Sărbătoarea dovlecilor portocalii este chiar în faţa uşii! Dedicaţi această seară unor mici pregătiri, ar fi păcat să rataţi distracţia.
Halloween este o sărbătoare care s-a răspândit din Irlanda în special în America, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia. Denumirea sărbătorii - All Hallows‘ Eve se referă la ajunul sărbătorii creştine a Tuturor Sfinţilor. Sărbătoarea este asociată cu sculptarea dovlecilor, care se transformă astfel în candele romantice, care decorează frumos verandele şi colţurile întunecate. Copiilor le place în special să se costumeze în fantome, schelete sau alţi monştri. Colindei acestora li se potrivesc şi simbolurile des întâlnite ale pisicilor negre, bufniţelor, păianjenilor şi altor vietăţi înrudite..
Orice vă alegeţi dintre aceste simboluri ale Halloween-ului, cred că acestea vă dau prilejul să vă îmbogăţiţi zilele reci de toamnă. Sigur v-aţi făcut deja micuţe candele din dovleci decorativi cu mine, iar acum vă ofer ceva nemaipomenit de savurat. În fiecare an, obişnuiesc să coc reţeta de tartă neagră cu spumă din albuşe. Este fără făină, doar din mac măcinat şi felii de prune acoperite cu gem cu rom. Datorită albuşelor bătute, aluatul este mătăsos şi aerat, însă extrem de negru. Nu se vede pe sub fructe, dar priviţi la felia de mai jos…
Pregătire: 40 minute * Obţineţi: o tartă într-o formă cu diametrul de 28 cm
Tarta
5 ouă, cu albuşele şi gălbenuşele separate
50 g zahăr tos
un praf de sare
80 g zahăr pudră
80 g unt moale, nu topit (puteţi folosi şi margarină)
200 g mac măcinat
5-6 prune rotunde, de mărime medie
Pentru glazurare şi finisare
2 linguri de gem de afine sau mure
1 lingură rom
un pumn de mure decongelate (nu sunt obligatorii)
1. Spălaţi şi uscaţi prunele, apoi tăiaţi-le în felii subţiri cu un cuţit ascuţit. De obicei, ajung 5 bucăţi. Împărţiţi ouăle în 2 castroane – în castronul mai mic puneţi albuşele, apoi bateţi-le bine cu un praf de sare, până devin o spumă tare. Apoi adăugaţi zahărul tos şi bateţi până când la suprafaţa spumei apar vârfuri ascuţite.
2. La gălbenuşele din al doilea castron adăugaţi zahărul pudră şi bateţi până obţineţi o spumă care îşi triplează volumul. Încingeţi cuptorul la 180 °C.
3. În spuma obţinută din gălbenuşe adăugaţi treptat untul moale tăiat în cubuleţe mici, apoi, tot treptat, amestecaţi macul.
4. Cu ajutorul unei spatule, încorporaţi albuşele bătute în aluat. Amestecaţi uşor, de sus în jos, cu mişcări circulare, până la omogenizarea aluatului. Turnaţi aluatul obţinut în forma de tartă unsă în prealabil cu grăsime şi tapetată cu făină. Nivelaţi suprafaţa şi aşezaţi de la mijloc spre exterior feliuţele subţiri de prune – vezi foto.
5. Introduceţi tarta în cuptor şi coaceţi fix 30 de minute. Aluatul va creşte frumos, ajungând să iasă peste margine către final.
6. În acest moment puteţi scoate tarta din cuptor şi imediat, cât este fierbinte, să o glazuraţi cu gem amestecat în prealabil cu o lingură de rom. Înainte de servire, decoraţi suprafaţa cu mure decongelate. Prăjitura este foarte gustoasă atât călduţă, cât şi rece. Folosiţi un cuţit ascuţit pentru feliere.
Prunele albăstrui se găsesc fără probleme prin pieţe în această perioadă. Ştiu, deoarece coc această tartă în fiecare an. Alegeţi prune tari, care se pot tăia uşor în feliuţe frumoase. Nu trebuie să fie cele mai dulci, nu vă faceţi griji, glazura le va completa gustul. Aici am scos în evidenţă ingredientele principale – macul este măcinat, cel mai bine este să îl măcinaţi chiar înainte de a pregăti prăjitura (aşadar nu folosesc amestecuri cu zahăr de la magazin), iar zahărul se adaugă în albuşe pentru a forma baza aluatului.
Am nivelat aluatul din albuşe cu o spatulă zimţată de cofetărie. Străduiţi-vă să tăiaţi cât mai subţire feliuţele de prune, pentru ca aluatul să nu fie îngreunat prea mult de ele şi să rămână aerat.
Combinaţia de negru şi portocaliu este reprezentativă pentru Halloween. Pentru ca impresia să fie desăvârşită, păstrez în congelator o punguţă cu mure special pentru această ocazie.