Legume uscate pentru supă de legume

Pături şi pleduri pentru confortul dumneavoastră
6.11.2019
Supă de pui cu găluşte fine cu brânză
12.11.2019

Cei mai buni bucătari ştiu cum să obţină ca prin magie o supă de legume în 15 minute. Merită să aflaţi cum se face.

Dacă am de ales între o supă de legume făcută în casă şi una instant, nu încape în discuţie că o voi alege pe prima. La fel este şi în cazul suplimentelor de gust, dacă acestea conţin multă sare şi o grămadă de chimicale. Însă să nu le încadrăm pe toate în aceeaşi categorie. Amestecurile de ierburi pregătite în casă sau legumele uscate pentru supă sunt printre bazele pe care şi le prepară singuri şi bucătarii de renume. Fiecare dintre noi este mereu într-o competiţie cu timpul, iar dacă aveţi de ales între prepararea mâncării – fie că este vorba de un fel de mâncare din ingrediente simple sau de cumpărarea unui corn cu ceva, atunci, cu siguranţă este de preferat prima variantă.

Supa de legume se află la baza unei întregi game de feluri de mâncare, însă nu este deloc rea nici de sine stătătoare. Are un gust excelent dacă adăugaţi în ea mazăre şi zdrenţe de ou. Am învăţat să o fac după reţeta lui Michael Koch, doar că usuc legumele în uscător, nu în cuptor. Puteţi alege ambele moduri de uscare. Produsul va fi o combinaţie echilibrată de legume, fie măcinată praf, fie mixată în bucăţi mărunte. La acestea se adaugă doar sare, deoarece, dacă veţi folosi condimente cu gust puternic (de exemplu, destul de des se adaugă curcuma), diferitele mâncăruri pe care le preparaţi vor avea mereu acelaşi gust. Baza de legume este de ajuns, iar mai departe adăugaţi gust cu ajutorul ierburilor aromate şi a condimentelor după preferinţe. Însă cel mai bun aspect este că veţi avea propria „supă instant” mereu la îndemână, oricând vă veţi aduce aminte de ea. 

004

LEGUME USCATE PENTRU SUPĂ DE LEGUME

Pregătire: 30 minute + 6-7 ore pentru uscare * Obţineţi: dintr-o jumătate de porţie - 90 g amestec de legume pentru supă

2 cepe de mărime medie, tăiate în cubuleţe

250 g praz, tăiat rondele

300 g morcovi, daţi pe răzătoarea mare

300 g ţelină, dată pe răzătoarea mare

100 g ciuperci champignon, tăiate în felii mai mari

100 g pătrunjel tăiat, cu frunze şi codiţe

3 fire de leuştean

4 căţei de usturoi, tăiaţi feliuţe

80 g sare

 

1. Pregătiţi-vă un castron mare, curăţaţi toate legumele cu atenţie, tăiaţi-le şi daţi-le pe răzătoare conform instrucţiunilor.

2. Amestecaţi bine toate ingredientele şi ori le împrăştiaţi pe hârtie de copt în 3 tăvi, după care le introduceţi în cuptor, ori le puneţi pe sitele din uscător. În cuptor se usucă la temperatura de 80 °C pentru 4- 6 ore, iar în uscător pentru 6-7 ore la 60-65 de grade.

3. Măcinaţi amestecul perfect uscat pentru a obţine un praf sau mixaţi cu un chopper pentru a obţine bucăţi mici. Amestecaţi 80 g de sare în mixul de legume şi ierburi şi împărţiţi-l în borcănaşe închise ermetic. Vor rezista până la un an într-un loc răcoros şi întunecat.

Prepararea supei – Folosiţi o lingură plină de amestec de legume la ½ l de apă, aduceţi la fierbere şi lăsaţi să fiarbă cam 15 minute la foc mic. Chiar şi bucăţelele mărunte se vor umfla în apă, aşa că strecuraţi în caz de nevoie.

 

Personal, prefer ordinea robot - uscător - chopper. Folosesc robotul ca să rad morcovii şi a ţelina, iar restul legumelor le tai de mână în felii mari. Bucăţile mai mari sunt mai potrivite pentru uscător, deoarece nu cad prin grilaje. Atunci când se contractă în uscător (veţi vedea că încep să cadă prin site) şi bucăţile mai mici ajung pe fund, scoateţi-le treptat. Durata timpului de uscare depinde şi de cât sunt de suculente legumele. Eliminaţi excesul de umiditate înainte de prelucrare.

Legumele uscate sunt parfumate şi frumos colorate, aproape că vă va fi milă să le măcinaţi. De fiecare dată păstrez într-un borcan o parte din legume aşa cum sunt după uscare. Le folosesc atunci când nu am legume proaspete la îndemână. Macin restul de amestec cu atenţie şi îl amestec cu sare. Îmi prepar destul de des câte o jumătate din cantitatea din reţetă; dacă veţi proceda la fel, nu uitaţi să înjumătăţiţi şi cantitatea de sare.

SFATURI BUNE DE URMAT

Dacă uscaţi legumele în cuptor, folosiţi funcţia cu aer circulant.

Sarea din amestec se va lăsa pe fundul borcanelor, aşa că, înainte de fiecare folosire, scuturaţi bine borcanul, altfel ultima porţie va fi foarte sărată.

Păstraţi amestecul de legume şi ierburi într-ul loc răcoros şi întunecos, astfel va rezista până într-un an.

Ţineţi cont de faptul că şi legumele măcinate se vor umfla în apă. Dacă aveţi nevoie de o supă clară, strecuraţi-o. Dimpotrivă, acest lucru nu va fi o problemă în cazul sosurilor pe care le veţi mixa la final.

Dacă doriţi să vă creaţi un amestec special pentru anumite reţete, adăugaţi şi condimentele necesare în amestec, ca de exemplu curry,curcuma, ş.a.

Folosiţi uscătorul în gospodărie pentru procesarea oricărui rest. Pe lângă legume şi fructe, puteţi usca ciuperci, ierburi şi carne. Un mare plus îl reprezintă un număr mai mare de site (minim 6), siguranţa contra supraîncălzirii (pentru ca aparatul să poată lucra şi fără supravegherea Dvs.) şi un nivel redus de zgomot.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *