Mug cake sau prăjitură în cană

Supă de pui cu găluşte fine cu brânză
12.11.2019
Calendar de advent din cârlige de rufe
19.11.2019

Ştiţi că vă puteţi face o porţie de prăjitură fără o grămadă de vase murdărite şi fără a folosi electrocasnicele mici? Aveţi nevoie doar de o cană frumoasă şi o furculiţă!

Aşa este. Aluatul se va întări bine în cană, ba chiar va creşte peste nivelul acesteia, căpătând o culoare frumoasă, aurie. Deoarece toamna şi iarna favorizează fiecare fel de mâncare şi băutură ce ne poate încălzi, această prăjitură va fi exact ceea ce aveţi nevoie într-o după-amiază târzie, când aveţi poftă de ceva dulce. În aluatul de bază, care va mirosi plăcut a mere şi scorţişoară, puteţi adăuga orice vă place.

Eu m-am lăsat inspirată de lavandă. În bucătărie, puteţi adăuga lavandă uscată la aproape orice – o puteţi folosi la carne, îngheţată sau la prăjituri. În orice caz, vă va evoca amintirea verii. 

 

004

PRĂJITURĂ ÎN CANĂ CU MERE

Preparare: 15 minute

Pentru 1 porţie

   20 g unt

   2 linguri zahăr brun

   1 ou

   3 linguri gem de mere

   puţină scorţişoară măcinată

   3 linguri smântână acrişoară

   1 linguriţă rom (nu e obligatorie)

   5 linguri fulgi de ovăz

   1/4 linguriţă praf de copt

   1 linguriţă merişoare

   1/2 linguriţă lavandă uscată

   + o cană cu volumul de 340 ml

 

1. Topiţi untul şi amestecaţi-l direct în cană cu zahărul, oul, gemul şi scorţişoara. Bateţi bine toate ingredientele cu furculiţa până obţineţi un amestec omogen.

2. Apoi adăugaţi smântâna, romul, fulgii şi praful de copt în prăjitură şi amestecaţi bine. La final amestecaţi în compoziţia îngroşată merişoarele şi lavanda.

3. Introduceţi cănile pregătite în avans într-o oală cu puţină apă şi coaceţi-le în cuptor la 180 °C pentru aproximativ 15 minute. Când aluatul depăşeşte nivelul cănii, presăraţi deasupra un crumble pregătit din fulgi, scorţişoară, zahăr brun şi unt, apoi mai daţi la cuptor pentru încă 10-15 minute.

Serviţi prăjitura călduţă direct din cană sau scoateţi-o din cană cu ajutorul unui cuţit pe o farfurie de desert.

Pentru prepararea unui desert gustos vă sunt suficiente câteva ingrediente, o cană şi o furculiţă. Amestecaţi aluatul direct în cană, iar după ce o coaceţi, serviţi-o călduţă pe masă. Vă va plăcea să coaceţi prăjituri fără să murdăriţi multe vase. Folosirea gemului de mere este o idee foarte bună. Dacă nu l-aţi încercat încă, găsiţi reţeta aici.

În cele mai multe cazuri, veţi avea la îndemână tot ce vă trebuie pentru preparare. Adăugaţi în aluat aromele preferate. Eu am adăugat la final merişoare şi lavandă, însă le puteţi înlocui cu alune măcinate, cocos sau bucăţele de ciocolată. Pe scurt, adaptaţi reţeta după preferinţe.

Înainte ca prăjitura să fie complet coaptă, presăraţi deasupra ei cam o lingură şi jumătate de crumble şi mai lăsaţi puţin în cuptor până când acesta devine auriu. Consumaţi prăjitura direct din cana caldă, pentru a vă bucura de cel mai bun gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.