Preparați acest ketchup gustos și aromat pentru fanii roșiilor conservate. În mod sigur va deveni unul dintre preferatele apropiaților ce iubesc cadourile din cămară.
Autorul acestei rețete spune că e „floare la ureche”, iar eu îmi permit să adaug că, în ciuda faptului că îmi place să inventez propriile rețete, pe aceasta am preluat-o exact așa cum era. Ketchupul astfel obținut este delicios. În această perioadă au început să apară roșii bine coapte, iar prețul lor este în scădere. Așa că este momentul potrivit să ne apucăm de treabă!
Puteți prepara această rețetă oricând, deoarece nu este nevoie neapărat de roșii proaspete. De exemplu, roșiile proaspete se coc înainte la cuptor, pe când cele din conservă sunt gata preparate și curățate, eventual tăiate în bucăți, ceea ce scade considerabil timpul petrecut în bucătărie. Iar dacă ambalați produsul final într-un borcan frumos, îl veți putea dărui persoanelor cărora le aduceți bucurie cu creațiile Dvs. culinare.
Pregătire: 30 de minute + fierbere *Obțineți: 2 sticle, adică aproape 1L
Rețetă preluată de la Michael Koch – Preparate autentice de acasă
· 1 ceapă de mărime medie
· 50 g zahăr brun
· 2 linguri rase de pastă de tomate
· 600 g roșii din conservă, tăiate în bucăți
· 150 ml supă concentrată de legume
· 50 ml suc de mere 100%
· 1 lingură curry măcinat
· un vârf de cuțit chilli
· un vârf de cuțit cuișoare măcinate
· 1 linguriță oțet de mere
· ½ lingură sare sau după gust
· 2-3 linguri ulei de rapiță
1. Tocați mărunt ceapa. Într-o tigaie mare încinsă puneți zahărul brun, scădeți flacăra și, scuturând tigaia, pregătiți un caramel deschis la culoare. Adăugați ceapa, o lingură de apă clocotită (atenție, niciodată nu folosiți apă rece și protejați-vă mâinile în timpul preparării caramelului) și înăbușiți scurt.
2. Sotați pasta de roșii în baza astfel obținută, adăugați bucățile de roșii, supa de legume, sucul de mere și amestecați bine. Lăsați amestecul să scadă la foc mic timp de aprox. 30 de minute, la o temperatură chiar sub punctul de fierbere.
3. Adăugați în amestec curry-ul, chilli, cuișoarele măcinate și oțetul de mere. Amestecați și lăsați să se răcească puțin.
4. Mutați amestecul în mixer, adăugați sarea și gustați. Acum este momentul să potriviți ketchup-ul de gust cu sare sau alte condimente. Mixați bine în timp ce turnați încet uleiul de rapiță.
5. Umpleți cu ketchup borcanele sterilizate și închideți-le bine. Așezați-le pe o tavă în bain marie și introduceți-le în cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru 30 de minute.
Prepararea ketchup-ului din roșii proaspete ia mai mult timp, însă dacă aveți roșii proaspete din grădină, merită din plin efortul. Dar nu greșiți nici cu roșii de calitate din conserve, dimpotrivă, vă simplificați treaba considerabil și îl puteți prepara în orice perioadă a anului. Pregătiți baza într-o tigaie mare cu înveliș antiaderent, în care caramelul se prepară mult mai ușor.
Înainte să fie gata, mut amestecul în castronul blenderului, potrivesc de gust și, la final, încorporez uleiul. Cantitățile de ingrediente pot fi adaptate după gust. Pun sare și condimente exact cât scrie în rețetă, pentru că la rețetele pe care le pregătesc mai rar nu îmi mai aduc aminte exact cât am pus din fiecare condiment. La final, aveți posibilitatea să gustați ketchup-ul și să-l potriviți de gust înainte de a-l turna în borcane. Poate doriți să adăugați mai mult chilli sau zahăr.
Păstrați ketchup-ul în sticle sau în borcănașe mai mici, pe care le închideți cu capace și le sterilizați în cuptor. Ketchup-ul obținut este gros, aromat, puțin picant și, datorită adaosului de curry, puțin maroniu. După deschidere, păstrați-l la frigider și consumați-l repede. Eu obișnuiesc să folosesc acest ketchup și în loc de suc de roșii, mai ales în locul sosului simplu de roșii pentru pizza.