Aroma de scorțișoară și aluat proaspăt dospit vă vor oferi o dimineață frumoasă. Melcii umpluți cu scorțișoară, unt și nuci tocate sunt cei mai gustoși când sunt calzi, atâta timp cât sunt crocanți.
Nu este întocmai adevărat că o formă plină, cu aspect pretențios, dă mult de lucru. Aluatul întins va fi înfășurat într-o ruladă lungă și apoi tăiat în părți egale. Restul distracției îi revine cuptorului. Melcii se prepară din aluat dospit. Într-o formă rotundă încape o cantitate semnificativă, nu uitați să achiziționați una pentru vară. Puteți coace în ea un milion de tipuri de prăjituri!
Pregătire: 50 minute + dospire* Veți obține: aprox. 17 melci
Pentru aluat
Umplutura
Glazura
Pregătiți aluatul conform instrucțiunilor. Nu lăsați aluatul undeva în curent de aer. În momentul în care volumul acestuia se va dubla puteți începe coptul. Cel mai des vom împărți aluatul în două părți pentru a nu avea blaturi mari de aluat; manipularea cu rulada este mai ușoară. Ungeți din belșug aluatul cu umplutura pregătită, presărați nucile tocate și apoi înfășurați aluatul.
Pentru aluatul dospit untul este un asociat bun, deci nu faceți economie. Este componentă a umpluturii însă ungeți bine forma precum și bucățile de rulodă tăiate. Lăsați un spațiu suficient între melci datorită faptului că dospirea acestora nu s-a încheiat. Ungeți porțiile individuale din formă cu unt, pentru a putea separa ulterior mai bine melcii. Procedeul este identic cu coptul pateurilor umplute.
Urmează ultima etapă a coptului. Însă mai lăsați melcii la dospit o jumătate de oră, până încep să se apropie unii de alții, apoi ungeți melcii cu unt și băgaț la cuptor. După o jumătate de oră bucătăria va mirosi la unt și scorțișoară. La aranjarea în formă mi-au mai rămas câteva bucăți. În acest caz puteți realiza coacerea într-un vas mic de copt. Când aranjez melcii în cerc este posibil să rămână un spațiu mic la marginea formei în care nu încape un melc întreg. Nimic mai simplu, tai melcul în jumătate și completez locurile goale ale formei.
După aproximativ 30 de minute scoateți forma din cuptor, ungeți suprafața melcilor cu sirop de arțar, presărați din belșug cu nuci și băgați din nou la cuptor. Siropul caramelizat va oferi nucilor un gust asemănător cu cel al nucilor pecan. Poftă bună!