Prin prepararea regulată a iaurtului de casă veți obține un aliment important pentru meniul sănătos al familiei, care poate fi folosit la prepararea altor nenumărate bunătăți reci și calde.
Am abordat chestiunea producției propriului iaurt de casă într-un mod responsabil. În primul rând, cunoșteam informațiile generale – trebuie să încălzesc laptele la o anumită temperatură, să amestec iaurtul care conține culturi vii și să le las într-un loc cald, nederanjate, până când iaurtul de primă clasă se formează singur. Și în al doilea rând, convinsă de instrucțiunile primite la recipientul pentru prepararea iaurtului, că într-adevăr așa se procedează, încrederea mi-a scăzut, pentru că, atunci când ceva este prea simplu, în capul meu se nasc neliniște și multe întrebări. Mă interesa dacă voi obține iaurtul cel bun, cu ce fel de iaurt să combin laptele, cât de mult rezistă iaurtul obținut în frigider, dacă va fi cremos sau tare, dulce sau acru?
Am aprofundat studiul iaurtului, începând de la istoria acestuia, de altfel, destul de interesantă, denumirile bacteriilor care ne ajută corpul să funcționeze bine, trecând prin laptele pasteurizat, până când am ajuns la concluzia că există suficiente date pentru o întreagă prelegere și că mai bine vă împărtășesc doar informațiile de care aveți nevoie pentru ca iaurtul din recipientul de preparat iaurt să vă iasă garantat. Totuși, nu sunt atât de multe reguli.
TESTĂM RECIPIENTUL DE PREPARAT IAURT ÎN CASĂ
Vasul termo din plastic are capacitatea de 1,2 l, iar în set sunt incluse 3 doze cu capac, în care puteți prepara o gustare sănătoasă, folosind cu fructe sau alte ingrediente. În recipientul de preparat iaurt de casă veți obține propriul iaurt din lapte și puțin iaurt cu culturi vii, în cantitatea de care aveți nevoie. Datorită pereților dubli ai recipientului, laptele rămâne încălzit la temperatura de care are nevoie pentru înmulțirea culturilor de iaurt. Așa că nu e necesar să mai izolați cumva vasul. Recipientul de iaurt este prevăzut cu un capac cu etanșare, care contribuie la prelungirea perioadei de păstrare a iaurtului în frigider. În ambalaj veți găsi și instrucțiuni de preparare a iaurtului și rețete pentru deserturi, paste de întins pe pâine și feluri principale ce au în componență iaurtul obținut.
Pregătiți-vă următoarele pentru umplerea recipientului termoizolant:
· 1 l lapte proaspăt cu conținut de 3,5 % grăsime, la cutie sau direct de la fermă
· 1 iaurt alb cu culturi vii, fără alte adaosuri, cât mai proaspăt (verificați data expirării pe ambalaj)
· 2 oale, una dintre ele mai mare și plină cu apă rece
Altele:
· recipientul curat de preparat iaurt
· o lingură de lemn
· un termometru de bucătărie
1. Turnați laptele proaspăt într-o cratiță și încălziți-l la foc mic până la 90 °C, chiar dacă este pasteurizat (ca să obțineți un iaurt gros și dulce). Încălziți timp de 5 minute.
2. Apoi puneți cratița în oala cu apă rece (eventual cu gheață dacă aveți la dispoziție, procesul va fi astfel mai scurt) și lăsați laptele să se răcească până la temperatura de 40-45 °C. Pentru aceasta este bine să aveți un termometru de bucătărie (am folosit un termometru de cuptor, care se înfige în carne, dar a fost potrivit și pentru acest scop), cu care luați temperatura, până când aceasta scade puțin sub 45 °C. Dacă amestecați iaurtul acum în lapte, temperatura va mai scădea, ajungând la cea ideală. Atenție! Temperatura nu trebuie să scadă sub 40 °C, pentru că altfel lactobacilii nu se vor mai înmulți!
3. Turnați iaurtul alb în această cantitate de lapte și amestecați-l rapid (am ales o cutiuță de 135 g, dacă faceți iaurt dintr-o jumătate de litru de lapte, 2 linguri de iaurt vor fi suficiente).
4. După amestecarea iaurtului, turnați imediat iaurtul în recipientul pregătit în avans și lăsați-l să fermenteze. Închideți cu capacul recipientul termoizolant și păstrați-l la temperatura camerei. Nu mutați recipientul pe perioada fermentării, nu amestecați conținutul și nu interveniți în niciun fel asupra procesului. Orice deranj îi poate dăuna.
5. După 8 ore, iaurtul este gata. Verificați-l, închideți la loc recipientul și puneți-l în frigider ca să se răcească. Iaurtul are o consistență tare și se rupe ușor, este gros (nu trebuie să îi adăugați lapte praf, cum se mai recomandă câteodată) și dulce, iar zerul lipsește complet. A treia zi este cel mai gustos și rezistă fără probleme o săptămână la frigider, uneori chiar și două. Dacă lasă zer după o perioadă, nu e o problemă, trebuie doar să-l scurgeți. Mențineți iaurtul din recipient curat, nu mâncați din el direct cu lingurița. Iaurtul continuă să fermenteze și după o perioadă poate deveni acrișor, dar până atunci aveți suficient timp să-l consumați.
PONT – Cu iaurtul făcut de Dvs puteți face altă doză de iaurt de casă. Se recomandă să-l folosiți de maxim 3 ori, apoi aveți nevoie de culturi noi.
Acum depinde doar de Dvs. cu ce arome completați iaurtul. Eu prefer fructele și alunele, iar pentru a-l îndulci puțin, folosesc caramel de casă, miere cu păpădie, puțină nucă prăjită cu zahăr sau sirop de arțar din comerț. Pentru gustările la pachet vor fi foarte utile dozele din plastic cu capac, care fac parte din accesoriile recipientului de preparat iaurtul. În fotografia de mai sus, în doza din spate puteți vedea iaurtul aromat cu dulceață de pere făcută în casă, iar pentru o textură crocantă am adăugat feliuțe de migdale, în timp ce porția din față are topping din dulceață de merișoare, boabe proaspete de struguri și nucă tocată. Vă doresc poftă bună!
CONCLUZII
Nu am găsit niciun contraargument pentru achiziționarea recipientului de preparat iaurt. Dimpotrivă. În timp ce, în mod normal, ar trebui să lăsați iaurtul la fermentat în mai multe recipiente mai mici din sticlă, pe care să le protejați de curent cu polistiren, prosoape de bucătărie sau altele, în acest caz, datorită pereților dubli, laptele își menține temperatura necesară într-un mod simplu și elegant. Sigur veți găsi loc pentru acest recipient undeva prin bucătărie, mai ales că are un aspect foarte frumos, păstrând iaurtul în siguranță și bine închis și în frigider. Dozele cu capac vă vor fi foarte utile la drum. Totul se păstrează bine, iar marele avantaj este că porționați ușor conținutul. Vasul nu este mare, deci nu vă va incomoda. Recomand recipientul de preparat iaurt drept un accesoriu de neînlocuit pentru o dietă sănătoasă. Și nu în ultimul rând, vă va ajuta să faceți economii – iaurtul vă va costa cam o treime din prețul normal.