Dulceață de prune din caietul bunicii

Ghiveci cu mozaic colorat
29.5.2024
Colăcei extra moi cu maioneză de casă
3.10.2024

Nici nu-mi pot închipui toamna fără prune! Acest fruct ne dăruiește și foarte multă sănătate.

 

O farfurie cu găluște aburinde din aluat fraged, presărate cu pesmet, are darul de a mă duce înapoi în copilărie. Nici nu pot estima numărul găluștelor pe care le-am mâncat! Gustul puțin amărui al prunelor cu pulpă dulce ca mierea este de neuitat. Cred sincer că prunele sunt subevaluate, fiind un fruct accesibil, care cândva înlocuia (în varianta lor fiartă sau uscată) dulciurile, fiind folosite de asemenea în medicina populară.

Prunele fac parte din categoria alimentelor de bază, adică împiedică apariția hiperacidității în corp și, ca majoritatea fructelor, abundă în substanțe sănătoase, păstrând un aport caloric redus. Au un conținut mare de substanțe minerale, cum ar fi calciul, magneziul, potasiul și fosforul, fiind bogate în fibre, care dau un sentiment de sațietate pe termen lung. Face parte din leacurile pentru reumatism și pentru bolile de rinichi și ficat. Contribuie la protecția inimii și a vaselor de sânge și scad nivelul colesterolului. Mai sunt cunoscute și efectele benefice asupra problemelor intestinale și a constipației.

Înainte, prunele erau cultivate peste tot, în fiecare grădină existând pomi cu prune de vară sau de toamnă de diferite forme și culori. Ne-au influențat bucătăria tradițională, regăsindu-se în gemuri, dulcețuri, compoturi și găluște. Imediat ce vă găsiți în posesia acestui aur albăstrui, puneți-vă puțin deoparte și pentru iarnă. Nu veți regreta timpul petrecut pentru conservarea lor, dimpotrivă, aceasta va fi o activitate foarte plăcută.

Svestky 2

DULCEAȚĂ DE PRUNE

Pregătire: 1 oră * Cantitate: 1 borcan de 1 litru

   1 kg prune

   210 g zahăr tos

   2 linguri rom

 

1. Puneți într-o cratiță prunele spălate și tăiate în jumătate, din care ați scos în avans sâmburii. Turnați sub ele un strat foarte fin de apă și lăsați la fiert, amestecând încontinuu.

 

2. Imediat ce prunele sunt moi și fierte, adăugați zahărul și lăsați-l să se dizolve bine. Dați focul mai mic și fierbeți mai departe până când amestecul începe să se îngroașe. Nu urmărim să obținem un gem, lăsați la fiert până obțineți o dulceață cu o consistență îngroșată și cu bucăți de fructe. Când dulceața a căpătat consistența dorită, luați cratița de pe foc, amestecați romul și turnați dulceața în borcanele încălzite în avans. Înșurubați capacele, întoarceți borcanele invers și lăsați la răcit.

 

Puneți dulceața la păstrare într-un loc răcoros și întunecos pentru câteva săptămâni. Astfel va căpăta o consistență mai tare.

Svestky 3

Fructele coapte se vor descompune la fierbere destul de repede. Dacă faceți dulceață pentru prima dată, vă va impresiona culoarea superbă pe care o vor căpăta prunele. Fierbeți până când obțineți un amestec gros, plin de bucăți de fructe. Astfel obțineți cel mai bun gust. Prepararea este extrem de ușoară, aveți nevoie doar de trei ingrediente pentru această dulceață.

Svestky 4

Dulceața groasă se folosea înainte pentru umplerea ruladelor tradiționale și pentru gogoși. Dacă înlocuiți romul cu puțin oțet, obțineți un gust interesant, însă recunosc că îmi place mai mult varianta cu rom. Nu îi veți simți gustul, însă completează excelent aroma dulceței. Perioada actuală ne oferă o mulțime de noi variante pentru includerea dulcețurilor în meniu. De exemplu, eu le folosesc în aluatul de turtă dulce, pentru gustul pe care i-l completează atît de bine. Iar la clătite sunt pur și simplu de vis! Pentru depozitarea dulceței puteți folosi borcane mari cu închidere clip, care sigilează foarte bine. Atunci când deschid un borcan și nu folosesc integral conținutul acestuia, pun un cerculeț de hârtie de copt deasupra conținutului rămas în borcan. Se lipește bine și împiedică uscarea gemurilor și a dulcețurilor. Păstrați borcanul deschis în frigider, eventual folosiți de la început borcane mai mici, pentru a le consuma integral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *