Podeaua din bucătărie reprezintă o temă fără sfârșit. Unele familii aleg gresie, altele optează pentru linoleum sau vinil, care este mai modern, iar altele preferă o podea clasică din lemn sau parchet. Pentru mine, condiția de bază este: să nu-mi fie frig la picioare.
De obicei, sunt destul de rezistentă la frig, dar dacă este ceva ce nu suport, atunci aceea este să-mi fie frig la picioare atunci câng gătesc. Ceea ce, într-o casă veche și răcoroasă, cu gresie în bucătărie, este puțin problematic. Iar problema frigului se amplifică pe perioada iernii, pentru că bucătăria are un geam mare care dă spre grădină. În plus, în bucătărie funcționează frecvent ori plita, ori cuptorul, așa că nu folosesc încălzirea aici.
Unelor persoane le este suficient să apeleze la o soluție simplă, cum ar fi papucii de casă, dar noi, cei care preferăm să umblăm desculți, căutăm alte mijloace de a ne proteja de frig, mai ales dacă gresia răcorește și pe timp de vară. „Cum încălzesc picioarele?“ este, din acest motiv, o întrebare la care caut să răspund din deseori și, credeți-mă că am încercat multe soluții. Așadar, cum procedăm?
Covorașul este practic și din alte motive – este suficient să îl încredințați mașinii de spălat sau să-l scuturați bine și va fi curat în doar câteva momente, spre deosebire de covorașele clasice. Iar dacă le spălați des, este bine să aveți două pe care să le alternați. Atunci când îl alegeți, ghidați-vă după caracteristicile pe care le preferați. Fibrele lungi sunt plăcute la atingere, dar nu sunt prea convenabile atunci când podeaua se umple mereu de firimituri. Dacă aveți gresie alunecoasă în bucătărie, covorașul ar trebui să fie prevăzut cu suprafață antiderapantă pe dos. În cazul în care podeaua se udă des (cum se întâmplă la mine, datorită copiilor mei și experimentelor acestora), alegeți un covoraș de baie din spumă, care combină toate atu-urile dorite: aderă perfect și nu alunecă, firimiturile se strecoară prin orificii, deci este suficient să îl scoateți și să îl scuturați, apoi să măturați pe dedesubt. De asemenea, atunci când ceva se varsă pe el, lichidul nu se absoarbe, iar spălarea se poate face tot la mașină.
O noutate pe care am descoperit-o de curând sunt covorașele cu încălzire electrică. Și acestea vor fi apreciate de persoanele cu bucătării mici, pentru că sunt, de obicei, de dimensiuni foarte mici. Însă avantajul principal este că le puteți muta oricând în fața fotoliului preferat, iar după ce introduceți o tavă în cuptor, vă puteți încălzi picioarele mai departe la serialul preferat.
Alegerea unui covoraș de dimensiuni fixe presupune aceleași reguli ca și în cazul covorașelor de baie despre care v-am povestit mai sus. Va fi mai practic unul cu suprafață antiderapantă pe dos. În plus, fibrele sintetice vor fi mai apreciate, pentru că nu le puteți spăla în mașină, dar se curăță ușor și sunt mai rezistente la bacterii și mucegaiuri. În plus, nu rețin mirosuri.