În mod sigur aţi simţit măcar o dată pe propria piele efectele asteniei de primăvară. Dar poate că nu v-aţi gândit să încercaţi un smoothie din fructe şi legume pentru a scăpa de aceasta. Este o bombă cu vitamine, care vă va ajuta să vă puneţi pe picioare.
Pentru pregătirea unui smoothie trebuie respectate câteva reguli, pe care este bine să le învăţaţi. Dacă le cunoaşteţi, vă va fi mai uşor. Astfel veţi fi siguri că rezultatul va avea un gust cu adevărat bun (le veţi găsi la finalul articolului).
Consumul de smoothie întăreşte sistemul imunitar, energizează corpul, iar alegerile potrivite în ce priveşte ingredientele ajută la prevenirea hiperacidităţii organismului. Aşadar aveţi o întreagă serie de motive ca să vă treziţi de dimineaţă, să aruncaţi câteva ingrediente în blender şi să beţi un pahar de smoothie răcoritor. Prepararea vă va lua circa 15 minute. Luaţi aşadar în considerare ca, odată cu primăvara şi detoxifierea, curele de slăbire şi schimbările de meniu responsabile, să achiziţionaţi şi un storcător, unblender nou sau un smoothie maker original!
SMOOTHIE DE AVOCADO DIN CONGELATOR
Preparare: 10 minute * Obţineţi: 2 porţii
Tăiaţi în bucăţi căpşunile uşor decongelate şi puneţi-le în blender, adăugând peste ele bucăţi de banană şi de avocado. Turnaţi apa peste ele şi mixaţi până obţineţi un amestec gros.
Avocado este cunoscut ca super aliment. Acesta are o valoare calorică mare, deoarece conţine în jur de 20 % grăsimi, însă este vorba de grăsimi sănătoase, în forma acizilor graşi nesaturaţi. Acesta mai conţine o întreagă serie de vitamine, substanţe minerale şi, mai presus de toate, antioxidanţi puternici. În mod sigur, avocado nu trebuie să lipsească din lista dvs. de alimente. Chiar dacă dvs. sau copiilor nu vă place gustul acestuia, îl puteţi include fără griji în smoothie.
Smoothie-ul rece va avea o nuanţă plăcută de roz de la căpşuni (în prima fotografie, îl puteţi vedea în colţul din stânga), va fi destul de gros, iar gustul său vă va aminti de o gustare din copilărie cu aromă plăcută de căpşuni.
SMOOTHIE DE ANANAS
Pregătire: 20 minute (inclusiv porţionarea ananasului) * Obţineţi: 2 porţii
Turnaţi în blender laptele de cocos uşor bătut, adăugaţi ananasul tăiat în bucăţi mici şi restul de ingrediente. Mixaţi până obţineţi un amestec cremos.
Ananasul are un conţinut mare de vitamina C şi complex de vitamine B, conţine o serie de oligoelemente şi, printre altele, enzima numită bromelaină. Aceasta este o substanţă care are capacitatea de a metaboliza proteinele şi lactoza. Efectele antiinflamatorii ale acesteia au capacitatea de a ameliora durerea, de a reduce inflamaţiile şi de a susţine vindecarea rănilor. Bromelaina ajută şi la prevenirea bolilor de inimă, scăzând riscul de tromboză.
Siropul de agave (sucul de cactus) are un index glicemic scăzut, iar după consultarea cu un medic, de obicei este desemnat ca fiind potrivit şi pentru diabetici cu forme mai uşoare ale bolii. Are proprietăţi antiinflamatorii şi ajută la curăţarea sângelui.
Acest smoothie are o culoare gălbuie, este cremos, uşor dulceag şi gustos. Ananasul are cel mai pronunţat gust.
SMOOTHIE VERDE CU KIWI ŞI SALATĂ
Pregătire: 10 minute * Obţineţi: 2 porţii
Mixaţi toate ingredientele cu laptele de cocos şi seminţele de chia, păstrând câteva pentru a le presăra pe deasupra. Acest smoothie poate fi consumat imediat, nu trebuie să aşteptaţi până se umflă seminţele.
Kiwi poate fi găsit pe parcursul întregului an. Profitaţi de acest lucru. Acesta conţine cea mai mare concentraţie de vitamina C. Acest antioxidant puternic, în combinaţie cu magneziul, întăreşte arterele şi venele întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte văzul şi susţine metabolismul. De asemenea, acesta conţine minerale ca potasiul, calciul, fosfor şi complexul de vitamine B, care ajută la păstrarea aspectului frumos al pielii.
Acest smoothie are o nuanţă proaspătă de verde, iar dacă veţi folosi spanac, culoarea va fi şi mai pronunţată. Este bun la gust, dulceag datorită perei, gustul predominant fiind cel de cocos. Dacă vă hotărâţi să folosiţi un mix de salată ce conţine inclusiv frunze purpurii (Ruby chard, salată roşie), smoothie-ul va fi mai colorat. Salata are un gust mai pronunţat.
Încă o serie de reguli importante: • Smoothie nu este o băutură, este o mâncare; fie că înlocuiţi micul dejun sau o gustare cu acesta, nu uitaţi să respectaţi aportul de lichide pe parcursul zilei. • Smoothie vă va sătura, însă zaharurile din fructe vă vor ridica repede nivelul de energie, după care glicemia vă va scădea şi vi se va face foame. Aşa că, dacă doriţi să slăbiţi, consumaţi smoothie-uri din legume, care prezintă mai puţine riscuri. Ideal ar fi să consumaţi sucuri din legume. • Smoothie se prepară din 3 ingrediente:
Lichid – Pentru diluare folosiţi apă curată, sucuri stoarse (niciodată sucuri din comerţ), lapte de soia, migdale, cocos.
Fructe de bază – pentru o textură cremoasă, care păstrează aroma. Folosiţi banană, piersică, mango, pară, măr, avocado ş.a. Nu se potrivesc fructele foarte bogate în sucuri ca pepenele, portocala, vinul de fructe de pădure ş.a. Acestea pot fi folosite ca lichid pentru diluare, cum am specificat mai sus.
Alimente de completare – Acestea completează reţeta şi intensifică gustul fructului de bază. Pentru aceasta puteţi folosi mai bine 2 tipuri de ingrediente, ca de exemplu căpşunile şi banana la textura de bază a fructului de avocado ş.a.