Toba de casă din ouă este fină, simplu de preparat și mereu binevenită pe masă. Și vă oferă o soluție ușoară pentru utilizarea ouălor fierte rămase de la Paște!
Îmi aduc aminte cum, copil fiind, mergeam pe la toate rudele și prietenii în vizită de Paște și câteodată mă întorceam acasă și cu câte 60 de ouă fierte. Abia apoi apărea întrebarea – ce să facem cu ele? Eu nu m-aș fi gândit la aceasta, dar mama știa cum să le încorporeze cu răbdare în rețetele ei. Dacă și vouă v-au rămas mai multe ouă fierte decât v-ați fi așteptat, folosiți o parte din ele la o pastă de întins pe pâine, iar restul într-o tobă delicioasă din ouă fierte. A doua zi, vor fi răcite și gata de consum!
Cui îi plac aspicurile cu un gust ușor acrișor, va întâmpina cu bucurie acest fel de mâncare. Personal, prefer gustul dulce-acrișor, așa că îmi place să folosesc o proporție egală de ardei dulce și castraveți murați. Dacă adăugați mai mulți castraveți, gustul lor se va integra în gustul saramurii pe care o veți pregăti și gustul acrișor va predomina în tobă. Nu îi permiteți să domine, mai ales dacă folosiți castraveciori murați picanți.
În rețetele de tobă din ouă fierte sunt binevenite deseori și un tip de șuncă afumată mai moale sau legumele conservate, cum ar fi țelina, porumbul, bulbi mici de ceapă sau altele. Ciupercile conservate sunt de asemenea foarte gustoase. Bineînțeles, puteți încorpora în acest mozaic tot ce vă place să mâncați. Asigurați-vă că aveți la îndemână un cântar de bucătărie și un castron de un litru sau o formă frumoasă de copt. Din punctul meu de vedere, toba se scoate cel mai ușor din formele de silicon sau din tablă și cel mai greu din formele din sticlă groasă, pe care trebuie să le încălziți înainte în apă fierbinte, pentru ca toba să se desprindă – ceea ce este mai greu, după cum am constatat. Folia alimentară vă poate oferi o mână de ajutor, dacă tapetați forma cu ea înainte de a turna amestecul. Totuși, s-ar putea să lase falduri și să dea tobei un aspect șifonat. Pentru început, puteți încerca să faceți porții mai mici, în forme de brioșe. Astfel, fiecare va primi o porție cu aspect frumos. Completați cu o pâine bună de casă și cina este pe masă!
Pregătire: 45 minute + timp pentru întărit *Cantitate: un castron de 1l
În total, 280 g legume în proporții aproximativ egale:
Saramură
Pentru finisare
Toba cu legume are un gust foarte bun și aromat. Din punctul meu de vedere, nu mai este nevoie să-i adăugați afumătură. Dacă aveți un chopper manual, veți economisi mult timp și cubulețele vor avea un aspect frumos în tobă. În caz contrar, încercați să tocați cubulețele cât mai mici. Nu este vorba doar de aspect, bucățelele mărunte se încorporează mult mai ușor în gelatină, formând un amestec compact. Dacă bucățile sunt mai mari, toba se poate sfărâma.
Veți constata că aveți la dispoziție suficient amestec cu ouă – vă ajunge să umpleți aproape complet un castron de 1 l. Dacă ați pus deoparte câteva gălbenușuri de ou tăiate în feliuțe, puteți încerca să decorați vârful. În acest caz, folosiți un polonic ca să turnați amestecul.
A doua zi, veți găsi în frigider o tobă perfect întărită și va trebui să vă gândiți cum să efectuați manevra de scoatere a acesteia din castron. Pentru că nu am tapetat interiorul formei cu folie alimentară, am scufundat forma în apă fierbinte. Dacă ați ales să turnați toba într-o formă de tablă, nu aveți nevoie decât de 5 secunde ca să o scoateți. Formele cu pereții groși din sticlă sau ceramică vor opune rezistență, dar numai până în momentul în care căldura va pătrunde în interiorul vasului...
... important este să ajungă la suprafața tobei, și apoi se va desprinde bine de vas. Nu vă temeți, interiorul va rămâne rece și se va tăia foarte ușor.
Poftă bună!