PROIECTE DIN MATERIALE NATURALE
Ingredientele naturale pe care le vom folosi pentru acest proiect aparte nu ne vor bucura doar ochii, ci și alte simțuri. Haideți să ne bucurăm de puțină relaxare!
O cadă plină cu apă fierbinte reprezintă pentru mulți dintre noi o recompensă binefăcătoare după o zi lungă. Însă, în realitate, ar fi bine să vă limitați la aceasta o dată pe săptămână. Temperatura apei ar trebui să fie cu 3 - 4 grade peste temperatura corporală - o baie mai caldă de atât nu va face bine corpului.
Căldura are un rol binefăcător, dar trebuie să ne folosim de ea conform indicațiilor medicului. O căldură mai mare dilată vasele de sânge și amplifică efortul pe care trebuie să-l depună inima. Poate că aveți experiența unui șoc termic cauzat de o schimbare bruscă de temperatură dacă v-ați delectat cu o baie caldă în mijlocul unei zile răcoroase. Dacă vă confruntați cu mici probleme de sănătate, puteți experimenta amețeli și senzații de slăbiciune fizică. Dacă vă cunoașteți bine corpul, atunci vă puteți răsfăța din când în când cu o baie binefăcătoare, îmbogățită cu minerale și plante plăcut mirositoare. Vă veți simți ca la băi! Haideți să combinăm câteva ingrediente de prin casă într-un cocktail relaxant...
INGREDIENTE DIN BUCĂTĂRIE ȘI DIN GRĂDINĂ
Dacă încă nu aveți o sare de baie preferată și doriți să încercați experiența de relaxare pe care aceasta v-o oferă, încercați să vă preparați propriul amestec, îmbogățit cu plantele pe care le aveți la îndemână. Compoziția unei sări de baie preparate acasă va fi simplă, însă ingredientele vor fi unele cu acțiune benefică. O perioadă lungă de timp petrecută în apă are un efect negativ asupra pielii, afectându-i stratul protector natural. Atunci când vă scufundați în cada cu apă caldă, aceasta ar trebui să fie îmbogățită cu ingrediente hidratante, printre care se numără și uleiurile naturale. Pentru ca pielea dumneavoastră să nu fie uscată după baie, încercați următoarele ingrediente:
Sarea de baie va conține o serie de substanțe benefice, care, în timp ce vă relaxați în cadă, vor pătrunde în corp prin porii deschiși ai pielii:
TRANDAFIRUL este utilizat pentru îngrijirea pielii încă din antichitate. În domeniul cosmetic, aceasta își are un loc binemeritat pentru acțiunea benefică asupra pielii sensibile și uscate, căreia îi conferă un aspect întinerit și regenerat, oferind și o stare plăcută de armonie. Pentru uscare sunt potrivite florile parfumate de trandafir, care nu au fost tratate chimic.
SALVIE MEDICINALĂ – are un rol însemnat în bucătărie pentru aroma sa plăcută, dar este utilizată și în scopuri cosmetice. Planta are efecte puternice antibacteriene, virucide și antioxidante. Contribuie la ameliorarea inflamațiilor din corp, printre altele, este utilizată la tratarea inflamațiilor ginecologice și ale căilor urinare, conferă strălucire părului și susține creșterea și regenerarea acestuia, oferind protecție contra mătreții.
ULEIUL DE MIGDALE este adăugat frecvent în produsele cosmetice datorită beneficiilor sale asupra pielii. Hrănește pielea, încetinește îmbătrânirea și susține condiția bună a pielii și a părului.
LAVANDA este denumită pe bună dreptate și „aurul albastru". Domeniile de utilizare ale acesteia sunt numeroase: adăugăm lavanda în preparatele culinare, prăjituri și ceai, o folosim ca repelent eficient contra insectelor, iar în medicina populară, o folosim în special pentru efectul său calmant – susține un somn odihnitor, contribuie la reducerea anxietății, a durerilor de cap și a stărilor depresive.
BENEFICIILE SĂRII EPSOM
SAREA EPSOM (sulfat de magneziu) se aseamănă la aspect cu sarea grunjoasă de bucătărie, dar este foarte amară. Aceasta are în compoziție magneziu, sulf și oxigen și se topește ușor în apă. Și-a primit numele de la orașul Epsom din Anglia, din zona Surrey, unde a fost descoperită pentru prima dată. Cel mai des, este folosită în produsele cosmetice și ca sare de baie. Beneficiile sării Epsom sunt atribuite tocmai conținutului ridicat de magneziu, de lipsa căruia suferă majoritatea dintre noi. Pentru că magneziul se absoarbe ușor prin piele, sarea Epsom este un ingredient întâlnit frecvent în produsele pentru baie. Baia cu sare Epsom are un efect calmant, ajută la combaterea inspomniilor, detensionează mușchii obosiți, ameliorează durerea și inflamațiile membrelor și oferă o detoxifiere generală întregului organism.
PREPARAREA SĂRII DE BAIE
1 Puneți sarea Epsom într-un castron, adăugați petalele de trandafir sfărâmate între degete, salvia, lavanda (poate fi și proaspătă) și amestecați bine toate ingredientele.
2 Turnați conținutul castronului într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați totul să se usuce într-un loc cald, uscat și întunecos timp de 24 de ore. În timpul uscării, puteți amesteca o dată sarea.
3 Turnați amestecul uscat înapoi în castron, picurați ulei de migdale peste el și amestecați totul cât mai bine. Apoi puneți sarea la păstrare în borcane de sticlă cu închidere etanșă. Depozitați-le într-un dulap închis.
Dozare – Turnați în cadă ½ cană de amestec, pentru o baie a picioarelor obosite este suficientă o lingură.
BUCĂȚELELE DE PLANTE NU DERANJEAZĂ, LA FINAL FOLOSIȚI SITA
Sarea se va topi perfect în apă, iar bucățelele mici de plante se clătesc ușor de pe corp cu dușul. Atunci când goliți cada, nu uitați să folosiți o sită pentru scurgere, care să curețe apa de resturi. Înainte de utilizare, scuturați bine borcanul, ca să amestecați ingredientele. Și încă un sfat bun pentru final – pentru relaxarea ideală, temperatura apei ar trebui să fie între 38 °C și 40 °C. O baie fierbinte, peste 40 °C, reprezintă o chestiune care trebuie supravegheată de profesioniști, așadar nu faceți astfel de experimente acasă. Pentru relaxare, este suficient să petreceți în cadă în jur de 15 minute, timp în care temperatura corpului se va uniformiza cu cea a apei. Vă veți simți bine, iar după baie veți fi revigorați. La final, masați tot corpul cu un lapte hidratant sau ulei, ideal de cocos.