Panou decorativ din dopuri de pluta

Rulada de curcan cu spanac si cartofi copti
24.6.2021
Limonadă de casă din ceaiuri de fructe
1.7.2021

Colectionarea dopurilor din pluta de la sticlele de vin reprezinta o pasiune impartasita de multe persoane. Daca nu aveti destule, nu trebuie decat sa va intrebati prietenii...

Va propun o tema simpatica de week-end, cu iz de vin. Si nu ma refer la degustari, deoarece consumul de alcool din tara noastra a crescut simtitor de la inceputul pandemiei, ceea ce este destul de ingrijorator. Insa daca ati colectionat dopuri de pluta de la sticlele de vin de-a lungul anilor, veti descoperi ca sunt ideale pentru niste creatii originale. Asadar, dati o tura prin casa si vedeti cate dopuri reusiti sa gasiti.

Pluta este un material demn de luat in seama. Aceasta se obtine din stratul de suprafata al scoartei de stejar de pluta, care are o durata de viata pana la 200 de ani. Acest strat protector poate avea o grosime si de 25 de cm, protejandu-si copacul de intemperii si de temperaturile ridicate. Pluta este usoara si flexibila, asa cum o cunoastem dintr-o serie de produse. Si in perioada antica, oamenii cunosteau aceasta materie prima, utilizand-o pentru intarirea talpii sandalelor. Materialul elastic oferea mai mult confort picioarelor. Pana la urma, se pare ca incaltamintea de dama contemporana cu talpa din pluta are origini mult mai vechi decat credeam.

Majoritatea dopurilor de pluta se importa din Portugalia si Spania, dar nu insotesc doar vinurile bune, pentru care dopurile se produc in continuare manual, si, din acest motiv, se merita sa le pastram si pentru efectul lor vizual. Pluta este un material izolator bun si se foloseste complet – resturile ramase de la productia dopurilor, de exemplu, se folosesc in productia tapetelor autocolante, a dalelor, straturilor superioare ale parchetului, etc.

MATERIALE NECESARE PENTRU PANOUL CU DOPURI

Dopurile din pluta pot fi scurtate la lungimea dorita cu ajutorul unui cutit, asa ca le puteti adapta la orice dimensiune de rama doriti. Cel mai important este ca rama sa fie una adanca, pentru ca, daca dopurile ies in afara ei, rezultatul nu va fi unul bun. In mod ideal, spatele ar trebui sa fie dintr-o placa de lemn, ca sa puteti fixa in ea cuie sau suruburi mici. Pregatiti-va urmatoarele materiale pentru panul cu dopuri:

  • o rama adanca
  • - cu o placa din lemn fixata pe partea din spate
  • mai multe dopuri de pluta
  • lipici in pistolul de lipit

cuie mici/ suruburi mici/ carlige - care va convin mai bine

ADANCIMEA RAMEI AR TREBUI SA CORESPUNDA DIAMETRULUI DOPURILOR

Deja am pomenit ca rama ar trebui sa fie adanca. Daca dopurile au diametrul la fel cu adancimea ramei, efectul vizual este unul mai frumos si panoul nu mai atrage atat de mult praf. Impartiti dopurile pe toata suprafata dupa cum va place. Eu am lipit cate doua dopuri de aceeasi marime, dar chiar si asa, au aparut mici spatii intre ele. Dopurile sunt foarte diferite, asa ca, pe ici, pe acolo, va trebui sa le corectati dimensiunile. Incepeti dintr-un colt si apoi incercati sa umpleti cate o suprafata mica. Scoateti dopurile si aplicati picaturi de lipici din loc in loc. A mers foarte bine si cand am aplicat lipici pe dopuri, apoi am lipit ambele suprafete. Continuati in modul cel mai convenabil pana cand umpleti toata rama.

PANOU CU MULTIPLE UTILIZARI

Expozitia pacatelor familiei este gata. Tot ce va mai ramane de facut este sa bateti niste cuie mici sau sa fixati niste suruburi pentru agatarea panoului. Puteti da panoului si o utilitate practica, de ex. agatarea cheilor, transmiterea mesajelor sau pastrarea listelor de cumparaturi, pastrarea cartilor de vizita, s.a. In orice caz, atat momentele de creatie, cat si procurarea materialelor necesare, sunt foarte placute! :o)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *