021

Este o mică sărbătoare de fiecare dată când alegem să ne coacem propria pâine. Chiar dacă nu aveți o mașină de făcut pâine, puteți încerca să faceți pâine prin metoda tradițională.

 

Îmi face mare plăcere să coc pâine de toate formele și aromele. Câteodată îmi place să fac și chifle pentru micul dejun. Gospodăria se umple de fiecare dată de un miros apetisant, dar îmi place mai ales că, atunci când frământ aluatul, corpul îmi devine relaxat, iar în gânduri se așterne liniștea, ceea ce este o binecuvântare. Am încercat niște variante de aluat de pâine, dar până acum am evitat să mă apuc de un aluat franțuzesc de pâine (pain français). Și aceasta din cauză că mi se pare că tehnica sa de preparare nu mi se potrivește. Și astăzi vă ofer o versiune simplificată, care doar imită aluatul original, dar la noi se bucură de mult succes..

Julia Child, care a descris într-un mod perfect coacerea pâinii în cărțile ei, spune următoarele: „Luați-vă circa 6½ până la 7 ore pentru pregătirea aluatului de la început până în momentul în care este pregătit pentru introducerea în cuptor, plus ½ oră pentru coacere”. În descrierea detaliată, ea a inclus până și influența condițiilor meteo, a făcut o simulare a unui cuptor de brutărie și a subliniat necesitatea autocriticii și reținerea modului în care data viitoare putem îmbunătăți rezultatul final. Trebuie să recunoașteți că orice fel de mâncare pe care îl veți prezenta și altora trebuie să îndeplinească anumite criterii și criticile pot fi destul de greu de primit. Dar chiar dacă mulți dintre noi nu vom deveni maeștri, putem să ne facem pofta câteodată. Eventual chiar mâine!

Pentru o cină frumoasă în familie, puneți masa cu un serviciu nou din porțelan cu lavandă, care vă va aminti zilnic de Franța însorită.

Pregătire: maiaua în seara precedentă + 1,5 ore + coacere * Cantitate: 2 baghete

  • 500 g făină fină 000
  • 350 ml apă caldă de la robinet (cam 32 °C)
  • ½ linguriță drojdie instant
  • 1 ¾ linguriță sare
  • 1 lingură ulei

 

  1. Maia – Din făină, apă și drojdie pregătiți maiaua. Luați din cantitatea de făină pregătită cam ¾ dintr-o cană și turnați-o într-un castron, adăugați 6 linguri de apă caldă la 32 °C (aprox. 100 ml) și ¼ linguriță de drojdie instant. Amestecați, puneți o folie peste castron și lăsați la temperatura camerei ideal pentru 8-10 ore, deci până a doua zi.
  2. Aluatul– Frământați aluatul manual sau cu ajutorul unui robot. Adăugați peste maia restul catității de făină și de apă (restul de apă = aprox 250 ml, tot caldă), ¼ linguriță de drojdie și restul ingredientelor. Aluatul este mai moale decât cel pentru pâinea clasică și la început se va lega greu, dar la final va deveni elastic și lipicios. Finalizați frământarea cu mâinile, ca să capete o consistență netedă. Apoi mutați-l într-un castron pe care îl acoperiți cu folie și lăsați-l deoparte pentru 30 de minute.
  3. Forma– Scoateți bila de aluat pe o suprafață pudrată cu făină și împărțiți-o în două. Formați din fiecare un dreptunghi îngust, întoarceți laturile mai scurte spre interior și suciți una peste alta laturile mai lungi, ca atunci când faceți o ruladă. Presați locul îmbinării și lăsați să se odihnească pentru 10 minute. Mutați bagheta pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, dar cu îmbinarea în partea de jos. Procedați la fel cu a doua baghetă. Acoperiți baghetele cu un prosop textil de bucătărie și mai lăsați la dospit pentru 45 de minute într-o cameră caldă.
  4. Coacere – Încălziți cuptorul la 250°C, puneți o tavă cu apă pe grilajul de sub pâine. Faceți câteva crestături de suprafață și introduceți baghetele în cuptor. Coaceți până când capătă o culoare aurie și o crustă crocantă – cam 30 de minute.

Aluatul este ușor, moale și lipicios. Îi puteți da formă folosindu-vă doar mâinile, deci nu aveți nevoie de sucitor. Puneți mai multă făină pe suprafața de lucru și, după cum vă permite timpul, lăsați-l la dospit în mai multe rânduri la temperatura camerei – cam 22 de grade sunt suficiente. La temperaturi mai mari se poate activa procesul de fermentație, care va da aluatului un gust acrișor. Pâinea franțuzească este făcută doar din făină, apă, sare și drojdie. După coacere, aluatul ar trebui să aibă o structură plină de găuri și, datorită temperaturii înalte de coacere, o textură crocantă. Dacă adăugați ulei sau un amestec de ierburi provensale în aluat, veți obține baghete cu un gust complet nou.

Aici se vede cum aluatul dospește încet fără oprire. Până să pregătesc cea de-a doua baghetă, prima a mai crescut puțin. Crestați baghetele chiar înainte de a le introduce în cuptor. Folosiți cel mai bine o lamă ascuțită de ras și asigurați-vă că faceți crestături superficiale. Eu am crestat cam mult baghetele și am folosit un cuțit nepotrivit pentru aceasta, așa că la final, crestăturile vor fi cam adânci.

Și sunt coapte! Baghetele sunt crocante și vor face multe firimituri, așa cum se poate vedea și pe mesele din Franța. Baghetele lungi și înguste se rup cu mâinile și vor fi delicioase cu unt, ouă fierte moi sau în orice variantă le preferați :o)

Serviciul de masă LAVANDĂ din porțelan alb este format din 18 piese – farfurii de mărimi tradiționale de desert, supă și farfurii mari pentru 6 persoane. Farfuriile pot fi spălate în mașina de spălat vasele și sunt potrivite pentru folosirea în cuptorul cu microunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *