Ouăle reprezintă o comoară culinară, deoarece au o importanță majoră în alimentația noastră și, în plus, o mulțime de rețete nu ar fi la fel fără ele!
Ouăle au fost blamate pentru mult timp din cauza conținutului de colesterol, însă, în realitate, sunt o sursă valoroasă de proteine pe care corpul nostru le valorifică integral. Încetul cu încetul, chiar și cele mai rezervate persoane vor ajunge să recunoască importanța acestora.
Este însă important să învățăm și cum să folosim adecvat ouăle. Cu cât sunt mai proaspete în momentul gătirii și consumării, cu atât mai bine. Se merită să ne documentăm puțin în privința regulilor care se cer respectate. Dacă v-am trezit interesul, vă invităm să citiți mai multe în cele ce urmează...
Ce anume conține un ou?
Nimic nu indică în mod concret că nu ar trebui să consumăm ouă. Dimpotrivă, nutriționiștii sunt de acord că acestea își au un loc binemeritat într-un meniu echilibrat și că au un aport important pentru menținerea sănătății. Atât timp cât nu suferiți de probleme de sănătate, consumul a două ouă pe zi se încadrează în limitele normale. Cele mai importante substanțe pe care le conțin ouăle sunt:
BUFNIȚĂ – FORMĂ PENTRU OUĂ OCHIURI, silicon, 15 × 15,5 cm
Valabilitatea ouălor
Ouăle sunt perisabile, la fel ca majoritatea alimentelor. Ouăle sunt considerate proaspete dacă nu au trecut mai mult de 9 zile de când au fost depuse de găini. După scurgerea acestei perioade, este bine să consumăm ouăle numai după procesarea termică. Este important să luați în considerare și faptul că ouăle nu ar trebui consumate crude. Valabilitatea totală a ouălor este de 28 de zile. Atunci când cumpărați ouă, verificați întotdeauna data expirării. Dacă scădeți 28 de zile de la acea dată, obțineți data depunerii de găini.
Cum să recunoaștem ouăle proaspete
Dacă uitați de cât timp aveți ouăle în frigider, recurgeți la un truc folosit și de bunicile noastre – umpleți un pahar cu apă rece și dați drumul încet oului în el cu partea mai lată în jos. Dacă se lasă repede pe fundul paharului, oul este proaspăt. Dacă va coborî încet, este la mijlocul perioadei de valabilitate. Dacă oul nu se scufundă și rămâne la suprafața apei, înseamnă că are cel puțin 3 săptămâni. Punga de aer care s-a format în ou este practic cea care ne indică vechimea oului. Ouăle proaspete conțin foarte puțin aer.
Depozitarea ouălor
Putem folosi ouăle într-o sută de moduri – le prăjim, le fierbem, le coacem împreună cu alte alimente, le batem pentru a obține din ele creme și maioneză și să nu uităm de albușele bine bătute care fac aluatul mai pufos sau ne dau minunatele bezele. Ouăle dau o culoare galbenă pâinii și arată excelent în salate, tăiate în feliuțe. Ouăle de prepeliță au un farmec aparte, fiind miniaturale și decorează frumos orice farfurie cu aperitive. Dacă nu am avea ouă, nu am avea șnițele vieneze, pișcoturi sau ouă colorate de Paște.
Fierberea ouălor
Dacă puneți ouă reci din frigider direct în apa fierbinte, se pot crăpa. Puteți ori să le lăsați să ajungă la temperatura camerei, ori să le introduceți în apa rece și să le încălziți treptat.
Ouă care se curăță mai ușor
Fierbeți ouăle, crăpați ușor coaja într-o parte și apoi scufundați-le în apă foarte rece.
Ouă în tigaie
Prăjiți ouăle în unt topit – este ideal, deoarece untul suportă încălzirea la temperaturi înalte fără să de ardă. Dacă doriți să faceți o omletă, încălziți untul, spargeți ouăle într-un castron, adăugați sare și piper și bateți-le până când albușele și gălbenușele se omogenizează complet.
Pentru albușe bătute
aveți nevoie doar de albușe. Dacă albușul se separă ușor de gălbenuș și se scurge ca apa, înseamnă că oul nu este proaspăt. Dacă scăpați puțin gălbenuș în albușe, îndepărtați-l cu ajutorul unei linguri - nu folosiți niciodată coaja oului pentru aceasta. Albușele se bat perfect cu un mixer electric manual sau cu un mixer vertical, pe care îl puteți achiziționa cu toate accesoriile. Adăugați un praf de sare albușelor și bateți până când albușele fac vârfuri tari la îndepărtarea telului. Apoi albușele sunt pregătite pentru a fi încorporate în aluat. Întoarceți ușor cu telul în partea de mijloc a aluatului în sus, cu mișcări circulare. Apoi întoarceți castronul cu 45° și repetați procesul, până când aluatul se amestecă perfect. Lucrați încet și cu atenție. Dacă vă grăbiți sau bateți aluatul, acesta se va lăsa.
REȚETĂ DE BRIOȘE – idee de gustare dulce pentru o după-amiază leneșă de duminică.