Se spune că după supă se cunoaşte un bucătar bun. Iar această supă sigur vă va aduce laude...
De multe ori, zilele umede şi reci de toamnă aduc cu ele necesitatea de a include cât mai multe feluri calde de mâncare în meniu. Dacă ne încălzim pe dinăuntru, ne menţinem şi sănătatea mai uşor.
Supele din carne menţin perfect căldura. Nu încape în discuţie că acestea conţin o mulţime de substanţe care ne umplu de energie. După o mâncare săţioasă nu veţi mai putea face nimic, însă după o supă caldă vă veţi simţi mai bine, chiar dacă vă va sătura. Supa ca atare bineînţeles că nu conţine toate ingredientele importante de care aveţi nevoie pentru a vă menţine sănătatea, însă conţine o bună parte din acestea. Aici sunt prezente vitamine, minerale şi proteine în cantităţi convenabile. Supele apar în mii de feluri, iar fiecare îşi poate găsi felul preferat între ele. Carnea joacă rolul principal în supă, alături de legume şi ierburi aromatice, iar dacă îi mai îngroşaţi consistenţa şi cu alte ingrediente, îi veţi sătura şi pe cei mai înfometaţi.
Printre combinaţiile preferate apar cele mai diferite tipuri de găluşte. Pe cele din această reţetă le-am preparat din griş fin, ouă, smântână şi parmezan. Mai bine faceţi mai multe, veţi obţine astfel o mâncare rapidă şi săţioasă într-o singură cratiţă.
Preparare: 45 minute * Obţineţi: 2 l supă şi 30 găluşte
Supă
2 l supă concentrată
1/2 ardei roşu, tăiat fideluţă
100 g boabe de porumb congelate
250 g piept de pui, fiert şi tăiat fideluţă
150 g broccoli, desfăcut în bucheţele
sare şi piper proaspăt măcinat
2 linguri pătrunjel tocat mărunt
1 linguri ceapă verde, tăiată rondele
Găluşte
100 g pesmet proaspăt din pâine albă
50 g griş fin de grâu
3/4 linguriţă praf de copt BIO
3 linguri pătrunjel tocat mărunt
2 ouă
4 linguri smântână de gătit
1 linguri ulei de floarea soarelui
3 linguri parmezan
un praf de sare mai consistent
1. Puneţi în cratiţă supa, adăugaţi ardeiul fideluţă şi boabele de porumb. Aduceţi supa la fierbere, adăugaţi şi pieptul de pui şi lăsaţi să fiarbă scurt. Acoperiţi cu un capac şi opriţi focul.
2. Între timp, pregătiţi găluştele – puneţi la fiert apă cu sare. Amestecaţi într-un castron mai mare ingredientele uscate, adăugaţi pătrunjelul. Formaţi o adâncitură în care spargeţi ouăle, apoi adăugaţi smântâna, uleiul şi parmezanul. Presăraţi sare, apoi amestecaţi bine toate ingredientele. Veţi obţine un aluat lipicios şi fărâmicios. Udaţi-vă mâinile cu apă rece şi formaţi găluşte rotunde cu diametrul de 2,5 cm. Le veţi forma uşor şi veţi obţine cam 30 buc.
3. Aduceţi din nou supa la fierbere, adăugaţi bucheţelele de broccoli şi mai lăsaţi la fiert 3 minute, fără să amestecaţi. Apoi potriviţi supa de sare şi piper, adăugaţi pătrunjelul tocat şi ceapa verde, după care o luaţi de pe foc.
4. Între timp, fierbeţi găluştele timp de 10 minute şi serviţi-le fierbinţi în supa în care le lăsaţi pentru scurt timp ca să împrumute gustul. Dacă fierbeţi supa în paralel şi este aproape gata, fierbeţi găluştele separat doar 8 minute, apoi mutaţi-le în supă şi fierbeţi-le încă puţin în aceasta. Serviţi imediat.
Această supă rapidă are drept condiţie să aveţi deja supa şi pieptul de pui fierte în avans. Acest lucru nu este o problemă, pentru că vi le puteţi pregăti cu o zi înainte, eventual din legumele uscate pentru supă, ori dintr-un cub cu bulion. Folosesc piept de pui pentru supă, pentru că este săţios.
Nu vă speriaţi dacă aluatul pentru găluşte este fărâmicios. În mâinile umezite se va comporta bine, formând foarte repede găluştele rotunde. Din aceste cantităţi veţi obţine 30 de bucăţi, un număr perfect pentru cei 2 l de supă preparată. Practic, supa doar se încălzeşte, iar legumele se fierb uşor în ea. În circa 40 de minute totul este gata de pus pe masă.
Supa este cu adevărat săţioasă. Străduiţi-vă să aveţi în ea legume crocante, carne suculentă şi găluşte suficiente. Sigur vă va plăcea! O puteţi servi chiar din cratiţa în care a fiert. Veţi găsi o mulţime de cratiţe frumoase şi practice la noi!