Ratatouille reprezintă una dintre cele mai minunate specialități mediteraneene. Este servită drept garnitură la carne, dar cu siguranță îmi veți da dreptate când spun că experiența este la fel de plăcută atunci când o savurați ca atare!
Ratatouille („ratatui”) a contribuit la creșterea popularității Franței. Chiar dacă nu ați gustat-o până acum, cu siguranță știți de existența ei datorită filmului animat de Oscar din anul 2007, în care bucătarul era ajutat de șoricelul Remy. Chiar dacă acest fel de mâncare se poate prepara în trei moduri diferite, propun să mergem după rețeta lui Remy și să îl servim astfel, deoarece arată superb.
Vom prepara confit byaldi, așadar vom folosi metoda tăierii legumelor în feliuțe rotunde și ordonarea lor în tavă în șiruri sau în cerc, dacă folosim o formă de prăjitură. Apoi vom coace totul într-un sos delicios cu roșii. Datorită aromelor diferite ale condimentelor, putem obține de fiecare dată un nou gust. Baza care rămâne aceeași va fi formată din vinete, ardei, dovlecei și ceapă – așadar legume binecunoscute nouă. În acest caz, însă, mâncarea capătă atât un aspect, cât și un gust diferit.
Așa cum am menționat deja, ratatouille poate fi preparat în trei moduri:
Dacă doriți, dedicați-vă puțin mai mult timp preparării ratatouille și bucurați-vă de fiecare pas al procesului. Cu toate legumele proaspete și parfumate, vă veți simți la fel ca în Provența, chiar în propria dumneavoastră bucătărie!
Preparare: 1 oră și 15 min + coacere * Cantitate: o formă rotundă de prăjitură cu diametrul de 28,5 cm / 4 - 5 porții
Serviți fiecare porție cu pătrunjel tocat deasupra și cu baghetă albă în stil francez. Ratatouille are un gust excelent, atât cald, cât și rece.
Obișnuiesc să pregătesc sosul de roșii în tigaie. În caz că alegeți cea de-a doua variantă de preparare (vezi introducerea), în sos se adaugă treptat straturi de legume călite, așadar de vinete, dovlecei și ardei, așadar legumele se adaugă deasupra. În cea de-a treia variație, legumele se aliniază în sos, astfel încât rondelele de legume să fie scufundate pe jumătate în sos. Prin prepararea la cuptor, sosul pătrunde printre felii și completează gustul legumelor. Unele persoane adaugă și rondele de ceapă și de roșii în rețetă, dar eu am introdus deja aceste ingrediente în sos și consider ca ar acoperi astfel gustul celorlalte legume.
Vă va lua mai mult timp să aranjați rondelele în cerc. Dacă alegeți să le aranjați în șiruri de-a lungul tăvii, totul va fi mult mai simplu. Bineînțeles că feliile de ardei nu vor fi perfect rotunde, dar și semicercurile vor fi ușor de introdus în hora legumelor. Nici rondelele de dovlecei și de vânătă nu vor avea neapărat aceleași dimensiuni. De obicei, vinetele sunt mai mari, iar dovleceii ar trebui consumați cât mai tineri, când rondelele sunt mai mici. Probabil că ați auzit deja că dovleceii mai mari sunt mai greu de digerat, așa că este mai bine să nu-i consumați.
Oricum, proiectul dumneavoastră se va bucura de multă admirație. Este un festin inclusiv pentru ochi, iar porțiile se servesc ușor. În orice caz, nu faceți economie la pătrunjel. În multe dintre rețete sunt incluse o mulțime de alte plante aromatice – de ex, oregano, ierburi provensale, cimbru, rozmarin. Puteți încerca toate variantele, iar sosul din legume va căpăta de fiecare dată noi arome.
Sper că se vede puțin cât de bine miroase ratatouille! Mentorul meu, Julia Child, spune că, în afara sosului de roșii și a celor 2 linguri de ulei adăugate, nu mai trebuie să rămână un alt lichid în tavă. În plus, conform ei, ratatouille are cel mai bun gust când este încălzit. Poftă bună!