În magazinele cu alimente sănătoase puteți găsi mai multe tipuri de lapte vegetal. Până la o limită, acestea pot înlocui cu succes laptele tradițional.
Băuturile produse din cereale, feluri de nuci sau semințe amintesc, prin aspectul lor, de laptele de origine animală. Aceste feluri de ‚lapte fals’ devin o alternativă demnă de luat în seamă în cazurile în care preferați mâncarea vegană și dacă aveți alergie la lactoză. Și, nu în ultimul rând, puteți apela la laptele de origine vegetală dacă sunteți adept al trend-ului de limitare a produselor de origine animală din dietă.
Laptele vegetal poate fi folosit în toate situațiile în care doriți să înlocuiți laptele normal. Îl puteți pregăti și în propria bucătărie oricând aveți nevoie, dar trebuie să țineți cont că și laptele vegetal poate conține alergeni, deși în acest caz stă mai bine decât laptele de vacă, la care este alergic un procent mai crescut din populație. Acordați o atenție deosebită copiilor, care pot avea alergii necunoscute încă la soia, arahide, mazăre, etc. Laptele vegetal poate fi o sursă de o mulțime de substanțe benefice pentru corpul Dvs, ca de exemplu o cantitate mai mare de acizi grași și o gamă largă de oligoelemente și minerale. De exemplu, laptele de migdale pe care tocmai l-am pregătit este ideal pentru aluat de clătite și pentru preparate dulci, iar pentru un aport redus de calorii, consumați-l în cadrul dietelor sau pentru prepararea băuturilor aromate preferate ale copiilor.
Mai jos găsiți rețetele, iar pentru superbele pahare în toate culorile curcubeului intrați pe e-shopul nostru!
· LAPTELE DE MIGDALE are un gust dulceag, nu conține lactoză și nici colesterol și are puține calorii. Veți găsi în el substanțe benefice cum sunt fibrele, calciul, fosforul, magneziul, potasiul și vitaminele A, D și E. Pentru că este un aliment bazic, nu susține procesele inflamatorii din corp și are capacitatea de a echilibra mediul intern.
· LAPTELE DE OVĂZ are un gust neutru și o consistență cremoasă și este un înlocuitor perfect al laptelui pentru oricine suferă de alergie la lactoză, soia sau nuci și nu poate consuma alte feluri de lapte. Acest fel de lapte nu conține grăsime, însă atenție la ovăz, care conține gluten în cantități mici.
· LAPTELE DE SOIA este una dintre cele mai bine vândute alternative, poate perntru că are un conținut de proteine asemănător cu laptele de vacă. Este accesibil ca preț, dar citiți cu atenție eticheta. Foarte des conține agenți de îngroșare și stabilizatori. Cel mai bine cumpărați lapte de soia bio, pentru că este din soia nemodificată genetic și nu are adaos de îndulcitori și sare. Chiar și așa, folosiți-l doar pentru a da aromă băuturilor și mâncărurilor.
· LAPTELE DE MAZĂRE nu are deloc gust de mazăre și este un aliment vegan. Are un conținut ridicat de calciu, așa că se aseamănă cu laptele de vacă, dar conține mai multe proteine. Nu conține gluten, însă aduce un aport de acizi grași omega-3. Este potrivit pentru prepararea unui smoothie de casă.
Preparare: 30 de minute + timpul de înmuiere * Cantitate: 900 ml lapte
Lapte de migdale
· 125 g migdale înmuiate peste noapte, bineînțeles, puteți folosi mai multe
· 900 ml apă
1. Păstrați migdalele în coajă, puneți-le într-un castron și turnați peste ele o cantitate suficientă de apă, astfel încât să fie acoperite. Acoperiți castronul cu o cârpă și lăsați-le peste noapte într-un loc răcoros. Aveți în vedere să le lăsați să se înmoaie pentru cel puțin 10 ore, eventual și mai mult.
2. A doua zi, strecurați migdalele de apă și clătiți-le puțin, puneți-le într-un castron potrivit pentru blender, adăugați 900 ml de apă rece și mixați la o treaptă cât mai înaltă până când observați că apa capătă o nuanță crem.
3. Puneți un tifon sau o bucată de pânză într-o strecurătoare și strecurați laptele. Apoi stoarceți bine pânza. Dacă îl folosiți la gătit, puteți să îl folosiți ca atare sau să îl aromați cu vanilie, scorțișoară, cardamom ș.a. Închideți laptele într-o sticlă și lăsați-l la răcit.
Băutură cu lapte de migdale - 3-4 porții
· aprox. 900 ml lapte de migdale
· 2 lingurițe ulei de cocos topit
· 2 plicuri de zahăr vanilat cu vanilie bourbon
· un praf de sare
· 1 lingură plină cu miere
· 5 curmale fără sâmburi, tăiate în feliuțe
Puneți în castronul blenderului laptele de migdale bine răcit – atenție, în acest caz laptele este fără aromă – adăugați toate ingredientele și mixați scurt. Turnați în pahare, iar deasupra puteți presăra puțină scorțișoară măcinată.
MIGDALELE – în mod ideal, folosiți migdale de calitate bio, cu tot cu coajă. Înmuierea în apă este importantă nu doar pentru obținerea consistenței cremoase, dar și pentru că astfel activăm toate substanțele nutritive conținute de migdale.
MIXAREA – trebuie să fie temeinică, deci folosiți un mixer vertical de calitate sau un smoothie maker de calitate, pentru ca migdalele să se piseze cât mai bine.
RESTURILE DE MIGDALE – dacă mixerul taie foarte bine migdalele, puteți să le lăsați în lapte și să le beți așa. După ce strecurați laptele, uscați bucățelele de migdale și adăugați-le cerealelor la micul dejun, în aluat sau în crumble pentru prăjituri.
TERMENUL DE VALABILITATE – închideți bine laptele într-o sticlă, pe care o păstrați la frigider. Cel mai bine consumați laptele în 2 zile.
Este ușor să pregătiți lapte din migdale (sau din orice alt tip de nuci). Este important, în primul rând, să le lăsați la înmuiat peste noapte. Dacă se înmoaie bine, laptele rezultat va fi mai gros și mai cremos. Puteți vedea și în poză cum s-au umflat migdalele. Acestea nu sunt cele mai ieftine, dar dacă tot recurgeți la urmarea unei diete sănătoase, se merită să cumpărați migdale bio. Astfel aveți siguranța că obțineți maximul de substanțe nutritive și un gust delicios.
După mixarea migdalelor, va trebui să strecurați laptele. Acum puteți vedea de unde vine denumirea de ‚lapte’ a acestei băuturi. Laptele de migdale arată exact la fel ca și laptele de proveniență animală. Vor rămâne multe resturi de migdale, dar nu vă faceți griji că trebuie să aruncați un aliment atât de prețios. Eu le las să se usuce, apoi le folosesc la granola sau la aluaturi, aproape la fel ca pe făina de migdale.
BĂUTURĂ DE MIGDALE PENTRU COPII ȘI ADULȚI – dacă aveți chef să vă răsfățați, faceți-vă din laptele de migdale o băutură ușor îndulcită cu vanilie, miere și curmale mixate. Are un gust cu adevărat excelent!