Cel mai celebru tort care poate fi înghesuit într-un borcan sau într-o cupă este, fără îndoială, desertul tradițional italian tiramisu. Însă și porțiile de tort Arlechin pot fi prezentate în același mod.
Sunt convinsă că ați observat în ultima perioadă tot mai multe tortulețe la borcan în cofetării, fie ele în borcane tradiționale de compot sau în păhărele din plastic. Trebuie să recunosc că m-au impresionat și în concediul de anul acesta am profitat de ocazie să gust o mulțime dintre ele. Garderoba mea a avut cel mai mult de suferit, dar, din punct de vedere culinar, am adunat foarte multă inspirație. Tortulețele poartă aceleași nume ca și rudele lor mai mari și am observat că rețetele sunt respectate întru totul, doar scara produsului final fiind diferită.
Cel mai des am întâlnit cheesecake în diferite combinații, care arată cel mai bine în această variantă. Dar am gustat și prăjituri cu caramel, cu ciocolată neagră sau chiar o Pavlova cu mango excelentă. Au fost delicioase și nu regret nimic! Tortulețele astfel porționate se consumă foarte ușor și le puteți lua afară sau în deplasări. Ba chiar le recomand pentru petrecerile copiilor sau la pachet atunci când mergeți într-o vizită. Garantat, veți fi primiți cu brațele deschise!
Pregătire: blat – 25 de minute + decorare * Cantitate: un tort clasic sau 12 porții
TORT ARLECHIN CU FRIȘCĂ
Blat
Frișcă pariziană
Friscă vanilată
Finisare – Tăiați din blat cerculețe cu diametrul potrivit pentru borcanele folosite și așezați-le pe fundul borcanelor. Folosiți câte un săculeț de patiserie cu duză zimțată pentru fiecare cremă și formați câte un cerculeț din fiecare cremă peste blat, apoi peste crema de ciocolată. Decorați cu ciocolată rasă.
CHEESECAKE CU ZMEURĂ
Blat
Stratul de cremă
Pentru decor
Lăsați ambele torturi la răcit în frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Îmi pregătesc blatul și baza cremei pariziene cu o zi înainte de prepararea torturilor. Crema pariziană trebuie să fie bine răcită înainte de mixare; dacă aveți posibilitatea, pregătiți-o cu 24 de ore în avans. Ghidați-vă după diametrul borcanelor atunci când tăiați cerculețele de blat, ca să vă asigurați că vor intra în borcane. Dacă le-ați făcut prea mari, nu este capăt de țară, vor intra oricum, pentru că sunt elastice.
Mi-a fost destul de greu să decorez prăjiturile cu săculeții de patiserie, dar cred că și începătorii se vor descurca – acesta este avantajul suprafețelor mici. Farfuriile albastre pe care le vedeți în fotografii sunt disponibile în magazin. Setul se numește DIWALI și este disponibil și în variantă de culoare turcoaz (le găsiți în galeria de sub articol). Setul din sticlă rezistentă arată superb pe masă! Cheesecake-ul cu zmeură va fi cu atât mai bun, cu cât mai multe fructe folosiți. Crema cu o aromă plăcută de lămâie este un deliciu și se potrivește perfect cu zmeura!
Câteva cuvinte despre tortul Arlechin. Din câte știu, a apărut la sfârșitul anilor `60. Era cel mai simplu produs de cofetărie. Chiar dacă astăzi îl găsiți împodobit în cele mai variate feluri, la început era cât se poate de simplu: peste blatul jos erau adăugate cele două tipuri de frișcă, creând aspectul unui costum de arlechin. Acesta este un tort pentru iubitorii de frișcă. Dacă îl pregătiți din timp, va fi extrem de ușor și rapid de montat. Nu trebuie să tăiați nici blatul, iar restul tortului, plin de ciocolată rasă, va fi gata în doar câteva minute. Vă doresc un weekend plăcut și dulce!