Clătite cu spanac la cuptor

Decorațiune de primăvară din magnolii
15.4.2021
Sirop parfumat de liliac
22.4.2021

Felurile de mâncare la cuptor sunt pur și simplu minunate. Pastele, cartofii, plăcintele pot fi reinventate la nesfârșit într-o mulțime de feluri. Însă un anume fel de mâncare iese în evidență prin gustul său extrem de plăcut. Este vorba despre clătite.

 

Le pregătesc atât în variante dulci, cât și sărate și de fiecare dată ne surprind pe toți cu gustul lor bun. Printre aromele cele mai deosebite pe care le pot avea clătitele se numără spanacul. Bineînțeles că vor fi apreciate în special de persoanele cărora le place spanacul. Dacă adăugați la ele roșii dulci cu smântână fermentată și le acoperiți cu o pătură de mozzarella topită, ce ați putea cere mai mult de la un prânz delicios de duminică?

Servesc cu drag mâncarea direct din tava așezată pe masă. Pentru aceste scopuri am tăvi de cele mai diferite forme și mărimi. Ce e drept, îmi ocupă destul loc în dulapul din bucătărie, dar mă scutesc de modurile mai complicate de servire și împărțire a porțiilor (veți vedea la finalul articolului cum arată clătitele umplute pe farfurie). Îmi vin în minte destul de puține momente mai plăcute decât acelea în care ne așezăm cu toții în jurul unei mese în mijlocul căreia este așezat un fel de mâncare din care iese un abur frumos mirositor. Acestea sunt momentele de care mă bucur cel mai mult.

 

CLĂTITE LA CUPTOR CU SPANAC, SOS DE ROȘII ȘI MOZZARELLA

 

Pregătire: 1 oră * Cantitate: 8 clătite * Conținut tavă: 4-5 clătite = 2-3 porții

aluat clătite

·        2 ouă întregi

·        1/2 l smântână

·        220 g făină tip 000

·        un praf de sare

·        ulei de floarea soarelui pentru prăjire

sos de roșii

·        o lingură de ulei de măsline

·        1 ceapă medie

·        o conservă de roșii decojite (întregi sau cubulețe)

·        2 lingurițe de zahăr

·        2 lingurițe de sare

·        piper proaspăt măcinat

·        o legătură de pătrunjel

·        200 ml supă de carne concentrată

·        4 linguri mari de smântână fermentată

pentru finisare

·        2 bucăți de mozzarella

·        6-7 roșii cherry dulci

·        pătrunjel pentru decorat

 

1. Bateți ouăle cu un tel și încorporați treptat câte puțină smântână și puțină făină amestecată cu sare. Veți obține un aluat omogen, iar clătitele vor fi rezistente și nu se vor rupe.

2. Pregătiți-vă spanacul așa cum îl pregătiți de obicei. Adăugați 2 căței mai mari de usturoi, sare, piper și smântână.

3. Pentru baza sosului căliți ceapa în ulei, adăugați roșiile și fărâmițați-le cu furculița. Amestecați-le bine cu ceapa, adăugați zahărul, sarea, mai mult piper măcinat și o legătură de pătrunjel tocat. Adăugați supa, amestecați și luați de pe foc. Încorporați cu un tel smântâna fermentată. Turnați sosul într-un vas îngust și mixați-l cu blenderul.

4. Ungeți tăvița cu ulei, umpleți clătitele cu spanac și așezați-le în tavă. În tăvița mea au intrat 4 bucăți. Turnați deasupra sosul și introduceți-le pe grilajul din mijloc al cuptorului preîncălzit la 200 °C. Coaceți timp de 15 minute, apoi scoateți tăvița și acoperiți suprafața cu feliuțe de mozzarella și roșii cherry. Reduceți temperatura din cuptor și lăsați clătitele la copt doar până în momentul în care se topește brânza.

Pregătesc spanacul ca de obicei, cu usturoi și smântână. Pentru clătite folosiți în mod ideal o tigaie joasă și o paletă mică pentru întoarcerea acestora. Acestea funcționează bine împreună. Trebuie să recunosc că, până în ziua de azi, nu am învățat să întorc clătitele în aer. Și tocmai mi-am zugrăvit bucătăria, așa că nu e momentul potrivit să încerc…

Așa! Iar acum, clătitele se vor muta în tavă. Aici se vede cât de mult influențează smântâna culoarea sosului de roșii (vezi imaginea anterioară). Cu cât adăugați mai multă, cu atât mai deschisă va fi culoarea sosului. Aproape că am exagerat – sosul meu are deja o culoare roz somon. Dar nouă așa ne place.

Și rezultatul. Fiecare va primi o clătită cu o porție de sos de roșii și feliuțe de roșioare. Aveam impresia că va fi o mâncare mai apreciată de femei, dar și bărbații au fost încântați. Și, într-adevăr, sunt extrem de bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *