Coroniță din fructe uscate

Turtă dulce de crăciun cu coajă de portocală
11.12.2018
Fulg de zăpadă din benzi de hârtie
11.1.2019

Fructele uscate se încadrează în categoria gustărilor de care am poftă des – și mănânc tot atunci când le am în față. Nu vreau să fac pe deșteapta, dar fructele uscate chiar sunt sănătoase, în afară de aspectul lor frumos și gustul bun. Uscați câteva mere și veți vedea singuri!

Nu am mai făcut demult fructe uscate. Deja de câțiva ani tânjesc după un deshidrator, dar nu reușesc să-i găsesc un loc în bucătărie. Așa că am recurs la deshidratarea în cuptor. Voiam nu doar să le savurez, dar și să-mi confecționez o coroniță de pus pe masă. Cu aer de toamnă, dar care duce cu gândul la Sărbătorile de iarnă...

krizaly_nahled

CORONIȚĂ DIN MERE USCATE

  • 6 mere medii, preferabil roșii
  • 2 l apă
  • 25 g sare
  1. Alegeți pentru chipsuri doar mere sănătoase, dulci și zemoase. Spălați-le și lăsați apa să se scurgă de pe ele. Între timp, topiți sarea în castronul cu apă.
  2. Scoateți cotoarele merelor cu ajutorul unui cuțit special și tăiați-le în feliuțe cu ajutorul unei răzătoare manuale. Feliaţi şi procesaţi fiecare măr separat, deoarece feliuțele se oxidează repede în contact cu aerul. Feliuțele ar trebui să aibă grosimea minimă de 4 mm, ideal de 5 mm. Nu curățați coaja, ca să fie frumos colorate.
  3. Puneți imediat feliuțele în apa cu sare și lăsați-le acolo pentru 10 minute. Uscați discurile și așezați-le deasupra unei surse de căldură. Dacă le veți usca pe calorifer, uscarea va dura cam 2–3 zile.
  4. Uscare în cuptor – setați cuptorul electric la 50 °C, așezați discurile de măr pe trei tăvi cu hârtie pergament. Lăsați-le la uscat aproximativ o oră cu ușa cuptorului întredeschisă, apoi întoarceți fructele și mai lăsați-le la uscat pentru încă o oră. Lăsați fructele la uscat până a doua zi la temperatura camerei. Fructele uscate corect sunt elastice și nu se rup.

Dacă aveți un deshidrator, aveți în vedere cam 6–8 ore pentru această activitate. Depinde de grosimea feliuțelor de măr. După uscare, depozitați fructele uscate într-un loc uscat și întunecos, cel mai bine în cutii metalice sau doze din sticlă. Vor rezista toată iarna, aveți doar grijă să nu se umezească sau să se strice.

Pregătiți merele, cuțitul pentru îndepărtarea cotoarelor, apă, sare și o zătoare manuală. Dacă preferați să tăiați cu cuțitul, feliile vor fi mai groase (în acest caz, se vor usca mai greu) și vor trebui uscate pentru un timp mai îndelungat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *