Sirop parfumat de liliac

Clătite cu spanac la cuptor
22.4.2021
Paște fericit!
27.4.2021

Siropul cu un miros puternic de liliac se va potrivi la limonade și la înghețată. Primăvara ne servește aceste bunătăți pe o tavă aurită!

 

Ajunge să întindeți mâna și să rupeți o crenguță. Liliacul crește în natură și în grădini, înfrumusețează parcurile și decorează marginile drumurilor de țară, răspândind un miros dumnezeiesc. Iar eu îmi doresc în fiecare an să păstrez puțin din acea aromă. Și chiar se poate – conservați-l ușor în propria bucătărie și ascundeți-l sub capacele borcanelor. Din liliacul proaspăt cules se poate face un sirop dulce, care chiar miroase asemenea micilor floricele. Și este foarte simplu de făcut.

siropuri din flori

·        Siropurile din flori pot fi preparate din multe daruri ale naturii. De exemplu, din flori de soc, lavandă, liliac, păpădii sau salcâm.

·        Recoltați-vă materiile prime din zone  în care gazele de eșapament și poluarea nu ajung la ele atât de ușor.

·        Nu clătiți florile înainte de conservare, pentru a nu pierde polenul acestora. Acordați o perioadă de timp insectelor să iasă din flori.

·        Prin fierbere se va pierde vitamina C, dar majoritatea substanțelor bioactive se vor păstra în sirop.

·        Pentru conservare este suficient zahărul și puțină zeamă de lămâie. Dacă faceți mai mult sirop și doriți să îl păstrați pe o perioadă mai lungă de timp, atunci folosiți acid citric pentru conservare – aceasta va împiedica dezvoltarea bacteriilor și a fungilor.

Pregătire: 45 de minute + infuzare + 15 minute pentru finalizare * din 2 părți de materii prime veți obține cam ½ l sirop

 

Adaptați instrucțiunile la cantitatea de flori de liliac pe care le aveți; unitatea mea de măsură este o cană: 1 cană = 250 ml

·        1 măsură flori de liliac

·        1 măsură îndulcitor – zahăr brun sau alb

·        1 măsură apă

·        sucul de la o jumătate de lămâie

·        ½ măsură miere (nu e obligatoriu)

 

1. Culegeți liliacul atunci când este înflorit complet, nu-l spălați, lăsați-l să stea doar până se înmoaie puțin. În această perioadă de timp, insectele vor ieși din el. Apoi îndepărtați floricelele și măsurați-le. Puneți-le într-o cană fără să le presați.

2. Puneți zahărul într-o cratiță cu fundul gros, adăugați o parte din cantitatea de apă și lăsați-l să se topească încet. Adăugați restul de apă și încălziți până la punctul de fierbere. Amestecați încontinuu, apoi adăugați floricelele, dați focul mai mic și lăsați amestecul să fiarbă încet timp de aprox. 15 minute. NOTĂ: dacă folosiți zahăr alb și aveți liliac de culoare închisă, siropul va avea o culoare rozalie. Dacă folosiți zahăr brun (chiar și miere), siropul va avea culoare aurie, la fel ca în fotografii.

 

3. Apoi mutați cratița într-un loc răcoros, acoperiți-o cu un capac și lăsați siropul să se odihnească pentru 8-10 ore. Mirosul plăcut de liliac se va dezvolta frumos în timpul fierberii. Puteți gusta din el și, imediat ce simțiți aroma suficient de intensă, puteți conserva siropul.

4. Strecurați siropul răcit printr-o bucată de tifon și stoarceți bine restul de flori. Adăugați zeama de lămâie și, dacă doriți, mierea, apoi strecurați siropul rezultat printr-un filtru din hârtie. Strecurați-l într-o sticlă pe care o închideți bine și păstrați-o într-un loc răcoros.

Vă va face păcere procesul de preparare al acestui sirop. Liliacul are un miros îmbătător și lucrul cu el este mai mult o bucurie. Dacă fierbeți acest sirop pentru prima dată, sigur nu veți rata ocazia de a face niște fotografii de reclamă cu lichidul în nuanțe superbe de roz, până la bordo. Veți atinge acest obiectiv foarte ușor – folosiți zahăr alb (deoarece zahărul brun dă siropului o culoare asemănătoare cu cea a caramelului) și mai puteți folosi câteva afine presate sau sucul unei rodii pentru culoare. Eu prefer totuși zahărul brun și mierea. Gustul siropului este unul profund, iar culoarea este un auriu superb.

Fierberea siropului este un răsfăț pentru toate simțurile. După fierberea scurtă, lăsați amestecul să se odihnească, pentru ca în sirop să rămână cât mai multă aromă. În această perioadă nu vă feriți să-l gustați ca să aveți siguranța că aroma de liliac s-a absorbit bine în sirop.

Ideal ar fi să păstrați siropul într-o sticlă de culoare fumurie, dar am tinut să vi-l prezint astfel, ca să-i vedeți culoarea. Din momentul în care deschideți sticla, aceasta trebuie păstrată în frigider, unde este întuneric și suficient de rece. Îmi mai permit să adaug o singură sugestie. Cu siguranță vă vor vrăji nuanțele de lila și de mov intens ale liliacului. Poate că vă va plăcea ideea de a le avea și pe textilele din casă sau pe niște vase noi din bucătărie. Puteți găsi mai multe în e-shopul nostru.

 

Adăugați apă minerală, gheață și câteva frunzulițe de roiniță pentru a obține o băutură aromată și răcoritoare, perfectă pentru zilele de vară ce vor urma. Dar aroma delicată a siropului se va diminua în apă, așa că mai bine îl folosiți pe înghețată de vanilie. Iar dacă vă plac băuturile alcoolice dulci, atunci puteți încerca șampanie cu sirop de liliac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *