Îngrijirea plantelor ornamentale este o activitate iubită de mulți dintre noi, indiferent că locuim la bloc sau la casă. Ne străduim să oferim plantelor cele mai bune condiții, ca să le meargă bine și să ne aducă bucurie mult timp.
Ghivecele suspendate se bucură de o mare popularitate. De multe ori, încercăm să folosim ghivece care imită forma coșurilor împletite din răchită sau să le împodobim cu macramé sau cu alte decorațiuni. În timp ce unele flori se pierd printre altele în jardinierele de pe marginea balconului, atunci când sunt agățate, nu veți trece cu vederea frumusețea și delicatețea lor. Pe terase și pe balcon veți economisi spațiu, deoarece niciodată nu sunt prea multe, iar în curte au un efect primitor dacă le plasați la intrare sau în foișoare. Există o mulțime de posibilități ca să vă bucurați de flori, chiar și în locuri mai puțin obișnuite.
Dacă vă place să cultivați plantele, atunci se merită să acordați atenție și ghivecelor care se potrivesc mai bine în ambientul în care doriți să le încorporați. Însă dacă pur și simplu vă vine pe loc ideea să agățați un ghiveci undeva din inspirație de moment, nu este nimic mai simplu decât să luați câțiva metri de sfoară în mâini și să faceți o plasă simplă care va ridica planta dorită la înălțimea unde doriți să o agățați. De exemplu, eu m-am bucurat pentru vreo două săptămâni de aceste garofițe parfumate în jungla mea din casă înainte de a le sădi în grădină. Pur și simplu nu mă puteam sătura de mireasma lor, răspândită prin casă de curenții de aer care intrau pe geamul deschis.
CUM CREĂM BAZA PLASEI DE AGĂȚAT
Pentru scopul fotografierii am ales un ghiveci din sticlă transparentă, ca să puteți vedea mai bine cât de simplu este procedeul. Este mai bine pentru plantă să o păstrați într-un ghiveci cu gaură de scurgere a surplusului de apă și să faceți plasa pe măsura ghiveciului decorativ în care veți pune ghiveciul plantei. Puteți păstra planta și într-un astfel de ghiveci fără scurgere, dar pentru o perioadă scurtă de timp și doar dacă acordați o atenție sporită udării plantei, deoarece este foarte ușor să umeziți excesiv substratul acesteia.
Plasa este formată din 6 fire de sfoară mai groasă sau de șnururi împletite, care vor fi asigurate cu mai multe noduri duble (am ales culori diferite pentru a ilustra cât mai bine procedeul). Am folosit un ghiveci cu diametrul de 12 cm și înălțimea de 10 cm. Pregătiți-vă următoarele pentru plasă:
Pentru fotografia precedentă – aranjați toate bucățile de sfoară paralel și legați-le foarte strâns la mijloc cu o bucată mică de sfoară. Tăiați capetele acesteia, ca să nu vă încurce și asigurați nodul cu câteva picături de lipici din pistolul de lipit. Apoi împărțiți sforile în 3 perechi și împărțiți-le în trei direcții. Cam la 2 cm de la baza ghiveciului, legați fiecare pereche de sfori cu câte un nod dublu. În stânga pozei de mai jos puteți vedea nodul din detaliu care nu este încă strâns. Am folosit șnururi colorate ca să ilustrez mai ușor modul de legare.
ÎNCĂ UN RÂND DE NODURI
Apoi faceți un al doilea rând de noduri cam la 5 cm de primul rând (sau mai aproape, în funcție de înălțimea ghiveciului). Despărțiți perechile și legați-le cu câte o sfoară din perechea vecină. Veți obține o formă de floare cu 6 petale. Îndreptați nodurile, strângeți-le și fixați-le. Puteți continua cu încă un rând de noduri, dar eu am ales să las sforile libere, pentru că aveam un ghiveci destul de mic.
LEGAREA VÂRFULUI
Foto 1 – Acum îmbrăcați ghiveciul în plasa formată și potriviți sforile astfel încât să fie egale. Apoi legați strâns toate sforile laolaltă. Este mai bine dacă vă ajută cineva și ține sforile, ca să vă asigurați că ghiveciul nu stă strâmb.
Foto 2 – Legați sforile cu o bucată de sfoară: tăiați o bucată mai lungă de sfoară, treceți-o pe sub mănunchiul de sfori până la jumătate, ca să nu rămână un capăt mai lung și suciți ambele capete ale sforii în sus, în jurul mănunchiului de sfori. Legați bine capetele și încorporați-le în mănunchiul de sfori. Faceți încă o legătură strânsă cam la 4 cm de capătul mănunchiului de sfori. Astfel obțineți un ochi mare pentru agățat. Tăiați sforile pentru a le aduce la aceeași lungime. Potriviți ghiveciul în plasa astfel formată și agățați-o.
Veți găsi plasele acestea și în comerț, dar mie mi-a făcut plăcere să-mi confecționez una singură. Iar dacă știți să tricotați sau să faceți macramé, puteți îmbogăți plasa cu zeci de noduri decorative, care vor întări și totodată vor înfrumuseța plasa. Dar și această plasă simplă pe care o puteți crea în doar 30 de minute va fi perfectă pentru a vă îndeplini dorința de a agăța plantele la nivelul ochilor, ca să vă puteți bucura mai mult de ele.