Odată cu venirea primăverii, gândul ne zboară tot mai des la aportul de vitamine. Nu e de mirare că ne aducem aminte imediat și de prăjiturile sau tortul de morcovi. Sunt excelente!
Un tort tradițional de morcovi dă destul de multă treabă. Are cremă de brânză și are cel mai bun gust a doua zi, pentru ca aromele să aibă timp să se îmbine. Dar pentru că, de obicei, avem mai puțin timp la dispoziție, vă ofer o variantă mai rapidă, accesorizată cu aromă de portocale, migdale, mirodenii și cacao! Coaceți blatul, lăsați-l să se răcească și așezați-i o căciulă de brânză dulce cu smântână.
Am copt tortul în noua formă din silicon cu bază din sticlă. Aceasta reprezintă un ajutor la servirea tortului – baza se transformă în platoul de tort de care aveți nevoie. Vă recomand să ungeți siliconul cu puțin ulei și să așezați pe bază un cerc din hârtie de copt decupat pe dimensiuni. Forma se deschide, deci după coacere veți scoate ușor blatul din ea. Scoateți hârtia și lăsați tortul să se răcească pe un grilaj. Pe sticlă, blatul s-ar lăsa din cauza aburului care nu poate ieși. În plus, sticla se răcește foarte greu și timpul de preparare s-ar prelungi considerabil. Imediat ce blatul a ajuns la temperatura camerei, mutați-l înapoi pe platoul din sticlă și decorați-l cu cremă. Apoi puteți face o bucurie entuziaștilor care s-au așezat deja la coadă în fața ușii...
Și dacă nuanța veselă de portocaliu a formei de tort v-a adus într-o dispoziție de primăvară, aruncați o privire și în e-shopul nostru, unde găsiți multe idei de a vă aduce primăvara în casă. Găsiți câteva ponturi pentru decorarea casei și în galeria de sub articol.
Pregătire: 40 de minute + coacere și decorare * Cantitate: un tort cu diametrul de 24 cm
Blat
Cremă
Decor
În aluaturile cu morcovi se potrivesc bine și nucile măcinate. Tortul cu morcovi tradițional se face cu nucă și vanilie, dar în rețeta mea am folosit migdale tocate grosier și coajă de portocale confiată, care dau tortului o aromă cu totul nouă. Poate că obișnuiți să vă confiați singuri coaja de portocale – în acest caz, știți cât de specială este aroma care vă așteaptă. Dacă nu, o găsiți la raftul de alimente bio, în cutiuțe sau borcănele mici. Poate fi adăugată în aluaturi crescute și în cozonacii de Crăciun, dar în aluatul cu morcovi o veți aprecia la adevărata ei valoare, datorită mirodeniilor care i se potrivesc foarte bine. Dacă nu aveți coajă de portocală confiată, adăugați în aluat coajă proaspătă. Radeți cu grijă doar partea superioară a cojii, care nu este amară și folosiți doar portocale cu coaja netratată chimic.
Eu amestec manual spuma din ouă și ulei în baza uscată a aluatului. La final, amestec și morcovii, care între timp își lasă zeama. Dar îi storc doar ușor, pentru ca blatul să fie umed exact atât cât trebuie.
Pentru cremă se folosește cel mai des brânză ricotta. Dar în loc de aceasta, puteți folosi și mascarpone. Aceasta din urmă are o structură mai tare, așa că trebuie înmuiată cu puțină smântână bătută. Puteți adăuga mai multă smântână dacă doriți o cremă mai moale. În frigider se va întări și nu se va scurge de pe tort. Noi am făcut fotografii pe tot parcursul preparării tortului și crema poate părea moale, dar s-a întărit ulterior în frigider. Am decorat tortul cu nuci pecan, dar puteți folosi fulgi de migdale rumeniți și o ploaie de coajă de portocală.
PONT: Dacă nu aveți coajă de portocală confiată, o puteți pregăti cu câteva ore înainte. Nu trebuie decât să presărați zahăr și să picurați puțin rom peste câteva bucățele de coajă de portocală.
În mod ideal, păstrați tortul în frigider sau într-un loc răcoros până a doua zi. Este perfect pentru ocaziile speciale și nu vă dă mult de lucru. Să avem poftă!