Perioada caldă a anului ne obligă să suplimentăm aportul de lichide, iar supa este ideală pentru aceasta. Este sățioasă și va limita pierderile de săruri de pe parcursul zilei.
Supa pe care dorim să v-o prezentăm este groasă, așa că vă va sătura, chiar dacă îi lipsește aportul caloric al supelor din carne sau a altor supe mai consistente. În supa noastră veți pune ceea ce aveți la îndemână – legumele din grădină, ierburi sau ciuperci proaspăt culese.
Supa aceasta poartă denumirea de supă cu de toate tocmai pentru că puteți pune în ea tot ce aveți în cămară, în cantități aproximativ egale.
Ne-am adus aminte de această supă când am vrut să testăm oalele emailate marca Klausberg. Acestea sunt încăpătoare, deci ideale pentru folosit la cabană sau la casa de la țară. Fierbeți o cantitate suficientă de supă, astfel încât să vă ajungă două zile – astfel nu va trebui să gătiți mereu. Iar al doilea motiv pentru care este bine să aveți oale mai încăpătoare este că, aici mai vin în vizită și rudele și prietenii, așa că gătiți pentru mai multe persoane. Setul de oale emailate conține cratițe de la 2,8 la 6,1 litri. Și acestea sunt dimensiuni suficiente pentru grupuri mai mari. Aruncați o privire pe e-shop și alegeți ce vă place; seturile sunt disponibile în 4 variante de culori.
Preparare: 40 minute cu tot cu fierbere* Obțineți: puțin sub 2 l
1 PUMN = 1/3 dintr-o CANĂ (cană gradată calibrată)
1,7 l supă concentrată de legume
2 căței mai mari de usturoi, mărunțiți
măghiran
sare, piper proaspăt măcinat
1 pumn de linte roșie
1 pumn de linte maro, prefiartă
1 pumn de ciuperci uscate, înmuiate în avans
1 pumn de cuș-cuș (supa va fi destul de groasă, dacă doriți, puneți mai puțin sau înlocuiți cu cartofi tăiați cubulețe)
1 pumn de mazăre congelată
1 morcov mediu, tăiat în bastonașe subțiri
busuioc proaspăt
ceapă verde
1. Puneți supa într-o cratiță, adăugați usturoiul tocat, măghiranul, sarea și piperul și aduceți la fierbere. Fierbeți timp de 10 minute.
2. Adăugați ambele tipuri de linte, ciupercile stoarse, cuș-cușul (eventual cubulețele de cartofi) și mazărea congelată. Aduceți din nou la fierbere, apoi dați focul mai mic și mai lăsați să fiarbă încă 10 minute.
3. În ultima fază adăugați morcovul tăiat în bastonașe subțiri, gustați supa și completați cu sare dacă este nevoie. Decorați cu frunze proaspete de busuioc și cu rondele subțiri de ceapă verde și serviți imediat.
NOTĂ: Dacă aveți la îndemână unt cu verdețuri, adăugați câte o linguriță în fiecare farfurie înainte de servire.
O supă bună de legume va asigura o bază gustoasă supei noastre, iar de la aceasta pleacă totul. Veți învăța foarte repede să preparați această supă, fără să mai aveți nevoie să vă uitați la rețetă. Dacă respectați lista de ingrediente, supa va ieși perfect, fără să fie nevoie să o gustați. Lintea roșie va îngroșa supa, pentru că se va fierbe cel mai mult dintre toate ingredientele. Nu fierbeți niciodată mai mult decât este nevoie, pentru ca supa să nu devină o masă de ingrediente fierte prea mult. Din acest motiv, morcovul se adaugă abia la sfârșit, pentru a avea o textură mai tare și mai interesantă.
În câteva minute, supa este aproape gata. La început, puneți mai puțin cuș-cuș, deoarece acesta poate îngroșa mult supa. Dacă doriți să o consumați și a doua zi, luați în considerare faptul că acesta absoarbe lichidul. Dacă doriți să preparați supă ca să vă ajungă două zile, mai bine folosiți cartofi. Dacă aveți unt cu verdețuri, adăugați puțin din acesta la final, eventual puneți puțin în fiecare farfurie înainte de servire, pentru a îmbunătăți gustul.