Turtă dulce cu miere de Crăciun

Calendar de Advent pentru mici și mari
26.11.2020
Etichete frumoase pentru cadouri
3.12.2020

Dacă iubiți turta dulce, atunci sigur nu aveți doar o singură rețetă pentru ea. Și eu am mai multe și, atunci cand iau în mână o cratiță și o lingură de lemn, este clar pentru toată lumea că o voi face pe cea mai potrivită pentru Crăciun.

 

Ca să fiu sinceră, mă folosesc tot mai des de mixer, pentru că mă descurc mai greu cu aluaturile groase, dar, în ce privește rețeta de turtă dulce cu miere cu specific ceh, respect cu sfințenie modul de preparare al bunicii. Acest deliciu de iarnă poate fi pregătit folosind o singură cratiță – la cabană aș folosi-o pe cea din aluminiu – și o lingură de lemn rezistentă, eventual una frumoasă, cu specific de Crăciun (pe e-shop avem unele cu fulgi de zăpadă, aruncați o privire). Sunteți curioși de ce în cratiță? Pentru că baza este dintr-o porție bună de miere și unt, care trebuie încălzite, topite cu grijă și amestecate bine cu zahăr. Apoi, tot ce mai trebuie să faceți este să adăugați restul de ingrediente pentru turtă dulce.

Turta dulce este plină cu nuci, migdale și stafide, care fac consistența mai crocantă. Așa cum am menționat deja, nu este vorba de o prăjitură pufoasă – pentru o astfel de rețetă, încercați rețeta de AICI – ci despre un aluat gros și tare, care va avea un gust mai bun a doua zi după coacere, după ce gusturile ingredientelor s-au amestecat mai bine. Dacă se întâmplă să uitați câteva bucățele pe undeva, după o vreme îl puteți rade și folosi ca adaos plin de savoare la alte prăjituri.

Anul acesta am făcut turta dulce deja în noiembrie, ca să o pot prezenta pe această față de masă de Crăciun superbă, cu bordură brodată la mașină. S-au potrivit extrem de bine. Dacă doriți să îmbrăcați masa de sărbători cu o față de masă nouă, uitați-vă puțin la oferta noastră. Sigur veți găsi ceva să vă inspire!

Pregătire: 35 minute * Cantitate obținută: o tavă de dimensiunile 25 x 32 cm

·        250 ml miere

·        100 g zahăr brun

·        100 g unt

·        100 ml smântână 33%

·        5 ouă M

·        un praf de sare

·        100 g stafide înmuiate în rom

·        1 lingură plină de cacao

·        un praf de scorțișoară măcinată

·        un praf de cardamom – nu este obligatoriu

·        3 lingurițe mirodenii pentru turtă dulce

·        450 g făină fină de grâu spelta

·        un plic praf de copt bio

·        100 g migdale tocate grosier

·        100 g nuci tocate grosier

·        sirop de arțar – nu este obligatoriu

 

1. Într-o oală mai mare puneți la topit untul, dați focul la minim, adăugați zahărul și mierea, apoi amestecați totul până la omogenizare. Amestecați cu lingura și așteptați ca zahărul să se topească bine în amestec. După ce s-a omogenizat, luați amestecul de pe foc.

2. Adăugați smântâna, amestecați ca să se răcească puțin și bateți într-un castron cele 5 ouă cu un tel. Adăugați praful de sare și turnați-le în bază, apoi amestecați imediat. Încingeți cuptorul la 175 °C.

3. Adăugați stafidele cu rom, cacaoa și toate mirodeniile, apoi amestecați bine.

4. Amestecați praful de copt în făina cântărită și cerneți-o treptat în baza lichidă. Alternați-o cu migdale cu nucile tocate. Omogenizați de fiecare dată când adăugați o doză dintr-un ingredient. NOTĂ: În acest moment, aluatul va deveni destul de gros, așa că puteți folosi un mixer manual. Dacă folosiți mixerul, încorporați mai întâi făina și la final amestecați manual nucile, ca să nu se mărunțească prea tare.

5. Turnați aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nivelați-l și puneți la copt în cuptor pentru circa 20 - 25 de minute. Turta dulce se va umfla frumos, dar nu o lăsați prea mult la cuptor, ca să nu se usuce. Trebuie scoasă din cuptor în momentul în care scobitoarea iese uscată din ea, însă aluatul este încă moale. Turta dulce se va întări singură.

Turta dulce se face într-o singură oală. Trebuie să o puneți pe plită și să topiți untul la foc mic. Adăugați zahărul și mierea (nu vă temeți, turta dulce nu va fi prea dulce) și amestecați totul până când se omogenizează perfect. Nu au voie să rămână cristale de zahăr pe pereții oalei...

...luați amestecul de pe foc. Se va vedea imediat că a căpătat o culoare maronie și este suficient de mult. Acum adăugați cacao și toate mirodeniile. Dacă vreți să vă încercați mușchii, adăugați în oală migdalele și nucile, apoi începeți să încorporați făina treptat. Va fi destul de greu să amestecați aluatul, ajutoarele masculine vor fi binevenite în bucătărie cu această ocazie. Dacă nu aveți altă variantă decât să folosiți mixerul manual, încorporați făina în câteva momente, dar păstrați nucile pentru final, ca să nu se fărâmițeze prea tare...

...oala este plină, turnați repede aluatul în tavă. Dacă nu aveți o tavă de mărimea potrivită, scurtați o tavă cu ajutorul foliei de aluminiu.

Chiar dacă aluatul este gros, turta dulce va crește frumos în timpul coacerii. Tăiați-o în felii sau în cubulețe și serviți ideal cu ceai fierbinte și parfumat.

Cui îi place mai dulce, își poate turna sirop de arțar deasupra. Cubulețele vor fi lipicioase, dar se merită! Nu cred că mai trebuie să menționez că turta dulce de Crăciun se mânâncă cu mâinile :o) Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *