Jeleul aromat din vin este o delicatesă. Nu este pentru copii, dar dacă voi, adulții, vă luați la pachet unul sau două borcănașe atunci când mergeți la munte, nu veți mai avea nevoie decât de apă fierbinte pentru a vă prepara foarte rapid o cană de vin fiert.
Pregătirea jeleului din fructe poate da destul de mult de lucru, pentru că, înainte de toate, trebuie să stoarceți din ele sucul de care aveți nevoie în etapele următoare. Însă în cazul jeleului din vin, lucrurile stau cu totul altfel – îl puteți obține într-o jumătate de oră. Ingredientul de bază este o sticlă de vin (puteți folosi atât alb, cât și roșu), ideal cu un gust fructat și apoi nu mai trebuie decât să adăugați mirodeniile pe care le folosiți de obicei la vin fiert și zahăr. Aveți nevoie de zahăr cu gelifiant – datorită acestuia, vinul va căpăta o consistență groasă. Apoi nu mai trebuie decât să-l sigilați în borcane mici și să vă bucurați de el ca sos la diferite aperitive sau, și mai bine, să-l transformați rapid într-o băutură aromată.
Știu că nu e prea simplu să găsiți zahăr cu gelifiant iarna. Prin toate magazinele și supermarketurile în care am întrebat de el, mi s-a răspuns cu ridicări de umeri, pentru că, de obicei, se găsește la raft numai vara și toamna. Poate că este mai bine să căutați prin magazinele mici, unde mai aveți noroc să găsiți vreo pungă rămasă din vară. În orice caz, anul viitor îmi voi face o mică rezervă pentru la iarnă. Nu se știe niciodată ce idee îmi mai vine. Eu am primit acest jeleu de la o prietenă și m-a câștigat de la prima degustare. În curând voi mai face o tranșă. Dacă aveți la îndemână câteva borcănele mici, atunci și mai bine!
Dacă vă luați la pachet câteva borcănele în concediul de iarnă, vă puteți prepara în doar câteva momente o băutură fierbinte, care nu este la fel de tare ca vinul fiert. Puteți pune deoparte câteva borcănașe și pentru prieteni. Cadourile din cămară poartă în ele mereu o bucățică din sufletul celui care le dăruiește și, în plus, veți face prietenilor o surpriză plăcută, la fel cum a fost și în cazul meu.
O băutură caldă se savurează cel mai bine din căni mari. Avem o mulțime de modele în e-shopul nostru – sunt rezistente și mențin bine căldura. Vă vor încălzi mâinile și pe cel mai mare ger!
Pregătire: 33 minute + timp de fierbere * Cantitate: 4 borcănele mici
Notă: Dacă doriți să faceți jeleu dintr-o sticlă întreagă de vin, adăugați încă 250 g zahăr cu gelifiant, 100 ml zeamă de portocale, dar păstrați aceeași cantitate a mirodeniilor ca și la rețeta pentru 0,5 l de vin. Vedeți cum vă place și mai puteți adapta gustul pe parcurs, în funcție de modul preferat de preparare a vinului fiert.
Rezultatul final este influențat foarte mult de gustul și calitatea vinului. Personal, am făcut acest jeleu doar de două ori, de fiecare dată din alt vin. În fiecare caz, jeleul a avut un gust diferit. Pentru jeleul din vin se folosesc vinuri cu gust și miros fructat. Nu mă refer neapărat la vinurile de casă, ci la vinurile tradiționale demiseci sau demidulci. Puteți testa rețeta și cu vinuri albe. Jeleul din vin este considerat o delicatesă preparată de obicei din vinuri tinere, de multe ori din cele de Madeira, Porto, etc. și nu este deloc ieftin.
Jeleul închegat are o consistență mătăsoasă și își păstrează scânteia aceea de foc specifică vinului. Dacă îl scoateți cu totul din borcan, va rămâne închegat, iar dacă vă serviți din el cu lingurița, se rupe puțin – la fel ca în poză. Serviți-l la brânzeturi moi împreună cu un pahar de vin de Porto – va fi excelent!
Puneți deoparte un borcănel special pentru decorarea prăjiturelelor de Crăciun și, dacă jumătății dumneavoastră îi plac dulciurile, atunci poate fi și un cadou excelent de Sf. Valentin. În sfârșit, puteți servi vin și la micul dejun!
Pentru băutura caldă găsiți proporția de jeleu care vă place. În această cană mare din sticlă am pus 4 lingurițe cu vârf de jeleu, peste care am turnat apă fierbinte. Jeleul se topește imediat. Gustați, și, dacă nu este ce trebuie, nimic nu vă împiedică să adăugați încă o linguriță. Apoi vă veți aminti deja rețeta. Spre deosebire de vinul fiert clasic, băutura obținută este una considerabil mai slabă și mai dulce, dacă obișnuiți să folosiți mai puțin zahăr. Însă garantat vă va plăcea!