Dacă iubiți zmeura, ce altceva este mai bun decât un tort cu zmeură? Aceste fructe minunate ne delectează papilele gustative atât vara, culese din grădină, cât și iarna, aduse de peste mări.
În această perioadă, zmeura are cel mai bun gust. Fie că o culegeți din propria grădină sau din pădure, fructele sunt parfumate și aromate, iar fiecare bobiță conține parcă vara întreagă. Pentru un tort de zmeură aveți nevoie doar de o cantitate mică - 250 g – și de câteva momente libere. Pentru că nu aveți nevoie de multă zmeură, puteți prepara tortul chiar și în miezul iernii, la ocazii cum ar fi Sfântul Valentin. De restul se va ocupa forma frumoasă de tort șarlotă.
Timp preparare: 70 de minute (fără coacerea și răcirea blatului) * Cantitate: un tort cu diametrul de 22 cm
Blat
Cremă
Finisare
Forma de tort este ușoară și se lucrează bine cu ea. Este bine să testați diferite aluaturi și să vedeți care vă place mai mult – poate preferați unul mai înalt. Eu am făcut două aluaturi, după cum puteți vedea în prima fotografie. Blatul din spate este din aluat cu cocos, fără făină. Acela a crescut peste marginile formei, dar ar fi fost mult prea înalt pentru a fi umplut cu cremă. Al doilea aluat a crescut până la circa 2 cm sub margine, deci a ieșit câștigător. Atunci când veți umple blatul tăiat, amestecați cu atenție zmeura abia la final în crema pufoasă din smântână. Crema va căpăta o nuanță frumoasă de roz și vor rămâne bucățele savuroase de zmeură în ea.
Adâncitura din aluat oferă suprafața perfectă pentru decor. Umpleți-o cu fructe și poleiți-o cu jeleu. Marginile înălțate păstrează umplutura la locul ei. Puteți face un decor în raze, așa cum l-am făcut eu, din câte trei zmeurici. În acest caz, veți avea nevoie cam de 36 de bucăți, așa că le puteți pune deoparte înainte de prepararea tortului. Restul le puneți în crema de zmeură. La final, poleiți suprafața cu gelatină roșie pentru tort. Astfel prelungiți durata de viață a fructelor fragile, dar, garantat, tortul nu va supraviețui 24 de ore.
Pentru blat am ales un aluat ceva mai greu, din brânză dulce, ca să umple bine detaliile formei, dar mai ales pentru că este mai bun servit rece, la fel ca și crema. Pe lângă smântână, zmeura capătă un gust deosebit, așa că vă veți bucura de ea cu adevărat. Vă doresc poftă bună!