Prăjitură pierdută cu mere

Gelurile antibacteriene ca produs esențial
8.7.2020
Poșete și încălțăminte de vară
13.7.2020

O prăjitură ușoară din feliuțe de mere care sunt ținute laolaltă doar de puțin aluat este exact ce aveți nevoie.

 

Denumirea acestei prăjituri franțuzești cu un gust excelent - Gâteau invisible aux pommes se traduce liber prăjitura invizibilă cu mere. Dar pentru că am copt prăjitura, Ionuț a fotografiat-o iar apoi am mâncat-o în mod complet realist și cu multă bucurie, mi se pare că denumirea de „prăjitură pierdută” i se potrivește mai bine. Nu doar pentru că s-a evaporat la fel de repede ca aburul, dar mai ales pentru că termenul ”invizibil” sugerează că aluatul care face prăjitura să fie prăjitură se pierde aproape în întregime dintre feliuțele de mere și nu se mai vede.

Oricum o denumim, prin adaptarea cantităților din rețeta de bază am umplut perfect forma de prăjituri din sticlă pe care v-o recomand cu această ocazie din e-shopul nostru. Îmi place să coc în forme de sticlă, nimic nu se arde în ele, pentru că se poate vedea bine conținutul, iar prăjitura se scoate bine din ele, fără să folosiți hârtie de copt. Iar cel mai pozitiv aspect este că puteți pune pe masă prăjitura chiar în formă, pentru că, în această tavă, totul arată mai delicios și mai atrăgător.

Kolac 3

PRĂJITURĂ PIERDUTĂ CU MERE

Pregătire: 45 de minute + coacere și răcire * Obțineți: o prăjitură cu diametrul de 27 cm

 

·        700 g feliuțe de mere tari, cam 6-7 mere de mărime medie

·        3 ouă de mărimea L

·        50 g zahăr tos

·        50 g unt topit și răcit

·        50 ml smântână 12%

·        1 linguriță esență de vanilie bourbon

·        un praf de sare

·        100 g făină tip 000 cernută

·        1 linguriță praf de copt BIO

·        ½ linguriță scorțișoară măcinată

·        100 g fulgi de migdale

 

1. Spălați merele, curățați-le și tăiați-le în feliuțe subțiri. Eu le tai manual, dar puteți folosi și partea de feliat a răzătoarei.

2. Într-un castron îngust de mixer puneți ouăle, zahărul, untul răcit, smântâna, vanilia și sarea, apoi bateți scurt cu un tel, până când compoziția se leagă (eu folosesc telul blenderului). Puteți amesteca ingredientele și manual într-un castron mai larg. Adăugați făina amestecată cu praful de copt și scorțișoara. Bateți totul până obțineți un aluat moale omogen și catifelat. Este lichid, dar gros.

3. Turnați aluatul într-un castron mai larg și ungeți bine forma cu unt. Porniți cuptorul la 180 °C. Apoi începeți să dați prin aluat feliuțele de mere și să le aranjați în forma de copt după cum vă place. După ce terminați primul strat, continuați cu cel de-al doilea, apoi cu următorul, până ce folosiți tot aluatul. Presărați totul cu fulgi de migdale și introduceți prăjitura în cuptor. Coaceți pe grilajul din mijloc timp de 40-45 de minute. Dacă este nevoie, înainte de final acoperiți suprafața cu o bucată de hârtie de copt, pentru ca fulgii de migdale de deasupra să nu se ardă.

Lăsați prăjitura să se răcească în formă și puneți-o în frigider pentru cel puțin 3 ore (o puteți lăsa și până a doua zi). Apoi tăiați-o în felii, presărați zahăr vanilat deasupra și serviți-o cu o cupă de frișcă.

Kolac 4

Atât este de simplu. Prăjitura se face repede, într-un sfert de oră va fi în cuptor. Aleg mere tari și zemoase, astfel feliuțele nu se rup în mână și se lucrează bine cu ele. Puteți vedea cât de pufos este aluatul, e ca o spumă în care feliuțele de măr nu se scufundă. Se vede în formă că feliuțele sunt bine învelite în aluat pe toate părțile. Astfel obțineți cea mai bună structură a prăjiturii, care va crește în cuptor.

Kolac 5

Ultimul strat al prăjiturii va fi format din feliuțe de mere. Totuși, în cuptor, acestea se vor usca puțin. Așa că am presărat fulgi de migdale deasupra. Nu doar că îi dau un gust mai bun, dar dacă adaug în prăjitură și vanilie bourbon, gustul migdalelor va completa bine totul. La final, lăsați prăjitura să se întărească bine, ca să poată fi tăiată. Deocamdată vă puteți bucura de mirosul plăcut de vanilie și scorțișoară din bucătărie...

Kolac 6

A doua zi, prăjitura se taie ușor. Dacă nu o coaceți într-o formă de sticlă, ci într-una de tablă cu înveliș antiaderent, este bine să o tapetați cu hârtie de copt, ca să nu zgâriați suprafața tăvii atunci când tăiați prăjitura. Puținul aluat care va rămâne în prăjitură va avea un alt gust decât vă așteptați, asemănător cu cel al clătitelor. Presărați puțin zahăr deasupra, deoarece merele pot fi acrișoare. Vă doresc poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *