Ouăle vopsite sunt specifice perioadei Paștelui. Iar pe parcursul timpului și-au făcut apariția multe modele de ouă decorative, care ne înfrumusețează casa în preajma acestei sărbători de primăvară.
Obiceiul ciocnirii ouălor de Paște este practicat de foarte mult timp. Acesta simbolizează învierea prin spargerea cojilor de ou. Dar dacă ouăle vopsite sunt pentru mâncat, recurgem la unele artificiale pentru a ne decora casele.
Anul acesta am meșterit niște ouă decorative pe care le consider extrem de frumoase și de ușor de făcut. Să le faceți va fi o activitate relaxantă, chiar și atunci când aveți puțin timp la dispoziție. Veți găsi ușor materialele necesare pentru ele, ba chiar pe unele dintre ele le aveți deja în vreun sertar de prin casă. Veți avea nevoie în primul rând de lipici și de sfoară subțire.
Veți avea nevoie de un coșuleț din materiale naturale. Am ales unul mai robust, care poate fi folosit și la coacerea pâinii. Sigur voi reveni și cu o rețetă de pâine în coșuleț…
MATERIALE NECESARE PENTRU OUĂLE DECORATIVE
Pentru aceste ouă decorative nu trebuie să folosiți ouă golite de conținut. Veți avea nevoie de o bază ceva mai rezistentă decât coaja de ou. Puteți alege ouă din carton sau din plastic. Le veți găsi pe ambele la magazinele cu specific DIY sau la papetărie. Puteți folosi chiar și ouăle decorative din anii trecuți care nu vă mai plac. Astfel am procedat și eu. Pregătiți-vă următoarele:
· oușoare din plastic sau din carton
· o sfoară mai subțire și calitativă
· bucăți de panglici vechi
· un tub de lipici bun
· foarfecă
· pentru decorat: năsturei cu modele, flori uscate, fundițe
ÎNFĂȘURAȚI IAR ȘI IAR
Întind lipici pe partea unde oul are circumferința cea mai mare – undeva pe la mijloc. Înfășor sfoară pe această parte, presând-o pe lipici și continui spre partea mai rotunjită a oului. Mă străduiesc să presez cu degetele fiecare strat de sfoară cât mai mult spre cel anterior. Merge ușor, mai aplic lipici pe câte 1 cm în avans. Dacă aveți o sfoară calitativă, aceasta va absorbi bine lipiciul și se va fixa pe suprafața oului imediat ce se umezește de la lipici. Continuați până ajungeți la partea inferioară a oului – vezi detaliul din poză – unde suciți ultimul strat de sfoară, o tăiați și țineți fixat capătul pentru câteva momente. Apoi continuați dinspre cea mai lată parte a oului spre capătul opus – partea mai ascuțită. Capătul sforii nici nu se va vedea.
DECORAȚI SUPRAFAȚA DUPĂ PROPRIA IMAGINAȚIE
Ouăle cu sfoară sunt foarte frumoase ca atare. Le puteți face ochiuri, ca să le agățați – în acest caz, adăugați o fundiță de efect – vezi oul din dreapta. La sfoară se potrivesc foarte bine benzile vechi și îngălbenite de dantelă. Este suficient un strat pe mijlocul oului, pe care îl fixați cu lipici. Continuați decorul cu năsturei, floricele mici sau fundițe.
Chiar dacă nu aveți chef să decorați ferestrele, să coaceți cozonaci sau să fierbeți sarmalele, investiți puțin timp într-o decorațiune frumoasă pentru masa de sărbătoare. Paștele este una dintre cele mai frumoase sărbători din an, bucurați-vă de el!