Ștrudel cu pere și marțipan

Curățenia în funcție de zodii
17.3.2022
Tort de sărbătoare cu portocale și morcovi
23.3.2022

Nu știu cum să încep... Am ales să fac acest ștrudel ca să obțin ceva și mai gustos decât tradiționalul ștrudel cu mere. Dar acela este pur și simplu de neîntrecut!

Ca să vă explic de ce nu sunt atât de fudulă precum par, acum o săptămână am mers într-o vizită cu un ștrudel de mere și unul cu pere. Le-am tăiat pe amândouă în felii și le-am așezat pe o tavă unul lângă altul, apoi am așteptat verdictul. Voturile pentru cel mai bun ștrudel au fost acordate în unanimitate celui cu pere. Așa că vă prezint rețeta cu conștiința curată. Trebuie să vă pregătiți în special cu o tavă mare de copt, o planșetă cât mai mare pentru aluat și o jumătate de oră, cu condiția să aveți pe cineva să vă ajute cu tăierea fructelor. Apoi, totul va merge ca pe roate.

Pentru servire, am folosit o tavă din inox (găsiți în e-shop trei forme), în care prăjitura se reflectă ca într-o oglindă. Frumoasă, nu-i așa?

ȘTRUDEL CU PERE

Pregătire: 45 minute + timp de răcire și coacere * Cantitate: o ruladă cu lungimea de 43 cm – cca 14 felii

Aluat

  • 150 g făină de cozonac
  • un praf de sare
  • 50 g unt moale
  • 50 ml apă călduță
  • 1 lingură ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță oțet din vin
  • unt topit pentru uns

Umplutură

  • 4-5 linguri pline cu pesmet, prăjit ușor într-un cubuleț mic de unt
  • 4-5 pere mari și grase (de ex. soi Lucas)
  • zahăr pudră 
  • scorțișoară măcinată
  • 100 g marțipan din migdale
  1. Cerneți făina pe planșetă, adăugați un praf mai mare de sare și untul moale, pe care îl tăiați în bucăți cu un cuțit. În mijloc, faceți o adâncitură și turnați câte puțină apă călduță, încorporând-o cu lingura în făină. După ce se absoarbe apa, frământați imediat aluatul cu mâinile. Aluatul este gras, dar nu se lipește și nu mai este nevoie să prăfuiți planșeta cu făină. Puteți simți cu degetele cât este de elastic. Frământați cel puțin 3 - 5 minute. Apoi înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l la răcit pentru cel puțin 30 de minute.
  2. Între timp, decojiți perele și tăiați-le în feliuțe subțiri. Porniți cuptorul la 175 °C.
  3. Aduceți înapoi aluatul pe planșeta prăfuită cu făină, pregătită pentru o foaie de mari dimensiuni. Formați cu sucitorul o foaie mare și subțire, de formă dreptunghiulară. Puteți să vă folosiți și de degete pentru a întinde aluatul. Este elastic și nu se rupe. Ungeți suprafața cu unt, presărați pesmetul prăjit deasupra (nu trebuie să fie mult), așezați feliuțele de pere, presărați zahăr și apoi scorțișoară din belșug. La final, radeți marțipanul bine răcit pe răzătoarea mare direct deasupra fructelor.
  4. Rulați aluatul, sigilați capetele ruladei și întoarceți-le în jos. Folosiți restul de unt topit ca să ungeți suprafata ștrudelului și înțepați suprafața cu furculița. Mutați ștrudelul în tavă (ar fi bine să vă mai ajute cineva) tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin unt și coaceți pe grilajul din mijloc în cuptorul încins timp de 45 de minute, până când suprafața aluatului devine aurie.

Ștrudelul se servește călduț sau bine răcit. Pudrați suprafața cu zahăr și decorați cu fulgi de migdale.

Aici sunt toate ingredientele de care aveți nevoie pentru aluat. Dacă nu aveți experiență cu acest tip de aluat, vă va veni greu să credeți că din acea bilă mică de aluat rezultă o foaie atât de mare. Dar acesta este un lucru bun, pentru că aluatul este foarte elastic. Nu vă temeți că se rupe…

… se întinde foarte bine ca să formeze o foaie subțire. În acest moment, trebuie să aveți făină pe suprafața planșetei, ca să puteți ridica foaia cât mai ușor. Mai demult, aluatul se trăgea și se întindea pe un prosop de bucătărie, dar planșeta de silicon vă va scuti de această treabă. Când ridicați aluatul, veți vedea că vă copiază forma degetelor – acesta este un semn că este atât cât trebuie de subțire. Lăsați la răcit în avans marțipanul din migdale (îl vedeți pe farfurioară), ca să-l radeți cât mai ușor. Marțipanul este dulce, perele la fel, așa că trebuie să echilibrați cantitatea de zahăr pe care o presărați în umplutură. Dar sigur veți reuși din prima să obțineți gustul ideal!

Suprafața ștrudelului este destul de neregulată de la feliuțele de pară, dar aluatul va crește frumos în cuptor. Mai ungeți-l cu puțin unt și puteți să vă bucurați deja de rezultatul efortului depus.

Ador ștrudelul cu mere. Când am mere coapte exact cât trebuie pentru umplutură, nu există nimic mai bun! În ultima perioadă, am înlocuit pesmetul cu cocos. Este mai sănătos și gustul lui se potrivește bine cu merele. Părerea mea este că ștrudelul cu pere are un gust mai discret, dar fanii acestui fruct mi-au confirmat că perele au fost o schimbare binevenită. Iar gustul de migdale transformă rulada într-o adevărată delicatesă. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *